Creierul femeilor imbatraneste mai lent. Analizand metabolismul creierului a 200 de barbati si femei, cercetatorii au descoperit o diferenta substantiala intre sexe: la aceeasi varsta, creierele feminine sunt in medie cu aproape patru ani mai tinere decat cele ale omologilor lor barbati. O inegalitate care ar putea explica declinul cognitiv mai mic observat la femeile in varsta.
Daca ar fi sa ii dam crezare eseistului american John Gray, barbatii ar veni de pe Marte si femeile de pe Venus. Origini separate care par sa fi avut consecinte destul de neasteptate: creierul feminin ar ramane mai tanar decat cel al barbatilor. O uimitoare „curbura a spatiului-timp” intre Marte si Venus, pe care oamenii de stiinta au subliniat-o in timpul unui studiu publicat in PNAS.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie destul de neasteptata, echipa de cercetatori de la Facultatea de Medicina de la Universitatea Washington din St. Louis, din Statele Unite, a supus nu mai putin de 205 de voluntari la o cunoscuta metoda de examinare: scanare PET. O tehnica imagistica care presupune injectarea unei substante usor radioactive in corpul pacientului pentru a observa calea si destinatia.
Oamenii de stiinta au putut observa fluxul de glucoza care circula prin creierul a aproximativ 121 de femei si 84 de barbati care participau la lucrare. Scopul operatiei: detectarea posibilelor diferente metabolice intre creierul ambelor sexe.
Creierul femeilor imbatraneste mai lent
Pentru a-i ajuta in aceasta sarcina complexa, cercetatorii au apelat la inteligenta artificiala. Algoritmii de invatare automata sunt responsabili de analizarea datelor masculine pentru a stabili o legatura intre varsta si metabolismul creierului. Pe baza acestui punct de comparatie, cercetatorii au putut sa-si foloseasca algoritmii pentru a determina varsta femeilor participante la studiu, singurele date de baza fiind metabolismul creierului lor.
Drept urmare, calculele au aratat: in medie, varsta femeilor estimate din simpla metabolizare a creierului lor s-a dovedit a fi cu aproape patru ani mai mica decat cea revelata de data nasterii lor. O diferenta substantiala pe care oamenii de stiinta au explorat-o dimpotriva.
Dupa ce au luat datele de sex masculin ca referinta, cercetatorii au inversat rolurile si au utilizat datele feminine compilate de algoritmi ca puncte de comparatie. Si ca in experimentul precedent, au folosit apoi aceleasi programe pentru a calcula varsta unora dintre voluntari – barbati de data aceasta – pe baza metabolismului creierului lor . Rezultatul: estimeaza in medie doi ani mai putini decat realitatea, confirmand tendinta observata in prima faza a experimentului.
Diferentele de gen au fost observate atat la varstnici, cat si la tineri
In mod surprinzator, diferentele de gen au fost observate atat la varstnici, cat si la tineri. Potrivit oamenilor de stiinta: o diferenta in ritmul de dezvoltare intre barbati si femei: „Nu este faptul ca creierul barbatilor imbatraneste mai repede: isi incep viata de adult cu aproximativ trei ani mai tarziu decat femeile”, explica intr-un comunicat de presa Manu Goyal, lector la Institutul de Radiologie Mallinckrodt de la Universitatea Washington.
In ciuda acestor progrese semnificative in intelegerea evolutiei creierului pe sexe, exista inca un mister, dupa cum recunoaste Manu Goyal: „Ceea ce nu stim este ce inseamna. Cred ca ar putea insemna spune ca motivul pentru care femeile nu au atat de mult declin cognitiv in ultimii ani de viata este ca creierul lor este de fapt mai tanar, iar in prezent facem un studiu pentru a confirma acest lucru. ”
Urmatorul pas pentru cercetatori este de a determina daca creierul mai tanar din punct de vedere metabolic prezinta, de fapt, mai putin declin cognitiv.