Crema de gălbenele are nenumărate beneficii în tratarea arsurilor, a rănilor, pentru reducerea uscăciunii pielii dar poate fi folosită și în alte forme pentru tratarea diferitelor probleme ale sistemului digestiv și pentru stimularea sistemului imunitar.
Crema de gălbenele are beneficii antiinflamatoare și cicatrizante fiind un medicament universal pe care fiecare român trebuie să îl dețină în propria locuință pentru că este un unguent perfect atunci când vine vorba de vindecarea leziunilor de la nivelul pielii.
Crema de gălbenele și beneficiile sale
Gălbenelele sunt folosite în scopuri medicinale și cosmetice de secole întregi. Începând cu rănile superficiale de la nivelul pielii, conjunctivite și chiar și arsuri, crema și extractul de gălbenele sunt folosite de români pentru orice afecțiune cutanată.
Datorită proprietăților ei vindecătoare și antiinflamatoare sau antiseptice, crema de gălbenele este eficientă în vindecarea rapidă a arsurilor, a iritațiilor, a zgârieturilor și a ciupiturilor de insecte. În cazul în care pielea ta este afectată de una dintre afecțiunile amintite anterior, aplică o cantitate necesară de cremă de gălbenele pe zona afectată.
Crema pe bază de gălbenele este eficientă atunci când vine vorba despre înmuierea pielii foarte uscate. Această cremă poate fi folosită pentru proprietățile sale emoliente prin aplicarea pe călcâie, pe coate sau în zonele în care pielea este îngroșată.
Mirosul proeminent al cremei de gălbenele, precum și conținutul bogat de uleiuri volatile fac din aceasta un excelent repelent pentru țânțari. Crema de gălbenele poate fi folosită pe post de loțiune de piele care menține insectele la distanță. Aplică crema de gălbenele în start subțire pe întrega suprafață a pielii care poate să intre în contact cu insectele.
Crampele menstruale sunt o problemă des întâlnită la multe femei în perioada de menstruație. Acestea, de altfel, pot fi ameliorate într-un mod simplu și eficient cu ajutorul cremei de gălbenele. Masează-ți abdomenul cu crema de gălbenele, folosind mișcări circulare apoi aplică pe piele un prosop încălzit și vei simți o ameliorare a durerilor specifice perioadei dificile a lunii.
Ce sunt aceste flori?
Gălbenelele sau Calendula Officinalis sunt plante anuale care fac parte din familia Compositae, care include, printre altele, și margaretele și crizantemele. Genul Calendula cuprinde aproximativ 25 de specii anuale sau perene, dintre care cele mai cunoscute sunt Calendula officinalis, Calendula arvensis și Calendula tripterocarpa.
Deși și celelalte plante fac parte dintre remediile tradiționale, Calendula arvensis, de exemplu, fiind folosită ca antispasmodic, diuretic și dezinfectant local, Calendula officinalis rămâne cea mai utilizată cremă făcută în casă dintre acestea.
Gălbenelele este o plantă anuală sau bienală care poate ajunge până la 30 – 60 cm înălțime. Aceasta preferă zonele însorite sau de semi-umbră și solurile mai uscate și bine drenate. Se întâlnește în flora spontană, dar poate fi cultivată pentru uz terapeutic sau culinar. Frunzele proaspete sau uscate pot fi adăugate în salate sau în alte preparate culinare.
Florile, de un galben spre portocaliu, sunt folosite atât în preparatele terapeutice, cât și pentru colorarea alimentelor, dându-le acestora o nuanță intensă.
Cele mai vechi referințe despre folosirea gălbenelelor în diferite preparate terapeutice apar înregistrate încă din secolul al XII-lea. Acestea erau folosite pentru tratarea cu succes a anumitor probleme digestive, pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar, iar, extern, crema de gălbenele avea beneficii pentru diferite afecțiuni și probleme ale pielii.