Prima pagină » Culinar » Cremă de cremeș fiartă. Cantitățile necesare pentru un rezultat desăvârșit

Cremă de cremeș fiartă. Cantitățile necesare pentru un rezultat desăvârșit

13 dec. 2023, 14:59,
în Culinar

Prăjitura cu cremă de cremeș fiartă se bucură de o recunoaștere larg răspândită. Numele său original “Cremschnitte” sugerează o posibilă origine germană, dar, nefiind consemnată în dicționare, s-ar putea să fie un regionalism, lăsând astfel deschisă ușa interpretărilor cu privire la adevărata sa proveniență. Prima data când a apărut în România a fost înregistrată în cartea de bucate a Sandei Marin din 1936, sub denumirea de „Plăcintă cu cremă de vanilie”, însă există posibilitatea ca anterior să fi fost cunoscută sub numele de „Cremșnit”. În regiunile Transilvania și Banat, prăjiturii i se spune cremeș.

Dacă vă este dor de această delicatesă din copilărie, iată rețetă pas cu pas pentru a vă putea bucura de o experiență culinară deosebită!

Rețetă perfecționată de cremă de cremeș fiartă

Pentru cremă aveți nevoie de 8 ouă, 300 g zahăr, 1 litru și încă 100 ml lapte, 100 g făină, 2 linguri amidon, 2 pliculețe zahăr pudră, esență vanilie, 200 ml frișcă. Dacă doriți să preparați prăjitura până la capăt vă mai trebuie și un pachet de aluat foietaj.

Începeti prin a separa gălbenușurile de albușuri cu migală. Bateți bine gălbenușurile, adăugând jumătate din cantitatea de zahăr (150 g), amidonul, făina și 100 ml de lapte, dedicându-le atenție timp de 5-10 minute. Într-un alt recipient, bateți albușurile cu un praf de sare, apoi adăugați restul de 150 g de zahăr treptat, continuând să bateți până când acestea se întăresc și se țin de pereții vasului atunci când îl întoarceți cu fundul în sus.

Într-un vas separat, aduceți 1 litru de lapte la punctul de fierbere, adăugând și zahărul vanilat pentru un plus de aromă. Atunci când laptele ajunge la punctul de fierbere, extrageți cu atenție o porție cu un polonic și turnați-o cu pricepere peste gălbenușuri. Amestecați rapid și energic pentru a preveni coagularea gălbenușurilor. Repetă acest procedeu pentru a ajusta temperatura cremei de gălbenușuri, asigurându-te că este apropiată de cea a laptelui. Abia apoi, cu prudență, toarnă întreaga compoziție peste lapte, în cratița încinsă.

Este important să amestecați constant crema

Continuați să amestecați constant la foc mediu până când crema de vanilie pentru cremșnit începe să capete consistența potrivită, după care îndepărtați-o de pe foc. Cu promptitudine, încorporați albușurile bine bătute, folosind o spatulă și executând mișcări blânde de jos în sus. Permiteți cremei să se răcorească ușor, după care adăugați prin aceeași metodă și frișca bătută.

Pentru a pregăti straturile de foietaj, începeți prin a dezgheța cu atenție pachetul de aluat, și apoi împartiti-l în două părți egale. Extinde cu grijă fiecare jumătate într-un mod uniform, astfel încât să se potrivească dimensiunilor tăvii de cuptor pe care o aveți. Ungeți tava de cuptor și plasează una dintre cele două foi întinse, apoi efectuați câteva creste cu furculiță pe întreaga suprafață pentru a preveni umflarea excesivă în timpul coacerii.

Introduceți foaia în cuptor și coaceți-o timp de aproximativ 12 minute la 200 de grade Celsius sau până când capătă o nuanță aurie. Scoateți prima foaie coaptă și introduceți-o pe următoarea în cuptor, efectuând creste superficiale pentru a delimita porțiile de Cremșnit. Continuați procesul de coacere pentru cea de-a doua jumătate, timp de încă 12 minute la aceeași temperatură, asigurându-vă că aceasta dobândește o culoare frumoasă și rumenă.

Întindeți cu grijă crema de cremeș fiartă peste prima foaie coaptă. Nivelați uniform și plasați deasupra ei a doua foaie. Apoi, puneți prăjitura în frigider pentru cel puțin 3-4 ore pentru a se îmbina aromele și pentru a permite cremei să se solidifice. Pentru a servi prăjitura cu cremă de cremeș fiartă, tăiați-o cu ajutorul liniilor preexistente realizate înainte de coacere.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Cele mai puternice cupluri din zodiac. Nativii care au toate șansele să îmbătrânească împreună
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Lidl scade preţurile cu 40%. Produsele pentru care românii vor sta la coadă sâmbătă, 12 iulie
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025