Prima pagină » Sanatate » Crăpături pe limbă: Ce boli grave pot ascunde acestea

Crăpături pe limbă: Ce boli grave pot ascunde acestea

05 mart. 2021, 13:08,
în Sanatate

Organ complex, format din papile senzoriale și mușchi, limba poate fi un indicator al prezenței unor boli. De câte ori nu te-ai întrebat de ce ți-au apărut niște crăpături pe limbă și cât de grav poate fi.

Din punct de vedere medical, limba crăpată prezintă niște șanțuri care pot varia ca profunzime și apar de-a lungul părților dorsale și/sau dorsolaterale ale limbii. În cazul crăpăturile de pe limbă apar mai multe papile filiforme mărite și netede.

Chiar și pentru unii medici, anumite crăpături apărute la nivelul limbii pot crea probleme în punerea unui diagnostic. Pentru asta este necesar o examinare a morfologiei limbii.

Crăpăturile pe limbă sau glosita este una dintre cele mai des întâlnite probleme în privința unuia dintre cei mai importanți mușchi din corpul uman.

Din punct de vedere medical, crăpăturile de pe limbă pot arăta într-un mod obiectiv gradul și natura factorilor patogeni și starea unei persoane. În plus, acestea pot fi folodite și pentru determinarea rezultatului și prognosticului unei boli.

Crăpături pe limbă: Cauze și afecțiuni

Îmbătrânirea sau malnutriția pot fi factori naturali care să ducă la apariția unor crăpturi pe limbă. Dincolo de aceștia, sunt factorii locali, precum infecția, care pot contribui la dezvoltarea și simptomele acesteia. De aceea, crăpăturile pe limbă pot fi asociate unor sindroame subiacente precum sindromul Down, sindromul Sjögren, sindromul Melkersson-Rosenthal, psoriazis sau acromegalia.

Crăpăturile pe limbă apar mai frecvent la adulți, în timp ce la copiii cu vârsta d epână în 10 ani acestea apar foarte rar sau deloc. Aceste crăpături pe limbă pot să apară odată cu înghițirea alimentelor sau cu inflamația limbii.

Pacienții pot avea mai multe crăptăuri pe limbă, cu șanțuri cuprinse între 2 și 6 mm adâncime și pot fi mediane și laterale. Crăpăturile pot fi pe zona dorsolaterală a limbii sau poate fi una mai mare, cu fisuri mai mici care se ramifică spre un unghi drept.

Crăpăturile pe limbă pot fi cauzate de lipsa vitaminelor și a oligoelementelor în organism. De asemenea, un ficat bolnav poate cauza apariția crăpăturilor pe limbă.

Alte afecțiuni ale tractului gastrointestinal pot afecta aspectul limbii. Gastrita, colita sau pancreatita pot duce la o degenerare a membranei mucoase a organelor afectate.

Glosita poate fi cauzată de o infecție bacteriană, fungică sau virală. Adesea însoțită de sifilis, versicolo sau eritem.

Crăpăturile pe limbă pot să apară și ca o reacție alergică la anumite tipuri de paste de dinți, dar cel mai des motiv întâlnit este rănirea mecanică. În cazul în care acest lucru se întâmplă la o persoană sănătoasă, atunci aceasta se vindecă repede, însă dacă se întâmplă pe fundalul unei deficiențe de oligoelemente și vitamine în organism, rana se adâncește și sângerează.

Tratament în cazul crăpăturile pe limbă

În cazul pacienților cu afecțiuni severe, primul obiectiv al tratamentului ar trebui să fie descoperirea cauzei iritante. Se pot căuta măsuri locale pentru rezolvarea manifestărilor clinice. În cazul în care apare și durerea, atunci este necesar un anestezic local, cum ar fi lidocaina vâscoasă, ce poate fi administrat înainte de mese.

De asemenea, se recomandă periajul delicat al limbii, dacă apare o inflamație simptomatică deoarece menținerea unei igiene orale trebuie luate în considerare pentru a preveni simptomele cauzate de factorii iritanți locali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024