Operatorul cu sediul în Elveţia al gazoductului Nord Stream 1, în care Rusia este principalul partener, a anunţat miercuri că s-a încheiat culegerea preliminară de date la locul avariei conductei, în zona economică exclusivă a Suediei.
S-au găsit „cratere de provenienţă tehnică” adânci de 3-5 metri, pe fundul mării, la o distanţă de circa 248 de metri unul de altul, transmite Reuters.
Nord Stream AG: „Secţiunea de conductă dintre cratere este distrusă”
Firma Nord Stream AG a precizat că „secţiunea de conductă dintre cratere este distrusă, raza de dispersie a fragmentelor de conductă fiind de cel puţin 250 de metri” şi că experţii continuă să analizeze datele de monitorizare.
Gazoductele Nord Stream 1 şi 2 care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică au fost avariate în septembrie. Incidentele au provocat o dispută între Moscova şi Occident.
Sâmbătă, ministerul rus al apărării a afirmat că gazoductele au fost avariate de explozii provocate de personal al marinei militare britanice. Londra a respins acuzaţia. Atât Suedia, cât şi Danemarca au ajuns la concluzia că avariile au fost provocate de explozii, dar nu au făcut nicio afirmaţie despre posibilii responsabili. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a fost vorba de acţiuni de sabotaj.
Rușii au primit acces la locul exploziei conductelor Nord Strem, în Marea Baltică
Gazprom a primit permisiunea de a inspecta locul subminării Nord Stream, în Marea Baltică, a declarat luni seara președintele rus Vladimir Putin.
„Astăzi, Alexei Miller a raportat de dimineață că au cercetat locul. Apropo, Gazprom a primit permisiunea de a cerceta locul exploziei”, a declarat Putin reporterilor.
Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că reprezentanți ai Marinei Regale britanice staționate în orașul Ochakov, regiunea Nikolaiev, Ucraina, au fost implicați în planificarea, asigurarea și punerea în aplicare a bombardării conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 în Marea Baltică la 26 septembrie.