Prima pagină » Stiri si curiozitati » Crăciunul pe rit vechi 2025. O sărbătoare plină de tradiții și obiceiuri străvechi

Crăciunul pe rit vechi 2025. O sărbătoare plină de tradiții și obiceiuri străvechi

05 ian. 2025, 16:30,
în Stiri si curiozitati

Crăciunul pe rit vechi reprezintă o perioadă specială a anului, plină de tradiții și obiceiuri care se transmit din generație în generație. Chiar dacă în majoritatea țărilor se sărbătorește pe 25 decembrie, cei care urmează calendarul iulian, precum enoriașii Bisericii Ortodoxe pe rit vechi, marchează Crăciunul pe 7 ianuarie. Această sărbătoare este una deosebită, încărcată de simboluri religioase, tradiții și ritualuri specifice, care păstrează vii obiceiurile străvechi, ce au fost respectate de-a lungul timpului.

De-a lungul istoriei, s-a păstrat ca o sărbătoare profund religioasă, marcată de rugăciuni, post și obiceiuri ce au ca scop celebrarea nașterii Mântuitorului. Deși multe dintre aceste tradiții sunt comune în toată lumea ortodoxă, aceasta are caracteristici unice în anumite regiuni, mai ales în România, Ucraina, Serbia și alte țări balcanice, unde este sărbătorit cu multă evlavie.

Tradițiile de Crăciunul pe rit vechi

Crăciunul pe rit vechi este o sărbătoare marcată de o serie de tradiții și obiceiuri care pun accentul pe respectul față de credință și familie. Înainte de Crăciun, credincioșii trec printr-o perioadă de post sever, care începe pe 28 noiembrie, de la Sfântul Filip, și se încheie pe 6 ianuarie, în Ajunul Crăciunului. Acesta este un post de curățire a trupului și sufletului, iar cei care îl țin se pregătesc spiritual pentru întâmpinarea Nașterii Domnului. În aceste zile, credincioșii se abțin de la consumul de carne și produse de origine animală, având o alimentație bazată pe post, cu preparate din legume, fructe și pâine.

În Ajunul Crăciunului, familia se adună pentru a celebra Nașterea Domnului, iar obiceiurile sunt foarte importante. Unul dintre cele mai întâlnite obiceiuri este colindatul, un ritual prin care copiii și tinerii merg din casă în casă, cântând cântece tradiționale, cu teme religioase sau populare, care vestesc nașterea lui Iisus și aduc bucurie în casele oamenilor. Colindătorii sunt întâmpinați cu daruri și dulciuri, iar în unele locuri, acest obicei se desfășoară până în dimineața zilei de Crăciun.

Un alt obicei specific Crăciunului pe rit vechi este maslul, o tradiție ce presupune ungerea cu untdelemn a membrilor familiei, în special a copiilor și bătrânilor, pentru a le aduce sănătate și noroc în anul ce urmează. De asemenea, în multe sate, se păstrează obiceiul de a aduna lemnele pentru focul de Crăciun, un foc mare care simbolizează lumina și căldura adusă de nașterea Mântuitorului. Focul este aprins în Ajunul Crăciunului și rămâne aprins pe tot parcursul sărbătorii, fiind un simbol al vieții și al speranței.

În multe familii, se respectă tradiția „pregătirii mesei de Crăciun”, care include preparate speciale, cum ar fi sarmale, cozonaci, piftie și, bineînțeles, mâncăruri pe bază de carne de porc, cum ar fi chiftelele. Aceste preparate sunt gătite cu multă dragoste și sunt servite în ajunul și în ziua de Crăciun, în cadrul unei mese festive de familie.

Tradițiile de Anul Nou pe rit vechi

După Crăciun, sărbătorile continuă cu Anul Nou pe rit vechi, care este marcat tot de tradiții și obiceiuri specifice. În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, se serbează Sfântul Vasile, unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe, iar în multe locuri, acest moment este însoțit de obiceiul „strămoșilor”, un fel de ritual de aducere aminte a celor care au plecat dintre noi, dar care trăiesc prin tradițiile și amintirile lăsate.

Un obicei foarte întâlnit în Ajunul Anului Nou pe rit vechi este „capra”, un obicei străvechi care simbolizează viața și renașterea. Tinerii mascați, în special băieții, își pun costume de capră, cu coarne mari și o mască de animal, și merg din casă în casă pentru a aduce noroc și prosperitate gospodarilor. În unele zone, acest obicei este acompaniat de „urs”, un alt simbol al sănătății și al fertilității, în care tinerii îmbrăcați în costume de urs dansează în fața caselor.

La fel ca și în Crăciun, Anul Nou pe rit vechi este marcat de colindători care merg din casă în casă, cântând urări de bine pentru anul ce urmează. De asemenea, nu lipsesc preparatele tradiționale, iar mesele sunt pline de bucate gustoase, precum fripturi, sarmale, salate și băuturi tradiționale. În această perioadă, oamenii sunt mai atenți la gesturile lor și își doresc reciproc sănătate, prosperitate și împliniri în noul an. De asemenea, în multe zone din România, Anul Nou pe rit vechi este însoțit de obiceiul „spălării în apa sfințită”. La miezul nopții, gospodarii se spală pe față cu apă adusă de la biserică, considerându-se că acest ritual le va aduce sănătate și noroc pentru întreg anul ce urmează. Anul Nou și Crăciunul pe rit vechi sunt sărbători deosebite, încărcate de tradiții și obiceiuri care reflectă legătura strânsă a oamenilor cu divinitatea și cu natura.

Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
a1.ro
Ce declarații a făcut tatăl lui Vlad Pascu, la procesul fiului său! Ce gest a făcut, când s-a întâlnit cu părinții victimelor
Playtech.ro
Ţara europeană care intră în faliment imobiliar, românii sunt afectaţi. Preţurile au scăzut
observatornews.ro
Cum va fi vremea în noaptea de Înviere. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, până pe 12 mai 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Scapă de moliile enervante. Cea mai ieftină și rapidă soluție
SportpeSurse
CUTREMUR! A murit legenda, iar Gică Hagi a reacționat imediat
Playtech.ro
Ţara europeană care intră în faliment imobiliar, românii sunt afectaţi. Preţurile au scăzut
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
E grav! Anunţ BNR despre cel mai mare pericol pentru români în 2025
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cum să slăbești 30 de kilograme în 6 luni. Mihaela Bilic spune că e garantat cu acest aliment: Stomacul nu știe să numere calorii, așa că l-am păcălit
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`