Prima pagină » Economic Local » Cozonacul și pasca, mai scumpe în acest an. Ieșeni plătesc, acum, aproape 200 de lei pentru un cozonac ce se vindea cu 150 de lei anul trecut
Cozonacul și pasca, mai scumpe în acest an. Ieșeni plătesc, acum, aproape 200 de lei pentru un cozonac ce se vindea cu 150 de lei anul trecut

Cozonacul și pasca, mai scumpe în acest an. Ieșeni plătesc, acum, aproape 200 de lei pentru un cozonac ce se vindea cu 150 de lei anul trecut

14 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Cozonacul și pasca, nelipsite de pe masa de Paște, vor fi mai scumpe în acest an cu 30 la sută. Reprezentanții patiseriilor și cofetăriilor din Iași spun că s-a scumpit materia primă, combustibilul, gazele și electricitatea și, din această cauză, au mărit prețurile

Ieșenii vor plăti mai mult pentru cozonac și pască, nelipsite de pe masa de Paște. Patiserii și cofetarii au mărit prețurile cu 30 la sută, pentru a acoperi cheltuielile cu materia primă, gaze și electricitate sau combustibil. Astfel, un cozonac sau o pască, produse ce se vindeau cu 80 de lei kilogramul, vor costa cu aproximativ 25 de lei mai mult, fiecare.

”Noi am mărit prețurile pentru că altfel nu avem cum să ne menținem pe piață. Avem comenzi și deja am închis lista, pentru că nu mai avem la fel de mulți angajați ca anul trecut și de aceea nu putem să facem o cantitate la fel de mare. Nu am fi putut onora toate comenzile dacă le-am fi luat pe toate. Facem cozonac clasic, pască cu ciocolată, cu smântână. Mai sunt persoane care vor doar cu nucă sau cu nucă și rahat. Livrăm comenzile la domiciliu, în cazul în care solicită clienții. Un coș mediu de cumpărături este de 300-400 de lei, dar avem comenzi și de 500-600 de lei”, spune Angela Țugui, cofetar-patiser.

În unele cofetării și patiserii din Iași lista pentru comenzi este deschisă

Cei care nu au comandat până acum dulciurile pentru Paște o pot face până săptămâna viitoare. Cofetarii spun că vând chiar și în Vinerea Mare pentru că sunt persoane care vin în ultimul moment să cumpere cozonacul sau pasca pentru masa de Paște.

”Noi nu am închis lista de comenzi pentru că, de obicei, clienții dau comenzile și pe ultima sută de metri. Și în acest an am primit comenzi de la corporațiile care oferă cadouri pentru angajații lor. Nu am mărit prețurile, chiar dacă prețul la materia primă a crescut cu 25 la sută. La făină, ouă, lactate, toate prețurile au crescut. Untul este acum 35 de lei kilogramul, față de 26 de lei, anul trecut. Prefer să câștig mai puțin, dar oamenii să vină să cumpere de la noi. Tot 80 de lei este kilogramul de cozonac, la fel și la pasca cu ciocolată. Am văzut că pe piață se vinde kilogramul de la 60 lei, până la 100 de lei”, susține Gabriela Ilie, fondator al cofetăriei ”Bucate Alintate”.

În continuare sunt comandate coșuri cu bunătăți pentru angajații multinaționalelor.

Cozonacul și pasca, vedetele de pe masa de Paște, sunt mai scumpe cu 30 la sută

Clienții plătesc, în medie, între 300 și 400 de lei pentru cozonac și pască.

”Cei mai mulți clienți vor cozonac cu nucă și stafide, cu rahat; pasca, cu ciocolată. Noi folosim ciocolată belgiană veritabilă, dar facem și pască cu smântână sau brânză. Am observat că gusturile s-au mai rafinat, pentru că și clienții vor produse mai calitative. Puțin, dar bun. Clienții cumpără, în general, produse în valoare de 200 de lei. De exemplu, o familie cu 3 persoane cumpără 2 cozonaci și două păscuțe. Noi mai preluăm comenzile până miercuri, în Săptămâna Mare, inclusiv, dar mai avem și produse pe care le vindem la liber”, mai spune Gabriela Ilie, care a înființat afacerea cu bani obținuți în programul Start-Up Nation.

Primele comenzi au fost făcute în urmă cu o săptămână, dar cofetarii se așteaptă să fie aglomerați peste câteva zile.

”Deocamdată am mai puține comenzi față de anul trecut, dar cred că, așa cum se întâmplă în fiecare an, le lasă pe ultima sută de metri. Clienții vor în general un cozonac și o pască. Au mai crescut prețurile cu 30 la sută”, spune Paula Popa, cofetar.

Mariana Leț: ”Clienții vor, în general, cozonacul clasic”

Cofetarii mai spun că au mărit prețurile, dar au folosit ingrediente de cea mai bună calitate. Cererea este mai mare ca anul trecut din partea celor care sărbătoresc Paștele Catolic.

”La noi vin cele mai multe comenzi în Săptămâna Mare, pentru Paștele Ortodox. Pentru Paștele Catolic am observat că sunt mai multe comenzi față de anul trecut. Am mărit prețurile cu vreo 30 la sută, dar am umblat un pic la ingrediente. Am încercat să le caut pe cele mai calitative și an de an am îmbunătățit rețetele. Clienții vor, în general, cozonacul clasic, apoi cel cu virars, pasca cu ciocolată sau smântână. Cei care comandă cozonac cu maia sunt mai puțini, pentru că nu toată lumea e obișnuită cu acest gust”, spune Mariana Leț, fondator brutăria artizanală ”Coșul cu pâine”.

Cozonacul și pasca, nelipsite de pe masa de Paște, sunt mai scumpe anul acesta.

Comentarii
  • Si gospodinele ce fac? La cumparaturi prin Malluri? Cu ingrediente cumparate nu cred ca se ajunge la 150 – 200 lei un cozonac.

  • Pretul real al unui cozonac de 500gr. cu tot cu materii prime, manopera si energie, nu depaseste 20 ron. Restul este lacomie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *