Prima pagină » Culinar » Cozonac pufos de post. Rețeta tradițională cu care vei obține un cozonac de casă delicios

Cozonac pufos de post. Rețeta tradițională cu care vei obține un cozonac de casă delicios

04 apr. 2023, 13:22,
în Culinar

Dacă vrem să îi surprindem pe cei dragi cu un preparat irezistibil în zilele cu restricții alimentare, ideal este un cozonac pufos de post. Acest desert fraged și aromat este ușor de făcut, iar dacă ținem cont de câteva trucuri simple, succesul culinar va fi garantat. Când vine vorba de preparatele de post, gopodinele se întrec în tot felul de idei. Iată rețeta tradițională cu care vei obține un cozonac de casă delicios.

Cozonac pufos de post

În zilele cu restricții alimentare putem să ne încântăm papilele gustative cu un cozonac pufos de post. Acesta se face după rețete diverse, în funcție de preferințe, iar dacă folosim câteva arome inedite, vom obține la final un preparat irezistibil și pe placul tuturor celor de la masă. Cozonacul pufos de post este alegerea perfectă, iar pentru ca succesul culinar să fie garantat trebuie să facem mai întâi un aluat fraged simplu.

Cozonacul pufos de post poate fi făcut cu nucă, rahat, stafide, dar la fel de bine poate fi pregătit cu suc de portocale pentru a oferi acestui deliciu un plus de savoare. Multe gospodine aleg rețeta de odinioară a bunicii pentru a pregăti un cozonac aromat, fraged și pufos. Pe lângă acest desert, putem să îi cucerim pe cei de la masă și cu alte rețete de post.

De exemplu, savurosul chec în două culori este alegerea perfectă la mesele festive, alături de alte bucate alese. Dacă ținem cont de câteva trucuri, la final vom obține un desert încântător.

Rețeta bunicii pentru cel mai bun cozonac de casă

Pentru deliciosul cozonac pufos de post vom avea nevoie de 500 g de făină, un pachet de drojdie, 300 ml de apă minerală, 80 ml de ulei, o esență de vanilie, coajă rasă de la o lămâie sau de la o portocală, 6 linguri de zahăr, 2 pliculețe de zahăr vanilat și un praf de sare, ingrediente necesare pentru aluat. Pentru umplutura de cozonac vom folosi 100 g de nucă măcinată, 3 linguri de zahăr, 2 linguri de cacao, 50 g de stafide, esență de rom și 3 linguri de apă.

Mai întâi se cerne făina într-un vas mare apoi se adaugă drojdia împreună cu zahărul vanilat și un pic de sare apoi se amestecă bine totul. Apa minerală se amestecă împreună cu esența de vanilie, zahărul și coaja rasă de lămâie sau de portocală. Se mixează foarte bine până când zahărul se topește complet, apoi compoziția obținută se toarnă peste amestecul de făină. Se toarnă uleiul și se omogenizează din nou apoi se începe frământarea aluatului de cozonac. Se lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul. După aceea se pregătește delicioasa umplutură pentru cozonac. Se macină 100 g de nucă și se amestecă cu zahăr, cacao, stafide, esență de rom și puțină apă.

Aluatul de cozonac se împarte în două pentru a forma un cozonac de post împletit. Prima bucată de aluat se întinde foarte bine sub formă de dreptunghi apoi se adaugă jumătate din umplutura cu nucă și se rulează ușor. La fel se procedează și cu cealaltă bucată de aluat. Cele două foi de aluat umplute cu nucă se împletesc pentru a forma un cozonac deosebit. Cozonacul se pune într-o tavă de copt unsă cu ulei. Se lasă 10 minute la dospit apoi se unge deasupra cu puțin ulei. Cozonacul de post se pune la cuptor timp de 35-40 de minute, iar după ce se rumenește ușor deasupra se scoate din cuptor și se lasă la răcit. După aceea se taie felii și se servește. Cu siguranță vom obține un adevărat deliciu.

Cozonacul pufos de post se face foarte ușor acasă, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii succesul culinar va fi garantat. Acest preparat este ideal în zilele cu restricții alimentare, dar și ori de câte ori vrem să ne încântăm papilele gustative cu un desert savuros.

Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
a1.ro
Mesajul lui chef Richard Abou Zaki, după finala sezonului 15 Chefi la cuțite. Cei doi concurenți ai lui au pierdut premiul
Playtech.ro
Cum să scapi definitiv de melcii din grădină. Plantele care îi țin la distanță
observatornews.ro
Alimentul care a fost cândva simbolul austerității e acum vedetă în restaurante și brutării. Cât costă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Alocațiile și indemnizațiile în iunie. Calendarul plăților
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Nicușor Dan a dat de pământ cu Gigi Becali după derapajul verbal al omului de afaceri
Playtech.ro
Locul în care să pui routerul ca să ai semnal Wi-Fi mai bun în toată casa. Nu-l ține niciodată lângă aceste obiecte
Dailybusiness.ro
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit într-un suflet să mă ridice de acasă imediat după bătaie”
RomaniaTV
Fenomenul meteo mai periculos ca alertele de Cod Roşu de furtuni. Alertă de la meteorologi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Marilu Dobrescu îl acuză pe Iustin Petrescu că a bătut-o. Reacția fostului iubit: Cât tupeu!
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`