Prima pagină » Sanatate » Crampe în sarcină: Cauze periculoase și mai puțin periculoase

Crampe în sarcină: Cauze periculoase și mai puțin periculoase

24 mart. 2022, 13:50,
BZI.ro, în Sanatate

Crampele în sarcină sunt destul de frecvente. Dar cum faci diferența între cauzele periculoase și mai puțin periculoase ale acestora? Răspunsul îl vei afla în rândurile următoare.

Dacă experimentezi crampe în timpul sarcinii, nu le ignora. Acestea pot avea diferite cauze, iar dacă vin însoțite de febră, frisoane, scurgere vaginală, leșin, dureri urinare, senzație de greață sau vărsături, solicită, de urgență, ajutor medical. Ar putea fi vorba despre o problemă serioasă, amenințătoare de viață.

În continuare, vom vorbi despre cele mai frecvente cauze ale crampelor în sarcină, însă nu încerca să îți pui singură diagnosticul.

o femeie însărcinată îmbrăcată în roz

Dacă experimentezi crampe în timpul sarcinii, nu le ignora.

Cauzele periculoase ale crampelor în sarcină

Crampele în sarcină pot fi provocate de sarcina ectopică, de avortul spontan sau travaliul precoce.

Sarcina ectopică

O sarcină ectopică are loc atunci când oul fertilizat se implantează în afara uterului (de regulă, la nivelul unei trompe uterine). Aceasta se manifestă prin durere sau sensibilitate abdominală sau pelviană, sângerare vaginală şi durere care se înrăutăţeşte în timpul activităţii fizice şi durere la nivelul umărului.

Sarcina ectopică poate pune în pericol viața mamei, de aceea , dacă întâmpini astfel de simptome, sună la 112.

Avortul spontan

Avortul spontan reprezintă pierderea sarcinii în primele 20 de săptămâni. Acesta un moment dificil atât pentru mamă, pentru familia acesteia, cât şi pentru medicul ce monitorizează sarcina. Avortul spontan este o traumă fizică şi emoţională, reprezentând de fiecare dată un moment dificil. Poate fi recunoscut prin scurgeri sau sângerări vaginale și dureri abdominale, sub formă de crampe. Nu neglija aceste simptome și sună-ți medicul.

Travaliul precoce

Semnele travaliului precoce sunt contracțiile care subțiază și dilată colul uterin, înainte de săptămâna 37 de sarcină. De asemenea, dacă te afli în trimestrul al doilea sau al treilea de sarcină și ai scurgeri vaginale aproase, asemănătoare cu un mucus sau conţin sânge, sângerare vaginală, crampe abdominale asemănătoare celor din timpul menstruaţiei sau mai mult de 4 contracţii pe oră, o senzaţie de presiune în zona pelvină sau dureri de spate, contactează, de urgență, medicul obstetrician.

o femeie însărcinată îmbrăcată în gri

Crampele în sarcină pot fi provocate de sarcina ectopică, de avortul spontan sau travaliul precoce.

Cauze mai puțin periculoase ale crampelor în sarcină

Nu orice disconfort constituie o cauză serioasă. Crampele pot apărea și din cauza balonării sau a constipației.

Balonarea

În timpul sarcinii, gazele și balonarea sunt frecvent întâlnite. Acestea apar din cauza hormonilor, care fac ca digestia să încetinească, dar și din cauza presiunii exercitate de uterul în creştere asupra stomacului şi intestinelor.

Fenomenul de balonare  poate reprezenta, uneori, un stres suplimentar asociat celui deja determinat de sarcină.

Constipația

Constipația este cauzată tot de încetinirea procesului de digestie, ca urmare a hormonilor de sarcină şi presiunea pe care o exercita fătul în continuă creştere asupra rectului. Procentual, 11 până la 38% dintre gravide suferă de constipaţie, cel mai sever în al doilea trimestru de sarcină. Constipaţia este descrisă fie ca scaune cu frecvenţa scăzută, fie cu eliminare dificilă.

Alte cauze mai puțin periculoase, care pot determina apariția crampelor sau durerilor abdominale, sunt: durerea de ligament rotund sau contracțiile Braxton-Hicks.

o femeie însărcinată îmbrăcată în alb

Nu orice disconfort constituie o cauză serioasă. Crampele pot apărea și din cauza balonării sau a constipației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *