Prima pagină » Culinar » Cozonac pufos cu nucă, după rețeta bunicii. Gustul care îți va aminti de copilărie

Cozonac pufos cu nucă, după rețeta bunicii. Gustul care îți va aminti de copilărie

31 mai 2022, 12:37,
în Culinar

Un cozonac pufos cu nucă este tot ce ai nevoie, pentru a-ți aminti de gustul copilăriei. Urmează rețeta bunicii și surprinde-ți musafirii cu un desert impresionant.

Fie că prepari cozonacul după rețeta bunicii, fie că alegi să urmezi rețeta marelui chef Cătălin Scărlătescu, desertul pufos va avea un gust desăvârșit, care te va trimite cu gândul pe meleagurile copilăriei. Pe atunci, viața era mai simplă și lipsită de griji, când tot ce conta era să îi ai pe cei dragi aproape și să te bucuri de bucate alese. Din păcate, acele vremuri au apus de mult, însă te poți bucura de aroma inconfundabilă de cozonac chiar și acum. Urmează pașii de mai jos și prepară cei mai gustoși cozonaci, pe care i-ai mâncat vreodată!

Cozonac pufos cu nucă, după rețeta bunicii

Pentru a prepara doi cozonaci grăsunei și delicioși, ai nevoie de: un kilogram de făină, 350 de grame de zahăr, opt gălbenușuri, coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală, 50 de mililitri de ulei, jumătate de linguriță de sare, 14 grame de drojdie uscată, o fiolă de esență de vanilie, un pachet de unt, 400 de mililitri de lapte, 150 de grame de zahăr, opt albușuri, 80 de grame de pudră de cacao, 250 de grame de miez de nucă măcinat și 25 de mililitri de esență de rom.

ingrediente pentru cozonac

Urmează pașii de mai jos și prepară cei mai gustoși cozonaci, pe care i-ai mâncat vreodată!

Mod de preparare pentru aluat

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să pui la încălzit 400 de mililitri de lapte și să topești cele 150 de grame de unt. Între timp, ia un bol și amestecă în el făina cu drojdia și cojile de citrice. Nu uita să faci o gaură în mijloc.

Apoi, într-un alt vas, bate gălbenușurile împreună cu sarea. În laptele cald, dizolvă zahărul, iar în bolul cu făina adaugă esența de vanilie, gălbenușurile și laptele cald cu zahăr. Amestecă bine, până la omogenizare.

Separat, amestecă untul topit cu uleiul. Frământă, apoi, aluatul, adăugând, puțin câte puțin, din amestecul de ulei și unt.

În final, acoperă aluatul cu un prosop curat de bucătărie și lasă-l la dospit aproximativ 90 de minute. Ai grijă să pui bolul cu aluatul la loc cald, unde nu sunt curenți de aer, pentru a nu influența creșterea. Mai mult, nu uita ca, la fiecare 30 de minute, să scoți aluatul din bol și să îl mai frămânți puțin.

Mod de preparare pentru umplutură

Pentru umplutură, amestecă albușurile spumă și zahărul. Adaugă și pudra de cacao, esența de rom și nuca. Împarte umplutura în patru părți egale.

Acum, a venit momentul să împarți aluatul în două părți egale, iar fiecare parte în alte două părți. Întinde prima bucată într-un dreptunghi, pune și o parte de umplutură și rulează. Repetă procesul și cu celelalte părți de aluat și umplutură. În total, vei obține patru rulouri, pe care le vei împleti câte două.

Acum, cei doi cozonaci sunt aproape gata! Tranferă-i în tăvile unse cu ulei și mai lasă-i să crească timp de 45 de minute.
Înainte de a introduce cozonacii la cuptor, unge-i cu un amestec obținut din ou și lapte, pentru a căpăta un aspect lucios și deosebit. Tăvile se pun în cuptorul preîncălzit, la 170 de grade și se lasă 50 de minute.

Poftă bună!

cozonac cu cacao pe un tocător de lemn

Înainte de a introduce cozonacii la cuptor, unge-i cu un amestec obținut din ou și lapte, pentru a căpăta un aspect lucios și deosebit.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Cine este Claudiu Gherghuț, cuțitul de aur al lui Chef Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite sezonul 15. Ce a dezvăluit
Playtech.ro
Cât costă să mănânci la Miţa Biciclista o masă de prânz? Doar cartofii prăjiţi sunt 45 de lei
observatornews.ro
Bucureştiul ar putea avea o reţea de trenuri de mare viteză care să lege România de restul Europei. Când ar putea fi gata
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Anunț trist despre Regele Charles. Cancerul se dovedește prea puternic
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Ungaria dinamitează relația cu România după ce a pompat în Ardeal milioane de euro într-un domeniu de viitor
Playtech.ro
Ce pensie primești în România dacă ai muncit doar 10 ani. Când ai dreptul la ea
Dailybusiness.ro
Regretele bărbaților care divorțează. Ce îi frământă cu adevărat și ce învață din experiență
RomaniaTV
Bahmu i-a spus ADIO lui George Restivan. Fostul iubit e foarte supărat pe ea: A fost ultima dată când am cerut-o de soție
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bolojan a semnat decretul, intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Legea se aplică în toată România
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`