Prima pagină » Eveniment-Social » Creații celebre din file de artă românească din patrimoniul Muzeului de Artă Iași, expuse în aer liber în Copou
Creații celebre din file de artă românească din patrimoniul Muzeului de Artă Iași, expuse în aer liber în Copou

Creații celebre din file de artă românească din patrimoniul Muzeului de Artă Iași, expuse în aer liber în Copou

24 apr. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Moment special, în Copou, pentru ieșeni. Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași organizează „La Gard”, o expoziție aniversară. În cadrul acesteia se regăsesc „File de artă românească din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”, avându-i în prim-plan pe artiștii Gheorghe Panaiteanu Bardasare, Theodor Pallady și Nicolae Tonitza

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași găzduiește „La Gard” o expoziție aniversară în cadrul căreia regăsim „File de artă românească din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”, avându-i în prim-plan pe artiștii Gheorghe Panaiteanu Bardasare, Theodor Pallady și Nicolae Tonitza. Acest eveniment este organizat cu ocazia împlinirii a 205, 150 și, respectiv, 135 de ani de la nașterea celor trei artiști plastici care au pus bazele Școlii ieșene de Artă. Pe lângă talentul artistic recunoscut la nivel internațional al pictorilor Gheorghe Panaiteanu Bardasare, Theodor Pallady și Nicolae Tonitza, aceștia au făcut eforturi considerabile pentru a înființa primele instituții de învățământ artistic la Iași. Vizitatorii vor putea descoperi frânturi din universul artistic al celor trei pictori printr-o selecție de 25 de reproduceri după lucrări celebre care vor fi expuse în Copou.

Gheorghe Panaiteanu Bardasare, ctitorul Pinacotecii ieșene, s-a născut în 1816 la Burdujeni-Suceava

Gheorghe Panaiteanu Bardasare, ctitorul Pinacotecii ieșene, s-a născut în 1816 la Burdujeni-Suceava și a fost remarcat încă din tinerețe pentru aleasă educație și talentul artistic. Timp de 18 ani s-a format în cadrul Academiilor de Artă din Berlin și München, sub coordonarea unor renumiți pictori și gravori. Odată cu întoarcerea în Iași, în 1858, Gheorghe Panaiteanu – Bardasare își va dedica întreaga existență pentru a pune bazele Școlii de Arte Frumoase și a Muzeului. Încă din momentul înființării Pinacotecii ieșene, valorosul patrimoniu s-a îmbogățit continuu cu opere românești și străine, iar acum, acesta se află în Palatul Culturii. El este dispus pe trei galerii de artă românească modernă, contemporană și europeană. În cadrul expoziției „La Gard” vor fi prezentate o serie de reproduceri după lucrările pictorului Gheorghe Panaiteanu – Bardasare dintre care „Autoportret” și „Portretul lui Petru Lochman”.

Theodor Pallady s-a născut la Iași, într-o familie boierească, înrudită cu familia Cantacuzino

Theodor Pallady s-a născut la Iași, într-o familie boierească, înrudită cu familia Cantacuzino. De mic copil a avut parte de o educație aleasă, iar studenția și-o începe la București și, ulterior, la Politehnica din Dresda (1887-1889) pe care o abandonează pentru a studia arta la Paris, unde a avut și o primă expoziție. Artistul se înscrie la Académie des Beaux-Arts, iar în anul 1892 intră în atelierul lui Gustave Moreau. Prima expoziție personală a lui Theodor Pallady în țară a avut-o pe 9 octombrie 1904, în Sala Ateneului, București, împreună cu Nicolae Grant. Pictor al interioarelor citadine, al nudurilor care par a se contopi cu atmosfera spațiului, simboluri ale iubirii, Theodor Pallady a preferat subtilitatea sensului, armonia și frumusețea sufletească chiar și a obiectelor ce depășeau rolul de decor și deveneau personaje.

Nicolae Tonitza s-a născut la 13 aprilie 1886, în Bârlad

Nicolae Tonitza s-a născut la 13 aprilie 1886, în Bârlad. Artistul era un pasionat de literatură, teatru și muzică. În perioada 1907-1908 Nicolae Tonitza studiază la München, în atelierul lui Hugo von Habermann, după care merge la Paris, pentru a învăța pictura în atelierul lui Aman-Jean. În aceeași perioadă, artistul începe colaborarea cu Revista „Arta Română” și realizează o serie de caricaturi și texte critice asupra educației artistice. Întors în țară, termină în 1912 cursurile Școlii de Belle-Arte și obține prin concurs certificatul de „pictor bisericesc”, iar în octombrie 1933, Nicolae Tonitza își începe profesoratul la Iași la catedra de pictură.

El face mari eforturi să le ofere studenților săi, „majoritatea lipsiți de mijloace, prilejul unor vacanțe inspiratoare și rodnice, lasându-le timp liber pentru a picta locurile și oamenii”. Nicolae Tonitza a pictat Schitul Durău, bisericile din Scorțeni, Siliște, Poeni, Văleni și Constanța, a decorat capela de la Palatul Mitropoliei din Iași și capela Moruzi din Cimitirul Eternitate. „Copil”, „Gladiole”, „Portret de fetiță”, „Peisaj”, „Chipuri tătărăști” sunt o parte din operele lui Nicolae Tonitza care vor putea fi văzute în cadrul expoziției „File de artă românească din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”. Curatorii expoziției: critic de artă, dr. Maria Bilașevschi și Valentina Druțu – șef Muzeu de Artă, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *