Prima pagină » Informații utile » Creem sau creăm, cum este corect? Greșeli gramaticale în limba română!

Creem sau creăm, cum este corect? Greșeli gramaticale în limba română!

11 oct. 2024, 10:10,
Redacția BZI în Informații utile

„Creem” sau „creăm”? Una dintre cele mai frecvente greșeli gramaticale în limba română apare atunci când ne întrebăm cum să scriem corect verbul „a crea„ la persoana întâi plural, indicativ prezent. Confuzia este de înțeles, deoarece conjugarea verbelor poate fi uneori dificilă, mai ales atunci când forma fonetică diferă de cea scrisă.

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea literelor „ee” și „e” la scrierea mai multor cuvinte. Din punct de vedere gramatical, acest cuvând are o singură formă corectă, astfel că, să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate.

Creem sau creăm, cum este corect?

Forma corectă a verbului „a crea” la persoana întâi plural, indicativ prezent, este „creăm”. Aceasta provine din conjugarea corectă a verbului, respectând regulile gramaticale ale limbii române, pe care poate le aveau chiar și domnitorii României.

De ce nu „creem”? Ei bine, mulți oameni ar putea folosi incorect forma „creem”, dar această variantă este greșită din punct de vedere gramatical. Deși pare logic să folosim „creem”, fiind influențați de alte verbe precum „a vedea” – „vedem” sau „a părea” – „părem”, regula în cazul verbului „a crea” este diferită.

Forma „creem” ar putea fi confundată cu varianta corectă a unui alt verb  „a crede”, noi credem, dar „a crea” are un tipar de conjugare diferit.

Astfel că, pentru a clarifica, conjugarea corectă a verbului „a crea” la indicativ prezent este: eu creez/tu creezi/el sau ea creează/noi creăm/voi creați/ei sau ele creează.

După cum se observă, forma corectă pentru persoana întâi plurat este „creăm” iar „creem” nu apare în conjugarea verbului a crea la niciun timp sau mod.

Care sunt cele mai frecvente greșeli gramaticale în limba română

Limba română, spun specialiștii, este una complicată și puțini români vorbesc și scriu corect, respectând toate regulile, după cum sunt și greselile de tip maieu sau maiou.

Astfel că, prima greșeală este „decât” folosit în loc de „numai”/„doar”. Mulți sunt cei care folosesc greșit aceste cuvinte. Deseori auzim „Am decât o carte”, formulare total greșită, motiv pentru care corect este „Nu am decât o parte”, pentru că „decât” se folosește în construcții negative.

Pleonasmele, un alt aspect al limbii române care-i pun în dificultate pe vorbitorii nativi, astfel că, acesta este definit ca „o eroare de exprimare care constă în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, propoziții care repetă în mod inutil aceeași idee.

De exemplu, „Mă pregătesc să cobor jos” este un exemplu pe care îl auzim deseori din gura românilor, însă, este greșit să spui și „cobor” și „jos”. Nimeni nu poate să coboare sus.

O altă problemă sunt dezacordurile, astfel că, nu de puține ori românii fac dezacorduri supărătoare. O mare prolemă ține de subiectul multiplu. Spre exemplu „Apa sau vinul s-au vârsat„ este greșit. În cazul subiectului multiplu în care termenii sunt coordonați disjunctiv, precum sau, ori, fie, acordul se face la singural, forma corectă fiind „Apa sau vinul s-a vărsat”.

O mulțime de români folosesc greșit cuvântul „patetic”. De cele mai multe ori, aceștia îl asociază cu ceva rău, malefic, însă, în realitate „patetic” înseamnă plin de patos. Astfel că, pe lângă „creem” sau „creăm” mai sunt multe alte greșeli pe care le fac vorbitorii nativi de limbă română.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`