Gustul desăvârșit al aluatului pufos, alături de aroma orientală a fisticului rezultă un desert care va cuceri toată casa. Cozonacul cu fistic este un răsfăț pentru papilele gustative, fiind totodată un preparat care va atrage, cu siguranță, atenția.
Rețetă de cozonac cu fistic
Pentru aluat, veți avea nevoie de: 70g drojdie proaspătă, 17g zahăr, 1kg făină pentru cozonac, 350ml lapte călduț, 12g sare, 10 ouă, 5ml esență de vanilie, 100g ghimbir confiat sau portocală, 300 g unt fierbinte.
În ceea ce privește crema, vom folosi: 6 gălbenușuri, 6 linguri de zahăr, 2 plicuri de zahăr vanilat, o păstaie de vanilie, 2 linguri de amidon, 2 linguri de făină, 600ml lapte, 400g cremă de fistic, 200g unt.
Începem cu prepararea aluatului, amestecând drojdia proaspătă cu o linguriță de zahăr, o lingură de făină și 50 ml de lapte călduț. Totul trebuie amestecat și lăsat pentru a se activa drojdia.
Apoi, în bolul unui mixer, punem 4 ouă întregi, 6 gălbenușuri, esență de vanilie și un kilogram de făină. După ce amestecăm, adăugăm 160 de grame de zahăr, sare, 300 ml lapte călduț, 100 g ghimbir sau portocală confiată și drojdia activată.
Frământăm tot, după care adăugăm treptat untul topit și fierbinte. Produsul final trebuie să fie un aluat elastic. Acesta se lasă, acoperit, la crescut, pentru o oră și jumătate.
După ce a crescut, îl împărțim în două părți egale și le întindem. Împletim astfel încât să ne iasă doi cozonaci. Îi punem în tăvi și lăsăm la dospit pentru 40 de minute. Abia apoi punem la cuptorul încălzit la 180 de grade, pentru 50 de minute.
Prepararea cremei
Într-un castron, amestecăm 6 gălbenușuri, 6 linguri de zahăr, 2 plicuri de zahăr vanilat, o păstaie de vanilie, 2 linguri de amidon, 2 linguri de făină, 600 ml de lapte, 400g de cremă de fistic. La final adăugăm și untul moale.
Amestecul se bate cu telul până se înmoaie, moment în care adăugăm untul cubulețe, la temperatura camerei. Crema poate fi pusă la frigider până se coc cozonacii.
Când e gata coacerea, punem crema într-un poș și umple cozonacii pe partea de jos, făcând cam 3-4 găuri. Apoi putem face o glazură din 200g ciocolată albă și 4 linguri de ulei, pentru a acoperi cozonacii.
Pentru un plus de culoare, putem presăra cozonacii cu fistic.
Cozonacii vor fi însiropați pentru a fi mai aromați, dar și mai ușor de mâncat. Îi putem însiropa cu sirop cu portocala si Amaretto (lichior de migdale) pentru mai multă savoare produsului final.
Pentru a păstra cât mai bine și mult cozonacul, acesta se ține într-un recipient închis sau învelit într-o folie alimentară, la temperatura camerei. În cazul în care doriți să-l congelați, acoperiți-l într-o folie de aluminiu și puneți-l într-o pungă specială de congelator. Recomandat este să nu-l țineți așa mai mult de trei luni.
Cozonacul cu fistic este un desert special de avut pe mesele festive. Pasta de fistic este elementul cheie al rețetei și cantitatea de umplutură poate fi făcută după propriul plac. Cu atât mai mult, această pastă poate fi făcută din timp și păstrată la frigider chiar și două săptămâni, utilizând-o când doriți.