Prima pagină » Culinar » Cozonac pufos ca la bunica. Iată cum să pregătești acasă cei mai buni cozonaci pentru masa de Paști

Cozonac pufos ca la bunica. Iată cum să pregătești acasă cei mai buni cozonaci pentru masa de Paști

03 mart. 2022, 09:44,
în Culinar

Multe gospodine vor să afle secretele unui cozonac pufos ca la bunica. Pentru mesele de sărbătoare, nelipsit este cozonacul tradițional, făcut după rețeta veche a bunicii. Aromele deosebite, mirosul specific și gustul desăvârșit al cozonacului ne amintește de copilărie, fiind preferatul tuturor. Iată cum să pregătești acasă cei mai buni cozonaci pentru masa de Paști.

Cozonac pufos ca la bunica, un deliciu culinar la mesele festive

Când vine vorba de masa de Paști sau de Crăciun, nelipsit este cozonacul pufos făcut după rețeta veche a bunicii. Gospodinele se întrec în tot felul de rețete și arome deosebite pentru a obține un cozonac de casă gustos ca în vremea copilăriei.

Pentru a pregăti un cozonac gustos și aromat trebuie să ținem cont de câteva trucuri simple. Important este și aluat pentru cozonac, de aceea doamnele fac mai întâi un aluat fraged. Pe lângă deliciosul cozonac, nelipsite sunt și plăcintele tradiționale făcute cu un aluat pentru plăcinte, dar și o pâine de casă delicioasă.

Bunicile mai pregătesc un cozonac gustos și în perioada de post, folosind un aluat fraged de post și câteva ingrediente inedite. Mai mult, în perioada cu restricții alimentare gospodinele fac și niște plăcinte cu varză murată sau o delicioasă prăjitură cu aluat răzuit.

Pentru a-i impresiona pe cei de la masă cu un desert sofisticat, putem pregăti o prăjitură imperială pentru cei mai pretențioși sau prăjitura înghețată falsă pentru cei mici. În schimb, dacă vrem să facem un desert rapid și gustos, ideale sunt clătitele cu brânză la cuptor.

Cozonacul pufos ca la bunica se face după rețeta tradițională, iar dacă ținem cont de câteva secrete folosite de bunica, vom obține cei mai gustoși cozonaci pentru masa de sărbătoare.

Rețeta veche a bunicii pentru cozonaci delicioși

De la masa de Paști nu lipsesc gustoșii cozonaci făcuți cu grijă și multă muncă. Cu toate că este nevoie de timp și de un pic de pricepere pentru prepararea lor, cu siguranță cozonacii pufoși de la mesele festive vor fi apreciați de musafiri.

Pentru a face acasă un cozonac pufos ca la bunica avem nevoie de câteva ingrediente pentru aluatul fraged și câteva ingrediente pentru umplutura de cozonac. Pentru aluat vom folosi 1 kg de făină albă, 500 ml de lapte, 200 g de unt, 3 linguri de coajă rasă de lămâie și portocală, esență de rom și vanilie, 300 g de zahăr, 50 g drojdie, 8 gălbenușuri, 2 linguri de ulei de floarea soarelui, 1 linguriță de sare, 1 ou amestecat cu 5 linguri de lapte, pentru uns.

Pentru umplutura de cozonac avem nevoie de 8 albușuri, 300 g de zahăr, 250 g miez de nucă măcinat, 3 linguri de cacao, esență de rom, stafide.

Mai întâi se pregătește maiaua. Se amestecă 3 linguri de făină cu o cană de lapte călduț, iar după aceea se adaugă drojdia și o linguriță de zahăr. Se amestecă bine până se omogenizează apoi se lasă la crescut într-un loc călduros.

Între timp se bat gălbenușurile spumă cu zahărul, apoi se adaugă pe rând sarea, uleiul, esența de rom și vanilie, 100 g de unt și coaja rasă de lămâie și portocală.

Maiaua pregătită anterior se pune peste gălbenușuri, apoi se pune lapte călduț și se amestecă bine. Treptat se adaugă făina și se începe frământarea până când aluatul devine elastic. Se adaugă și restul de unt topit și se frământă bine. Când aluatul este gata, se pune într-un vas mare și se lasă la dospit timp de o oră.

Cât timp aluatul este lăsat să crească, se pregătește delicioasa umplutură pentru cozonac. Mai întâi se bat albușurile spumă, apoi se adaugă zahărul și se amesteccă bine. După aceea, se adaugă cele 3 linguri de cacao, esența de rom, nuca măcinată și stafidele. Se amestecă până se obține o compoziție omogenă.

Se împarte aluatul în două și se întind patru foi gale pentru a obține doi cozonaci pufoși și gustoși. După ce se întind foile de aluat, se pune din belșug umplutura, apoi se rulează prin răsucire ca o împletitură. Se pun cozonacii în tava de copt unsă cu puțin ulei sau unt, iar pe deasupra se ung cozonacii cu ou amestecat cu puțin lapte. După ce cuptorul este încins, la foc mediu se coc delicioșii cozonaci de casă.

Pe lângă gustosul cozonac, putem pregăti și câteva rulade aperitiv deosebite sau niște prăjituri festive de casă. Cu siguranță acestea vor fi pe placul musafirilor de la masa de sărbători.

Pentru masa de Paști gospodinele pregătesc un cozonac pufos ca la bunica. Rețeta tradițională a bunicii este perfectă și ne ajută să obținem cei mai buni cozonaci, gustoși și aromați, care ne vor aminti de vremea copilăriei.


Tort de biscuiți din copilărie: Rețeta bunicii pentru un desert perfect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`