Prima pagină » Informații utile » Crează sau creează? Metoda simplă care vă ajută să nu greșiți niciodată!

Crează sau creează? Metoda simplă care vă ajută să nu greșiți niciodată!

04 nov. 2024, 13:38,
Redacția BZI în Informații utile

Crează sau creează? Românii fac o mulțime de greșeli gramaticale atât în vorbire, cât și în scriere, iar cele mai frecvente și supărătoare sunt cele care privesc acordul corect între subiect și predicat sau cele cu privire la conjugarea verbelor.

Verbul „a crea” dă mari bătăi de cap, adesea fiind folosit greșit în exprimarea scrisă. Cea mai simplă soluție pentru a evita erorile când conjugați acest verb este să-l comparați cu un alt verb.

Crează sau creează, cum se scrie corect?

Românii fac numeroase greșeli, fie de vorbire, fie de scriere, unul dintre motive ar putea fi chiar limba română, cu extrem de multe forme flexionare ale cuvintelor.

Cele mai frecvente greșeli sunt cele care privesc acordul corect între subiect și predicat, sau cele cu privire la conjugarea vebelor, iar până la greșelile gramaticale mai este doar un pas, după cum este și greșeala dintre conform sau comform.

În conjugarea corectă a verbului „a crea”, o metodă ușoară care te poate ajuta să-ți dai seama de forma corectă este analogia cu verbul „a lucra”. A lucra este compus din rădăcina „lucr” și sufixul „-a”.

Astfel, în toate situațiile în care verbul „a lucra” se conjugă cu un „e”, verbul „a crea” se conjugă cu doi e, spre exemplu „eu lucrez – eu creez”. De asemenea, este important de știut că forme precum „a creia”, „a creiat”, „creind” sau „el crează” sunt forme greșite.

Forma „crează” este greșită, deoarece nu respectă regulile de conjugare ale verbului „a crea”. Această formă ar fi corectă dacă verbul ar avea sufixul „-ea” la infinitiv, cum este cazul verbului „a vedea. Acest verb face parte din conjugarea a II-a, adică are sufixul „-ea” la infinitiv.

Pentru a forma persoana a III-a singurar la prezent, se păstrează rădăcina verbului și se adaugă desinența „-ază”, spre exemplu el vede – el creează.

De ce este importantă gramatica?

Gramatica pune bazele unei comunicări eficiente. La fel cum un fir de telefonie configurat necorespunzător poate provoca zgomot în timpul unei conversații telefonice, gramatica necorespunzătoare poate afecta, de asemenea, sensul și claritatea unui mesaj pe care vrem să-l transmitem.

Unele erori frecvente sunt reprezentate de structura necorespunzătoare a propoziției, acordul greșit  între părțile de propoziție, punctuația, ortografia etc. Chiar și ceva la fel de simplu ca o virgulă poate schimba complet sensul unei propoziții, după cum este în „Hai să mâncăm copii”/„Hai să mâncăm, copii!”.

Chiar dacă trăim într-o lume în care semnele par să dispară și cratimele nu mai au așa importanță, este important să nu ne dezicem de aceste obiceiuri și să le folosim cu încredere de fiecare dată chiar dacă cei din jurul nostru nu o fac.

Gramatica face conținutul scris mai lizibil și, la rândul său, mai interesant. Dacă trebuie să modifici în mod repetat propozițiile în timp ce citești sau vorbești, fluxul devine perturbat și implicarea în conversație este bruiată.

Aptitudinile gramaticale sunt utile în toate aspectele vieții, de la educație la leadership și de la viața socială la oportunitățile de angajare. La fel de importante sunt și acasă, unde copiii învață modelele gramaticale de la părinți și familie.

Dacă este învățată incorect, gramatica pune următoarea generație într-un dezavantaj. Așadar, este foarte eficient să te corectezi în greșeli precum „crează” sau „creează” pentru a avea o gramatică corectă.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Un copil de doi ani a supravieţuit miraculos după ce a căzut de la etajul 15 al unui zgârie-nori
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Playtech.ro
Călin Georgescu, enervat la culme în secţia de votare! Gestul care l-a făcut să iasă imediat din clădire. Foto
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Prezența la urne. Alegeri prezidențiale, turul 2. George Simion sau Nicușor Dan. Live Text
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
CUTREMUR în România! A murit cu o zi înainte de alegeri, iar țara e în doliu
Playtech.ro
Ce conţin conservele de peşte Rio Mare din Lidl sau Kaufland. Sunt un deliciu, dar e bine să te informezi
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Durerea Mirabelei Grădinaru. Nimeni nu a știu până acum. Prin ce dramă a trecut partenera lui Nicușor Dan: Cel mai tare m-a afectat
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`