Rețeta de cremă de zahăr ars din 10 ouă este un desert foarte ușor de preparat, pe gustul tuturor, mari și mici, și care multora le va aduce aminte de copilărie. Ouă, lapte, zahăr, esență de vanilie ori rom sunt puținele ingrediente de care ai nevoie pentru a face crema de zahăr ars, un preparat la cuptor pe care îl poți consuma cald, oricând, la mic dejun, prâns sau cină ori ca gustare.
Crema zahăr ars este un desert care se pregătește ușor și care are același gust delicios de fiecare dată. Este un desert bine însiropat care se servește întotdeauna cald și este numai bun în zilele friguroase de iarnă.
Cremă de zahăr ars din 10 ouă
Acest desert face parte din „arsenalul” mamelor și bunicilor noastre, alături de faimoșii papanași, clătitele fragede, grișul cremos cu lapte, frigănelele dulci cu ou și lapte, pastele c brânză dulce sau delicioșii gomboți cu prune.
Dacă te întrebi care este diferența între creme brulee și crema de zahăr ars, ei bine, trebuie să știi că ambele sunt deserturi netede, dulci și cu o textură bogată, o modalitate senzuală de a încheia o masă bună, fără a fi prea grele din punctul de vedere al digestiei.
Diferența dintre creme brulee și crema de zahăr ars constă în raportul dintre ingrediente, modul în care sunt îngroșate, metoda de gătit, toppingurile și prezentarea. Creme brulee are deasupra un strat de zahăr caramelizat tare, realizat de obicei cu o torță de bucăție, iar crema de zahăr ars este acoperită cu un strat de sos caramel lichid și lipicios.
Folosește pentru prepararea acestui desert o cratiță din metal pe care o poți băga la cuptor. În lipsa ei, poți folosi o tavă termorezistentă din sticlă cu pereți înalți sau una din ceramică, pecare o vei încălzi în prealabil, pentru a nu se sparge la contactul cu zahărul ars fierbinte, pe care îl vei prepara în prealabil pe aragaz, într-o cratiță mai mică.
Pentru cremă vei avea nevoie de 10 ouă, 1 litru de lapte, 250 grame de zahăr, o linguriță de esență de vanilie. Pentru caramel vei avea nevoie doar de 250 grame zahăr tos.
Indicații de preparare
Preîncălzește cuptorul la 180°C, apoi topește zahărul în cratița de metal, la foc mediu, amestecând foarte rar cu o lingură de lemn. După ce zahărul a căpătat o culoare maroniu roșcat, ia cratița de pe foc și îmbracă pereții ei în caramel.
Fă această operațiuni cu atenție pentru a nu-ți arde pielea. În timp ce zahărul se topește în cratiță, amestecă ingredientele pentru cremă cu ajutorul unui tel, până devin o compoziție spumoasă. Toarnă crema în cratița tapetată cu caramel, pe care apoi o așezi într-o tavă cu pereți înalți.
Toarnă apa caldă în tava în care ai pus cratița, astfel încât crema să se gătească oe baie de aburi. Pune totul la cuptor și lasă la gătit 30-40 de minute, verificând ca apa din tavă să nu fiarbă. După ce crema este bine închegată, scutură cratița pentru a verifica, apoi scoate crema și las-o să se răcească și apoi dă-o la frigider pentru minimum 2 ore, pentru a o putea răsturna pe un platou.
Însă se poate servi și tâind-o în cratiță cu o lingură mare, cu care vei lua și o porție generoasă de sos. Este foarte important să reții că la crema de ars din 10 ouă, compoziția de lapte, zahăr și ouă nu se bate prea mult și prea puternic, pentru că astfel nu vei obține o cremă netedă și fină.