Prima pagină » International » Credit Suisse, banca elvețiană, obligată să plătească o despăgubire uriașă fostului premier georgian Bidzina Ivanishvili
Credit Suisse, banca elvețiană, obligată să plătească o despăgubire uriașă fostului premier georgian Bidzina Ivanishvili

Credit Suisse, banca elvețiană, obligată să plătească o despăgubire uriașă fostului premier georgian Bidzina Ivanishvili

27 mai 2023, 11:00,
în International

Credit Suisse a fost obligată, vineri, de o curte internațională să plătească 926 de milioane de dolari fostului prim-ministru al Georgiei, Bidzina Ivanishvili, pentru că şi-a pierdut o parte din avere din cauza băncii, potrivit Reuters. Acesta reprezintă una dintre cele mai mari despăgubiri acordate de justiţie împotriva instituţiei financiare elveţiene.

Curtea Comercială Internaţională din Singapore a declarat că o divizie a Credit Suisse nu a acţionat cu bună-credinţă şi a neglijat să păstreze în siguranţă activele lui Bidzina Ivanishvili, în cea mai recentă lovitură pentru banca aflată în dificultate, care este preluată de UBS.

Credit Suisse a declarat imediat că va contesta decizia.

Omul de afaceri miliardar a plasat 1,1 miliarde de dolari sub tutela Credit Suisse Trust

Omul de afaceri miliardar Ivanishvili, care a fost prim-ministru al Georgiei din 2012 până în 2013, a plasat 1,1 miliarde de dolari sub tutela Credit Suisse Trust în 2005.

Avocaţii lui Ivanishvili, Cavinder Bull şi Woo Shu Yan, de la firma de avocatură Drew & Napier, au spus că eşecurile Credit Suisse Trust au dus la o gestionare defectuoasă, frauduloasă, şi la pierderi substanţiale.

În hotărârea publicată vineri, instanţa a declarat că banca nu a reuşit să protejeze activele lui Ivanishvili şi să-l împiedice pe Patrice Lescaudron, consilier la Credit Suisse Trust din Singapore, să aibă acces la acestea.

Lescaudron a fost condamnat de un tribunal elveţian în 2018 pentru falsificarea semnăturilor foştilor clienţi, inclusiv Ivanishvili, pe o perioadă de opt ani. Acesta a recunoscut că a falsificat tranzacţiile şi a ascuns pierderile, într-o schemă care i-a adus zeci de milioane de franci elveţieni.

El a fost eliberat în 2019 şi s-a sinucis în 2020.

„Nu se acceptă că inculpatul a avut o conduită rezonabilă”, a spus judecătorul Patricia Bergin într-o hotărâre scrisă.

„A preferat importanţa ca domnul Lescaudron să păstreze un client mare, reclamantul, în cadrul organizaţiei Credit Suisse, decât respectarea obligaţiei sale de bază de a păstra activele Trustului în siguranţă”.

Credit Suisse ştia că Lescaudron a încălcat reglementările

Credit Suisse ştia că Lescaudron a încălcat reglementările menite să prevină frauda şi a aşteptat până la doi ani un răspuns din partea lui când a fost interogat, a spus Bergin.

„Toleranţa sa faţă de aceste încălcări flagrante nu a fost de bună-credinţă şi a fost nerezonabilă”, a adăugat Bergin.

„Hotărârea este greşită”
Cele 926 de milioane de dolari care urmează să fie plătite de Credit Suisse vor fi reduse cu 79 de milioane de dolari, sumă plătită deja în decembrie.

„Hotărârea publicată astăzi este greşită şi pune probleme juridice foarte importante. Credit Suisse Trust Limited intenţionează să depună un recurs”, a declarat Credit Suisse într-un comunicat.

Banca face apel şi împotriva unei alte hotărâri, legate de gestionarea activelor lui Ivanishvili.

Lui Ivanishvili şi familiei sale li se datorează daune de aproximativ 600 de milioane de dolari

Un tribunal din Bermuda a hotărât în martie 2022 că lui Ivanishvili şi familiei sale li se datorează daune de aproximativ 600 de milioane de dolari din partea companiei locale de asigurări de viaţă a Credit Suisse.

Suma finală datorată de Credit Suisse ar trebui redusă şi mai mult pentru a preveni o suprapunere cu cazul Bermude şi pentru a preveni o aşa-numită dublă recuperare, a spus instanţa.

Credit Suisse face în prezent recurs faţă de decizia Bermude.

Decizii de investiții proaste mai degrabă

O persoană familiarizată cu problema a spus că suprapunerea este estimată la aproximativ 300 de milioane de dolari şi că Credit Suisse a consituit deja provizioane pentru o parte din compensaţia totală.

În cazul Singapore, banca va face recurs pe baza faptului că acea compensaţie se referă la banii pierduţi din cauza unor decizii de investiţii proaste, mai degrabă decât din fraudă.

Un purtător de cuvânt al lui Ivanishvili a salutat decizia din Singapore.

„În pofida hotărârii din Bermuda de anul trecut şi a admiterii încălcării obligaţiilor în timpul procesului din Singapore, Credit Suisse a continuat să frustreze eforturile clienţilor noştri de a căuta reparaţii pentru crimele comise de angajaţii săi. Ne aşteptăm ca Credit Suisse să respecte pe deplin hotărârea şi să accepte în cele din urmă responsabilitatea pentru eşecurile sale”, a spus purtătorul de cuvânt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`