Deliciosul cozonac opărit este alegerea perfectă pentru masa de Paști. Pufos și aromat, acesta își poate păstra mai mult timp savoarea dacă este făcut cu aluat opărit. Gospodinele țin cont de câteva trucuri atunci când vine vorba de cozonacul opărit, care poate fi umplut cu nucă și stafide, la care putem adăuga și alte ingrediente inedite. Iată rețeta veche a bunicii pentru un cozonac proaspăt și gustos.
Cozonac opărit, deliciul nelipsit de la masa de Paști
Când vine vorba de rețetele de cozonac, părerile sunt împărțite. Unele doamne preferă să facă un cozonac pufos ca la bunica, pe când altele optează pentru deliciosul cozonac îmbătat sau pregătesc după cea mai simplă rețetă un cozonac fără frământare.
Cozonacul este vedeta meselor de sărbătoare, așa că gospodinele se întrec în tot felul de rețete. Aromele deosebite, aluatul fraged cu untură și umplutura gustoasă fac din acest preparat un adevărat spectacol culinar.
Dacă ținem cont de secretele din rețeta de odinioară a bunicii, ne vom bucura la final de gustul unor cozonaci savuroși, care ne vor aminti de vremea copilăriei și de bucatele tradiționale.
De la masa de Paști, pe lângă cozonacul opărit, nu trebuie să lipsească prăjiturile festive de casă sau gustoasa tartă cu mere caramelizate. Pentru a-i încânta pe cei mici de la masă, putem pregăti foarte ușor câteva clătite cu brânză la cuptor.
Cozonacul opărit este printre preferințele tuturor, este gustos și ușor de făcut, iar dacă avem în vedere câteva trucuri, la final vom obține cel mai bun cozonac.
Rețeta simplă a bunicii pentru un cozonac gustos și aromat
Cozonacul opărit se păstrează proaspăt mai multe zile și rămâne la fel de pufos și aromat ca în ziua în care a fost scos din cuptor. Pentru a face acasă un cozonac cu aluat opărit avem nevoie de câteva ingredinte pentru aluat, precum 550 g de făină de calitate, 4 gălbenușuri , 300 ml de lapte, 25 ml de ulei de floarea soarelui, 30 g de drojdie proaspătă, 100 g de unt, 100 g de zahăr, coajă rasă de lămâie și de portocală, sare și 1 pliculeț de zahăr vanilat.
Pentru umplutura cozonacului opărit vom folosi 300 g de nucă măcinată, 150 g de zahăr, 150 ml de lapte, 100 g de stafide, esență de vanilie, 1 gălbenuș și 1 lingură de zahăr brun.
Mai întâi se pregătește aluatul. Într-un castron se amestecă 50 g de făină cu 100 ml lapte fierbinte. După ce se obține o pastă fină, se adaugă drojdia și puțin zahăr. După ce se amestecă bine, se lasă compoziția la crescut timp de 30 de minute.
Între timp se bat gălbenușurile spumă împreună cu sarea, zahărul, coaja rasă de lămâie și portocală, esența, uleiul de floarea soarelui și zahărul vanilat. După ce se obține o compoziție omogenă, se adaugă restul de lapte fierbinte și se amestecă din nou. Ulterior se adaugă făina și amestecul de drojdie făcut anterior.
Se începe frământarea aluatului și se adaugă treptat untul. După ce aluatul a devenit elastic și nu se mai lipește de mâini, se lasă la crescut timp de două ore.
Pentru umplutura de cozonac, se pune la fiert laptele împreună cu zahărul, nuca măcinată, stafidele și esențele. Se lasă la fiert până când compoziția devine cremoasă, apoi se mai adaugă puțin lapte.
După ce aluatul a crescut suficient, se împarte în două bucăți egale și se întinde pe masă. Pe fiecare foaie de aluat se pune umplutură, apoi se rulează. Cele două bucăți umplute se împletesc și se pun într-o tavă de cozonac. Se lasă timp de 15 minute, apoi se pune cozonacul la cuptor, nu înainte de a-l unge pe deasupra cu gălbenuș de ou și se poate pune puțin zahăr brun pentru a căpăta o crustă dulce.
La final, vom obține un cozonac gustos și aromat, care își va păstra savoarea mai multe zile și va fi fraged, astfel că se va rupe fâșii.
Deliciosul cozonac opărit este ușor de făcut și se menține proaspăt mai multe zile. Cu siguranță acest cozonac va fi pe placul tuturor celor de la masă, fiind alegerea perfectă pentru masa de Paști.