Prima pagină » Culinar » Cozonac îmbătat, un deliciu inedit la masa de Paști. Cum să îi impresionezi pe musafiri cu un cozonac aromat și spectaculos

Cozonac îmbătat, un deliciu inedit la masa de Paști. Cum să îi impresionezi pe musafiri cu un cozonac aromat și spectaculos

10 mart. 2022, 14:55,
în Culinar

Dacă vrem să îi încântăm pe cei dragi cu un preparat culinar desăvârșit, ideal este gustosul cozonac îmbătat, un deliciu inedit la masa de Paști. Pe lângă savoarea deosebită, cozonacul îmbătat are un aspect aparte. Tot mai multe gospodine vor să afle rețeta cozonacului îmbătat și care sunt secretele preparării acestuia. Iată cum să îi impresionezi pe musafiri cu un cozonac aromat și spectaculos.

Cozonac îmbătat, un deliciu nelipsit de la masa de Paști

Pe lângă rețeta tradițională a unui cozonac pufos ca la bunica, putem folosi o altă rețetă spectaculoasă. Dacă unele gospodine preferă metoda simplă de preparare a cozonacului fără frământare, unele doamne își doresc să îi impresioneze pe cei de la masă cu un deliciu irezistibil.

Pentru a-i încânta pe invitați cu un preparat culinar desăvârșit, ideal este cozonacul îmbătat. Acesta se însiropează cu rom, de unde și numele, astfel că deliciosul cozonac va avea o savoare deosebită. Cozonacul îmbătat poate fi făcut cu un aluat fraged cu untură ca pe vremea bunicii, iar dacă ținem cont de câteva trucuri, cu siguranță vom avea parte de aprecierile celor de la masă.

De la masa de Paști nu trebuie să lipsească prăjiturile festive de casă sau fursecurile fragede, pe placul copiilor. De asemenea, gospodinele pregătesc pentru masa de sărbătoare și un drob de miel delicios după rețeta tradițională.

Cozonacul îmbătat este alegerea perfectă pentru mesele festive, iar gustul, aromele și aspectul vor fi de neuitat pentru invitați. Avem nevoie de mai multe ingrediente, de răbdare și de un plus de imaginație, însă rezultatul va fi pe măsura așteptărilor.

Rețeta unui cozonac aromat și spectaculos

Pentru a pregăti acasă gustosul cozonac aromat avem nevoie de ingrediente de calitate și alese cu grijă. La aluat vom folosi 25 g de drojdie, 3 ouă, 80 g de zahăr, 120 ml de lapte, 30 ml de rom, 600 g de făină, 150 g de unt, coajă rasă de la 1 lămâie și 1 portocală.

Pentru umplutura cozonacului îmbătat avem nevoie de 400 g de miez de nucă măcinat, 200 g de zahăr, 40 g de cacao, 100 g de ciocolată neagră, 3 albușuri de ou.

Pentru sirop vom folosi 150 ml de rom, 200 g de zahăr, 30 ml de suc de lămâie, 50 ml de suc de portocale și 200 ml de apă.

Mai întâi pregătim aluatul. Într-un castron mare se pune drojdia împreună cu 30 g de făină și 60 ml de lapte călduț. Se amestecă bine și se lasă compoziția timp de 15 minute. În alt castron se amestecă ouăle, zahărul, coaja rasă de lămâie și portocală până când se omogenizează, apoi se adaugă romul și se amestecă din nou.

Într-un alt castron mare se amestecă compoziția cu drojdia împreună cu a doua compoziție apoi se adaugă făina și se începe frământarea aluatului. Tot acum se adaugă și untul pentru a obține un aluat fraged și pufos. După ce aluatul este frământat suficient și devine elastic, se lasă la dospit timp de 2 ore. Aluatul se împarte în două bucăți mari.

Între timp, se pregătește umplutura pentru cozonacul îmbătat. Se bat gălbenușurile împreună cu zahărul până se obține o compoziție spumoasă, apoi se adaugă nuca măcinată, 40 g de cacao și ciocolata neagră topită.

Se iau cele două bucăți de aluat crescut și se întind bine, apoi se pune umplutura și se rulează strâns. Cei doi cozonaci obținuți se mai rulează o dată, prin răsucire, astfel că vom obține un singur cozonac în formă împletită sau spiralată. Deasupra se crestează puțin aluatul pentru a oferi un aspect inedit cozonacului îmbătat.

Se pune cozonacul în tava unsă cu unt și se mai lasă la dospit timp de 15 minute. Între timp se pregătește siropul pentru cozonac. Într-o cratiță se pune la fiert apa împreună cu zahărul, sucul de lămâie și sucul de portocale. Se lasă la răcit, iar la final se pune romul.

Cozonacul se pune la cuptor, iar când este gata se lasă la răcit în tavă pentru a fi însiropat. Se adaugă siropul de rom peste cozonac și se acoperă tava cu o folie alimentară. După ce se lasă timp de 2 ore, se scoate cozonacul îmbătat din tavă și se taie felii.

Cu siguranță, cozonacul obținut va fi un adevărat spectacol culinar, extrem de gustos și cu un aspect inedit.

Dacă vrem să îi impresionăm pe invitații de la masa de Paști cu un preparat desăvârșit, ideal este cozonacul îmbătat. Acesta este pufos și aromat, fiind un deliciu de neuitat pentru musafiri.


Tort de biscuiți din copilărie: Rețeta bunicii pentru un desert perfect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`