Prima pagină » Local » Crăciunul în Familia Harmony, la Iași: Povestea unei comunități creștine care realizează, în fiecare an, în preajma sărbătorilor o zi dedicată oamenilor străzii

Crăciunul în Familia Harmony, la Iași: Povestea unei comunități creștine care realizează, în fiecare an, în preajma sărbătorilor o zi dedicată oamenilor străzii

20 dec. 2024, 02:00,
Paula IANUȘ în Local

De mai bine de un deceniu, „Harmony Homeless” din Iași, parte a cafenelei care poartă același nume, demonstrează că dragostea față de aproapele poate schimba destine. Această organizație comunitară creștină a fost construită pe fundamentul egalității și al compasiunii, inspirată de dragostea pe care Dumnezeu a pus-o în oameni. De-a lungul anilor, organizația Harmony a devenit o familie pentru cei care nu au una, oferindu-le șansa de a fi văzuți și integrați în comunitate.

Crăciunul în Familia Harmony, organizat anual la Iași, găzduiește zeci de oameni ai străzii

Evenimentele Harmony sunt mai mult decât acte caritabile, sunt gesturi care pot redefini viața persoanelor vulnerabile. De mai bine de cinci ani, această comunitate organizează o zi dedicată oamenilor străzii. Anul acesta, evenimentul va avea loc pe data de 21 decembrie 2024 și este intitulat „Crăciunul în Familia Harmony”. O astfel de acțiune umanitară este desfășurată și în preajma sărbătorilor pascale, fiind intitulată „Paștele în Familia Harmony”.

„Cei care, poate, au un trecut mai nefericit pot vedea dragostea lui Dumnezeu prin anumite acte pe care le facem. De-a lungul anilor, am început să mergem în Gara Mare din Iași, să căutăm persoanele nevoiașe. Spre exemplu, acum, de sărbători, sunt foarte multe persoane de la satele vecine care vin să colinde și rămân să doarmă în gară câte 2-3 săptămâni. Ei sunt persoanele care nu au o familie sau nu au un cămin unde să petreacă timpul. Noi suntem, astfel, familia lor pentru o zi. În anii trecuți, am avut în jur de 40-60 de oameni ai străzii în ziua evenimentului. Îi abordăm, în general, cu un pahar de ceai sau cu o porție de mâncare, și asta îi sensibilizează. De multe ori, discuțiile sunt legate de sănătatea lor, de familii. Cei mai mulți dintre ei au povești tragice, fie au fost abuzați, fie au traume ori au fost în penitenciare. Sunt care nu vor să fie abordați și atunci nu intrăm în viața lor. Prin cafenea, promovăm acțiunile acestea și evenimentele de genul, iar, prin locație, ajungem la mai multe persoane. Avem clienți, spre exemplu, donează sânge și ne aduc bonurile pe care le primesc”, a spus David Profire, unul dintre managerii Cafenelei Harmony.

Programul desfășurării evenimentului de mâine, 21 decembrie 2024

În cadrul acțiunii caritabile ce se va desfășura, zeci de persoane fără adăpost vor fi tratate cu respectul și grija care li se cuvin. Dimineața începe la Centrul de Urgență pentru Recuperare și Integrare Socială „C.A. Rosetti”, unde beneficiarii vor avea parte de o igienizare completă: spălat, tuns și un set complet de haine noi, de la pantofi și prosoape, până la lenjerie intimă.

După această etapă, grupul se va muta într-un spațiu al comunității din zona Palas, unde voluntarii vor crea o atmosferă familială. Oamenii străzii vor primi atenția totală a voluntarilor. Este o zi dedicată lor, în care vor servi o masă caldă, vor cânta colinde și vor participa la discuții despre dragostea lui Dumnezeu și despre nașterea lui Isus Cristos. Această activitate va dura în jur de două ore.

Acțiunile „Harmony Homeless” nu se limitează doar la Crăciun sau Paște. De-a lungul anilor, comunitatea a avut inițiative săptămânale, vizitând locuri precum Gara Mare, zona C.A. Rosetti iar, mai nou, zona pieței Nicolina, pentru a oferi sprijin acestor oameni marginalizați. Cu un ceai cald sau o porție de mâncare, voluntarii intră în discuții cu ei despre problemele lor de sănătate, despre familie, dar și despre traumele prin care au trecut. Cei mai mulți oameni ai străzii au un bagaj în spate destul de tragic, fiind crescuți în sistem, victime ale unor abuzuri sau traume, dar sunt și persoane care, la un moment dat, au frecventat penitenciarele.

Pentru cei care doresc să își schimbe viața, această organizație colaborează cu un centru din Buzău, unde beneficiarii pot începe un proces de reabilitare, dacă au această dorință. Centrul oferă un mediu stabil, cu activități, precum grădinăritul sau lucrul într-o mică fermă, pentru a-i ține ocupați și motivați.

Harmony Homeless pune accent pe calitatea ajutorului oferit. Astfel, aceștia punctează că este important ca hainele pe care le primesc prin donații să fie în stare foarte bună și să poată fi utilizate. Accentul se pune și pe zona de igienă, articolele intime fiind achiziționate noi, în loturi mai mari, pentru un preț mai bun.

Integrarea în comunitate: De la stradă, la o viață nouă

Sunt fețe familiare pe care voluntarii le revăd anual, fiind oameni ai străzii care sunt obișnuiți cu acest gen de ajutor și care și-au format din asta un stil de viață. Ajutorul oferit pentru această comunitate marginalizată se poate concluziona cu povești de succes sau de eșec, cu oameni care și-au dorit o schimbare, dar și cu oameni care nu mai au pretenții de la această viață.

Vlad, un tânăr de aproximativ 25 de ani, poate fi considerat protagonistul unei povești de succes. Acesta a venit în Iași din zona de vest a țării și a locuit, pentru o lungă perioadă de timp, sub podul de la Nicolina. Voluntarii Harmony l-au găsit pe acesta și s-au oferit să-l ajute. Tânărul se confrunta cu consumul de substanțe interzise și trăia într-un anturaj nu tocmai benefic. Ajutat de comunitate, Vlad a beneficiat de o chirie temporară pentru 3 luni și de un loc de muncă la un depozit, pe partea de  distribuție a substanțelor chimice. Deși a avut căderi, sinceritatea și perseverența l-au ajutat să câștige încrederea voluntarilor. Acum, după un proces lung și dificil de reabilitare, tânărul este stabilizat și implicat activ în centrul de la Buzău.

„Este un băiat tânăr, cred că acum ar avea cam 25 de ani. A fost venit din partea de vest a țării și a locuit pe străzi. A dormit și sub podul de la Nicolina. Era dependent de substanțe interzise. S-a legat de noi o perioadă bună de timp, era destul de rațional, nu era pierdut, la nivel de minte, din cauza substanțelor. I-am luat o chirie cam pe 3 luni și un loc de muncă pentru a vedea un efort din partea lui, să vedem dacă este dispus să fie onest și să se țină de locul de muncă. A mai avut căderi pe partea de substanțe, în sensul că s-a mai întors la ele, dar a fost onest cu noi. Este un proces care durează și nu este ușor, dar a fost foarte important să nu se ascundă de noi. Este greu să facem pe-a detectivii. A fost greu și cu locul de muncă, nu ajungea în fiecare zi. Lucra la un depozit de substanțe chimice, pe partea de distribuție. L-am trimis la acest centru de la Buzău, dar, de vreo două ori, a plecat și s-a întors la Iași. A locuit iarăși sub pod și a spus că pur și simplu îi era dor de prietenii lui, de anturajul în care trăia. Acum este bine, din nou la Buzău, și este de vreo 2 ani de zile unul dintre oamenii pe care se bazează cei de acolo. Este un centru în care au și o mică fermă și grădină pentru a-i ține ocupați. Este una din poveștile de succes, este foarte bine faptul că este tânăr și poate visa și la o familie, la un job stabil, unde să fie folositor. Cred că este un proces lung până la o reabilitare totală. Ei nu beneficiază de sprijin, de suport sau de o familie”, a povestit David Profire, unul dintre managerii Cafenelei Harmony.

Voluntarii colaborează cu diferite organizații și sponsori pentru a-și atinge obiectivele. De la an la an, colaboratorii sunt diferiți și fluctuează. În anii trecuți, aceștia au colaborat cu Baia Publică din Iași pentru procesul de igienizare a oamenilor străzii. Anul trecut, activitatea s-a desfășurat chiar în Cafeneaua Harmony, mâncarea fiind asigurată și gătită de aceștia. Un exemplu de solidaritate a venit din partea magazinul de încălțăminte Marelbo din Suceava, care, în cadrul unuia dintre evenimente, a donat în jur de 70 de perechi de papuci noi pentru acești oameni defavorizați.

Evenimentul organizat de „Harmony Homeless” cu ocazia Crăciunului nu este doar despre mâncare, haine sau igienă. El reprezintă o șansă de a crea legături și de a reda demnitatea unor oameni marginalizați. Într-o lume care, deseori, îi ignoră, voluntarii le oferă o familie, chiar dacă este doar pentru o zi. Ieșenii care doresc să contribuie cu articole de îmbrăcăminte și igienă sunt așteptați pentru a le oferi în incinta Cafenelei Harmony.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`