Prima pagină » Culinar » Cozonac cu rahat, desertul tradițional pentru masa de sărbători. Rețeta bunicii pentru un cozonac de casă pufos și gustos

Cozonac cu rahat, desertul tradițional pentru masa de sărbători. Rețeta bunicii pentru un cozonac de casă pufos și gustos

04 dec. 2023, 10:18,
BZI.ro, în Culinar

Multe gospodine pricepute în bucătărie pregătesc un cozonac cu rahat, desertul tradițional pentru masa de sărbători. Cozonacul este pe placul multora dintre noi, iar rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Iată rețeta bunicii pentru un cozonac de casă pufos și gustos.

Cozonac cu rahat, desertul tradițional pentru masa de sărbători

Când vine vorba de gustosul cozonac de casă, rețeta bunicii este alegerea perfectă. Cozonacul poate fi făcut cu rahat, cu nucă și stafide sau cu ciocolată și sirop de rom, pentru cei care adoră deliciile rafinate. Cozonacul cu rahat este pe placul multora dintre noi și nu lipsește de la mesele de sărbătoare. De Crăciun, gospodinele pregătesc un cozonac pufos și aromat, care se rupe fâșii și cucerește prin umplutura savuroasă.

Pentru acest deliciu avem nevoie de ingrediente alese cu grijă, de îndemânare și de un strop de imginație, iar succesul culinar va fi garantat. Pentru a obține cozonacul perfect trebuie să facem mai întâi un aluat fraged și aerat, iar umplutura trebuie să fie aromată și fină.

Pe lângă deliciosul cozonac care nu trebuie să lipsească de la masa de Crăciun, putem face pentru cei dragi și niște mere coapte la cuptor. Acestea vor aminti tuturor de vremea copilăriei și de rețetele bunicii.

La fel de bine putem pregăti și un chec pufos și aromat cu mere și scorțișoară. Acest desert merge de minune la orice masă și la orice ocazie, chiar și dimineața alături de o cafea aromată. Cozonacul cu rahat, nucă și stafide îi va cuceri, cu siguranță, pe cei dragi.

Rețeta bunicii pentru cel mai bun cozonac de casă

Pentru cozonacul cu rahat vom avea nevoie de 450 g de făină, 20 g de drojdie proaspătă, 150 ml de lapte, 50 ml de ulei, 50 g de unt, 3 gălbenușuri, 100 g de zahăr, coajă rasă de lămâie, coajă rasă de portocală, 1 linguriță de esență de rom, 1 linguriță de esență de vanilie și sare, imgrediente necesare pentru aluat.

Pentru umplutură vom folosi 3 albușuri, 100 g de zahăr, 100 g de rahat multicolor, 100 g de nucă, un praf de sare și 20 g de pudră de cacao, iar pentru ornat vom avea nevoie de 1 ou, un praf de sare și puțin zahăr tos. Mai întâi se pregătește maiaua pentru aluat. Într-un bol se pune drojdia mărunțită, se adaugă o lingură de zahăr și 60 ml de lapte cald împreună cu o linguriță de făină. Se omogenizează totul apoi se lasă maiaua să se activeze.

După aceea se pregătește aluatul de cozonac. Într-un bol mare se amestecă gălbenușurile cu sare apoi se adaugă zahărul și aromele apoi untul topit. Se pune într-un vas făina și se face o gaură în mijloc, unde se va pune maiaua apoi compoziția de gălbenușuri. Se încorporează totul apoi se începe frământarea aluatului. Se lasă la dospit apoi se pregătește umplutura.

Se taie rahatul multicolor în cubulețe mici și se dau prin zahăr pudră. Albușurile se mixează cu un praf de sare apoi se adaugă zahărul și pudra de cacao împreună cu nuca măcinată. Se împarte aluatul în două și se întinde fiecare bucată apoi se toarnă umplutura de albușuri cu nuci și se uniformizează. După aceea se pune și rahatul cubulețe și se rulează cele două foi de aluat umplut pentru a se forma cozonacul gustos. Se unge cu ou bătut și ulei apoi se coace timp de 50 de minute. Când cozonacul este gata, se scoate din cuptor și se presară zahăr tos deasupra apoi se lasă la răcit. După aceea se feliază pentru a fi servit.

Cozonacul cu rahat este ideal de pregătit pentru masa de Crăciun alături de alte delicii tradiționale. Cozonacul se face după rețeta bunicii, care ne va aminti de vremea copilăriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024