Prima pagină » Sanatate » Creatinina mare cauze. Afecțiuni care perturbă funcționarea rinichilor și a mușchilor scheletici

Creatinina mare cauze. Afecțiuni care perturbă funcționarea rinichilor și a mușchilor scheletici

23 aug. 2022, 09:39,
BZI.ro, în Sanatate

Creatinina mare este provocată de mai multe cauze. Creatinina este produsul final al metabolismului proteinelor. Aceasta este produsă în ficat și apoi eliberată în sânge. Substanța este implicată în metabolismul energetic al mușchilor și al altor țesuturi. Creatinina este excretată din organism de către rinichi prin urină, astfel încât substanța reprezintă un indicator important al activității rinichilor.

Conținutul de creatinine din sânge depinde de cantitatea de masă musculară, prin urmare, pentru bărbați, rata creatininei este de obicei mai mare decât pentru femei. Având în vedere că volumul țesutului muscular nu se modifică rapid, nivelul creatininei din sânge este o valoare destul de constantă la fel ca și cea de sideremie. Determinarea creatininei este utilizată în diagnosticul stării rinichilor și a mușchilor scheletici. Creșterea creatininei este un simptom al insuficienței renale acute și cronice, al radiațiilor și al hipertiroidismului. Nivelul creatininei crește după administrarea anumitor medicamente, o dată cu deshidratarea organismului, după leziuni musculare mecanice și chirurgicale. De asemenea, este posibilă creșterea creatininei în sângele unei persoane a cărei dietă este dominată de alimente din carne.

medic care tine in mana o eprubeta cu sange langa un suport cu mai multe eprubete

O creștere a creatininei într-un test de sânge biochimic indică foarte des prezența unor boli periculoase

Creatinina mare cauze. Ce informații îți poate spune o analiză de sânge

Analiza creatininei poate arăta o scădere a creatininei din sânge care apare in timpul postului, în timpul unei diete vegetariene și din cauza unei scăderi a masei musculare. Nivelul de creatinină scade în primul și în al doilea trimestru de sarcină și după administrarea de corticosteroizi.

Creatina se formează în mușchii umani în timpul efortului fizic intens. Este o sursă de energie pentru mușchi, pentru munca și contracția acestora. Din fibrele musculare, substanța intră în sânge. Sângele sau urina sunt examinate pentru a determina nivelul de creatină din sânge și nivelul de bazofile sau monocite.

medic care ia o eprubeta cu sange de pe un suport cu mai multe eprubete

Primul lucru de reținut este că auto-tratamentul poate face mai mult rău decât bine

Prelevarea de urină se efectuează de mai multe ori pe parcursul a 2-5 ore. Un exces semnificativ al indicatorului poate apărea din cauza mai multor afecțiuni. Printre cele mai răspândite se numără insuficiența renală acută sau cronică, alte boli de rinichi, boli tumorale ale organelor interne și boli ale sistemului imunitar. De asemenea, nivelul de creatinină crește o dată cu blocarea căilor de eliminare a urinei din organism și boli tiroidiene cu creșterea crescută a țesutului muscular. Nivelul de creatinină crește o dată cu munca excesivă și intensă a glandelor suprarenale, hemoragie internă și deshidratarea corpului.

Regulile de pregătire pentru analiză. Condiții de respectat înaintea testului de sânge

Regulile de pregătire pentru o analiză biochimică pentru determinarea creatininei nu diferă mult de standardele de pregătire pentru orice test de sânge. Studiul se efectuează dimineața pe stomacul gol, ultima masă nu trebuie luată mai târziu de ora 20:00. Cu o zi înainte de studiu, pacientul trebuie să evite stresul nervos, limitarea activității fizice și să nu viziteze sauna.

De asemenea, înainte de o astfel de analiză este important să nu beți alcool și să nu depășiți cantitatea obișnuită de preparate din carne din dietă. Foarte important este să evitați alimentele picante, sărate și prăjite. Cu 1-2 ore înainte de studiu, renunțați la fumat. Desigur, aceste reguli complică viața pacientului, dar este totuși necesar să le respectați, altfel rezultatul studiului va fi distorsionat, ceea ce poate provoca un diagnostic incorect.

medic care tine in mana o seringa plina cu sange

Regulile de pregătire pentru o analiză biochimică pentru determinarea creatininei nu diferă mult de standardele de pregătire pentru orice test de sânge

Primul lucru de reținut este că auto-tratamentul poate face mai mult rău decât bine. O creștere a creatininei într-un test de sânge biochimic indică foarte des prezența unor boli periculoase, așa că ar trebui să aveți încredere completă în medic și în alegerea medicamentelor.

Pacienții care suferă de creatinină mare și caută cauzele care ar putea contribui la afectarea rinichilor li se oferă spitalizare și tratament la spital. Pe lângă tratarea bolii de bază care a provocat o creștere a nivelului de creatinine în sânge, medicul prescrie medicamente pentru normalizarea metabolismului proteinelor. Se folosește și detoxifierea extracorporală, aceasta este o procedură complexă pentru purificarea sângelui. Hemodializa este procedura cel mai frecvent utilizată. În timpul acesteia sângele venos al pacientului este purificat printr-un filtru complex, adică prin dializator, iar apoi returnat înapoi în patul venos.

 

medic care tine o eprubeta cu sange in mana langa un suport cu mai multe eprubete

De asemenea, nivelul de creatinină crește o dată cu blocarea căilor de eliminare a urinei din organism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *