Prima pagină » Sanatate » Crăpături în colțul gurii: Cum le poți trata eficient

Crăpături în colțul gurii: Cum le poți trata eficient

16 apr. 2021, 10:14,
în Sanatate

În perioada sezonului rece, multă lume se confruntă cu problema apariției crăpăturilor în colțul gurii și buze uscate și crăpate. Aceste probleme apar în urma slăbirii sistemului imunitar și creează un real discomfort în momentul în care vrei să vorbești sau să mănânci, fiind mici fisuri ale mucoasei colțurilor gurii, ce dezvoltă o infecție.

Termenul medical pentru crăpăturile în colțul gurii este cheilită angulară și, de obicei, acestea trec de la sine, însă situații în care se pot agrava ducând la dureri mari și dificultăți în folosirea gurii.

Primele simptome ale cheilitei angulare sunt buzele uscate și crăpate, după care apar mici răni sau iritații în colțurile gurii. Odată ce afecțiunea evoluează, apar și crăpăturile în colțul gurii, asociată cu o stare de discomfort și, ulterior, cu durerea.

Crăpături în colțul gurii: Care sunt cauzele apariției cheilitei angulare

Pentru aceasta problemă nu există o cauză anume, fiind mai mulți factori care pot duce la apariția cheilitei angulare.

Persoanele cele mai expuse la apariția acestei probleme sunt cele care au gura uscată, tetrmenul medical fiind xerostomie. Gura uscată poate apărea din cauza unor probleme precum sindromul Sjogren, diabet, deshidratare sau din cauza unor medicamente.

Crăpăturile în colțul gurii apar de obicei din cauza deficinețelor nutriționale. Lipsa vitaminei B sau a zincului pot duce la apariția cheilitei angulare. O cantitate prea mică de fier în organism, cunoscută ca anemie feriprivă, poate fi o cauză.

O altă cauză poate fi lipsa hirdratării. De asemenea, crăptările în colțul gurii pot apare ca urmare a infectării cu streptococ.

Crăpăturile în colțul gurii pot fi cauzate și de igiena precara, lipsa de zinc și fier din organism sau anumite tratamente medicamentoase ce usucă pielea.

Persoanele mai în vârstă sunt mai predispuse la apariția crăpăturilor în colțurile gurii deoarece se pot confrunta cu una sau mai multe dintre problemele prezentat.

Un risc crescut de apariție a cheilitei angulare pot fi și aparatele dentare, gutierele sau orice alt element aplicat la nivelul gurii, inclusiv piercing-uri deoarece acestea schimbă anatomia gurii și face ca saliva să ajungă în colțurile exterioare.

Cum se tratează crăpăturile în colțul gurii

De obicei, femeile aleg ca variant de tratare a acestor problem folosind „strugurelul“, însă această metodă de tratament nu este tocmai cea mai adecvată.

Dacă aceste crăpături în colțul gurii au apărut ca urmare a infectării cu un streptococ, medicii recomandă dezinfectarea rănii cu iod și folosirea unor unguente special, care au rol de hidratare a buzelor.

În cazul în care cheilita angulară apare ca o reacție alergică, trebuie avut în vedere care a fost alergenul și evitarea intrării în contact cu acesta.

Pentru grăbirea vindecării trebuie avut grijă la aportul vitaminic. De asemenea, trebuie ținut cont și de hidratarea buzelor.

Apariția crăpăturilor în colțul gurii poate fi prevenită

Pentru a preveni apariția crăpăturilor în colțul gurii se recomandă respectarea unor reguli de îngrijire. Este necesar să te hidratezi corespunzător și să bei doi litri de apă pe zi. Mai mult, se recomandă ca seara să aplici o cremă hidratantă grasă în jurul buzelor.

O altă măsură preventivă este spălarea corectă pe dinți, dimineața și seara.

De asemenea, se recomandă evitarea lingerii buzelor pentru a reduce senzația de uscăciune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`