Crăițe, ciupercile preferate ale romanilor când venea vorba de o masă copioasă, dar și de organizarea unui asasinat! Există multe specii de ciuperci pe care le putem găti în zilele noastre, însă pe vremea împăraților romani, cea mai gustoasă era considerată crăița.
Ce beneficii ne aduc ciupercile
Ciupercile, în general, aduc multe beneficii. Pe lângă faptul că sunt bogate în vitamine (B3 și B6) și minerale, sunt și foarte ușor de preparat. Acestea nu se încadrează încadrează nici în categoria animalelor, dar nici a plantelor. Existența lor este una enigmatică.
Ciupercile sunt ieftine și la îndemână. Acestea se folosesc în diverse rețete și sunt foarte sănătoase. Se spune, chiar, că sunt un înlocuitor propice pentru carne.
Conținutul ciupercilor, plin de fibre și minerale ne ajută întreg organismul și sistemul imunitar. Ajută funcționarea normală a inimii, circulația și tensiunea arterială. De asemenea, ne ajută sistemul digestiv și creierul să funcționeze cât mai bine.
Indiferent cărei specii aparțin, acestea conțin potasiu chiar mai mult decât bananele, seleniu, fier, cupru și magneziu. Este foarte bogată în cupru, iar acesta este cunoscut pentru rolul său în protejarea inimii și ușurarea simptomelor anemiei.
Crăițe ciuperci: O scurtă istorie
Acest tip de ciupercă se mai numește și Burete Domnesc (Amanita caesarea) și face parte din familia Amanitaceae. Miceiul acestei ciuperci creează o simbioză cu rădăcinile copacilor. Odată cu răspândirea încălzirii globale, se răspândește și acest burete deoarece preferă locurile calde. Acesta se găsește cel mai des în România, Basarabia, și Bucovina în păduri. De obicei, o vom regăsi sub stejari și castani.
Pe lângă faptul că era considerată un deliciu la mesele festive care aveau loc la Curtea Romană, această ciupercă apare în prim-plan în povestea otrăvirii Împăratului Claudius. Se spune ca acesta a fost omorât prin schimbul acestei crăițe cu una din aceeași familie, însă mortală, cum ar fi Buretele Viperei (Amanita phalloides). Toxina acesteia este mortală de cele mai multe ori. Dacă nu te omoară, aceasta lasă „urme” deoarece atacă anumite organe, cum ar fi rinichii și ficatul. Simptomele cauzate de această ciupercă apar doar la câteva ore mai târziu, sau chiar zile. Acestea includ vărsături și diaree. Însă, odată ce acestea apar, știm că otrăvirea deja își face efectul, devastând rinichii și ficatul. Vărsăturile și diareea sunt simptome târzii.
Singura diferență vizibilă dintre cele două tipuri de ciuperci este culoarea. Buretele Domnesc are o culoare rozie-gălbuie, pe când Buretele Viperei este mai spălăcit, spre un alb murdar.
Este interesant și ciudat faptul că aceeași familie poate avea două tipuri de ciuperci atât de opuse. De fapt, majoritatea ciupercilor din această familie ne pot face rău dacă sunt consumate crude, însă Buretele Domnesc este una dintre puținele care nu ne aduce probleme, atâta timp cât este consumat crud și în cantități mici.
Cum știm care ciuperci sunt comestibile
Nu am vrea să repetăm aceeași greșeală ca Împăratul Claudius, de aceea este important să oferim atenția necesară ciupercilor pe care le luăm din natură. Desigur, ciupercile din magazin sunt deja alese și nu prezintă pericole. Însă, ce ciuperci alegem atunci când mergem singuri în căutarea lor?
Pentru a fi siguri că ciupercile pe care le culegem nu sunt otrăvitoare, ar trebui să știm toate cele aproximativ 2500 de specii care se află pe teritoriul nostru. Cum acest lucru este greu de înfăptuit, există câteva reguli generale după care ne putem ghida. Trebuie să evităm ciupercile care conțin culoarea roșu și cele care au branhii albe. Se spune că dacă animalele le mănâncă, atunci sunt comestibile, dar acesta nu este un adevăr general. Animalele pot mânca chiar și ciupercile otrăvitoare fără să realizeze, deci acesta nu este un lucru valid.
Crăițe, ciupercile care aduc cel mai delicios gust la o masă festivă, dar și care fac parte dintr-o familie de ciuperci periculoasă! Este important să cunoaștem diferențele.