Prima pagină » Sanatate » Curiozitati medicale » Creierul poate recunoaste o melodie preferata intr-o fractiune de secunda

Creierul poate recunoaste o melodie preferata intr-o fractiune de secunda

31 oct. 2019, 21:27,
în Sanatate

Unele persoane pot recunoaste o melodie intr-o clipita, conform rezultatelor unei cercetari desfasurate in Marea Britanie.

Creierul uman poate identifica o melodie familiara intr-un interval de 100 pana la 300 de milisecunde, potrivit unui studiu realizat la un institut al University College London (UCL) si citat miercuri de Press Association.

Amprenta profunda pe care o au melodiile preferate

Oamenii de stiinta sustin ca aceasta descoperire subliniaza amprenta profunda pe care o au melodiile preferate asupra memoriei.

Echipa de cercetatori din cadrul „Ear Institute” a dorit sa afle cat de repede raspunde creierul uman la melodiile familiare. Totodata, ei au vrut sa analizeze profilul temporal al proceselor din creier ce permit ca acest lucru sa se intample.

„Rezultatele noastre demonstreaza ca recunoasterea muzicii familiare se petrece remarcabil de rapid. Aceste concluzii subliniaza circuitul temporal foarte rapid si profunzimea melodiilor foarte familiare in memoria noastra”, a declarat autoarea principala a cercetarii, Maria Chait.

Studiul de mici dimensiuni, publicat in Scientific Reports, a fost efectuat pe un grup format din cinci barbati si cinci femei care au fost expusi la melodii familiare.

Activitatea electrica din creier

Cu ajutorul electroencefalogramei (EEG), care inregistreaza activitatea electrica din creier, si a pupilometriei, tehnica ce masoara diametrul pupilei – un indicator al raspunsului creierului la stimuli – oamenii de stiinta au descoperit ca melodiile familiare pot fi recunoscute de creier in 100 de milisecunde (0,1 secunde).

Nu au fost observate astfel de reactii din partea subiectilor inclusi intr-un grup de control, expusi la melodii care nu le erau familiare.

Prin comparatie, la om, clipitul dureaza circa 300 de milisecunde, noteaza ziare.com, care citeaza Press Association.

„Dincolo de stiinta de baza, intelegerea modului in care creierul recunoaste tonalitati familiare este utila pentru diverse interventii terapeutice ce implica muzica. Spre exemplu, exista un interes din ce in ce mai mare pentru exploatarea muzicii in beneficiul pacientilor care sufera de dementa, in cazul carora memoria muzicii pare bine conservata, in ciuda degradarii sistemice a memoriei”, a adaugat Chait.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024