Gălbenelele sunt folosite în scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri, de la tratarea rănilor superficiale de la nivelul pielii, la arsuri și alte afecțiuni cutanate. Femeile care suferă de candidoză vor să știe dacă această cremă de gălbenele poate fi folosită și pentru mâncărimi genitale.
Candidoza este o infecție fungică, produsa de Candida Albicans. Această bacterie face parte din flora vaginală, iar atunci când are loc un dezechilibru la nivelul florei din vagin, această ciupercă se înmulțește exagerat.
Infecțiile cu Candida albicans apar la femei din cauza hormonului feminin numit progesteron. Acesta crește cantitatea de glicogen din mucoasa vaginală, un mediu ideal de dezvoltare a candidei din cauza pH-ului acid.
Candidoza vaginală este una dintre cele mai comune forme de vaginită, aproximativ 75% dintre femei având cel puțin un episod infecțios de-alungul vieții.
Simptomele candidozei vaginale
Candidoza vaginala poate avea mai multe simptome, care produc disconfort la nivelul vaginului. Unul dintre cele mai întâlnite simptome ale candidozei vaginale este mâncărimea la nivel vulvar și vaginal.
În plus, poate să apară o inflamație a vulvei, senzația de arsură la contact sexual, usturime la urinare sau o durere vaginală în timpul contactului sexual.
De asemenea, alte simptomei ale candidozei vaginale pot fi leucoreele, adică acele scurgeri vaginale cu aspect brânzos, fără miros sau o secreție vaginală apoasă.
Crema de gălbenele pentru mâncărimi genitale: Tratament
Candidoza vaginală se tratează pe cale intravenoasă cu amfotericina B23+5. De asemenea, se poate administra ketoconazol, pe cale orală (6,5-9 mg kilocorp pe zi) pentru o perioadă de 3-5 săptămâni.
Local, tratamentul se face cu nistatină, niște pastile față de care fungii din genul candida și-au păstrat sensibilitatea.
Până să ajungeți la medic pentru un diagnostic și pentru prescrierea unui tratament, puteți apela la mai multe metode naturiste, care pot fi de un real succes.
Unul dintre cele mai des folosite remedii naturiste pentru candidoza vaginală este folosirea cremei de gălbenele. Aceasta are acţiune antiinflamatorie, antiseptică, antimicrobiană, cicatrizantă, grăbind vindecarea şi regenerarea ţesuturilor. Datorită proprietăților antifungice, extractul de gălbenele poate fi folosit pentru tratarea vaginitelor. Folosirea unui unguent care conține câteva picături de tinctură de gălbenele favorizează multiplicarea bacteriilor bune din zona vaginală.
Pentru a împiedica dezvoltarea candidozei vaginale, introduceți crema de galbenele în vagin și masați usor, nu fără a face întâi igiena locală adecvată.
Alte remedii naturiste pentru tratarea candidozei vaginale
Un alt remediu natural la care se poate apela în caz de candidoză vaginală este iaurtul natural. Aplicat în zona vaginală, acesta are efect imediat echilibrând aciditatea.
Ovulele vaginale cu extras inodor de usturoi și bacterii Lactobacillus acidophilus vindecă această infecție.
Și bicarbonatul de sodiu și sarea de lămâiepoate fi un bun remediu pentru candidoza vaginală. Pentru asta, trebuie să faceți seara, timp de două săptămâni, spălături vaginale cu un litru de apă călduță, în care puneți, alternativ, o zi o linguriță de bicarbonat de sodiu, altă zi o linguriță de suc de lămâie.
Pentru scurgeri gălbui și maronii, puteți bea zilnic, la interval de o oră, o înghițitură de ceai rece de crețișoară și de ceai de urzică albă, fără a le amesteca.
Un alt remediu naturist pentru candidoza vaginală poate fi și ceaiul di namestec de gălbenele, urzică vie, rachitan, coada calului, urzica albă moartă, mușețel, troscot, coada șoricelului și salvie.