Un cozonac cu nutella și nucă va câștiga detașat în fața clasicelor rețete, datorită cremei sale bogate și foarte gustoasă de ciocolată cu alune.
Cu această rețetă cu siguranță îți vei impresiona familia și musafirii cu ocazia sărbătorilor pascale, și nu numai, fiind ideal și pentru o zi de răsfăț cu ceva dulce.
Iată cum prepari un cozonac cu nutella și nucă
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de făină, de 300 ml lapte, de 100 grame de zahăr, de 3 gălbenușuri de ou, de 80 grame de unt, de 30 grame de drojdie, de toată coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală, de ½ linguriță de sare, de 100 grame de nuci măcinate, de 300 grame de nutella, de 1 ou pentru uns și de 1 lingură de fulgi de migdale pentru decor sau de fistic.
Important de menționat este că toate ingredientele acestea trebuie să fie la temperatura camerei înainte de a începe prepararea sa. Începe prin a cerne făina de două ori, apoi topește untul și se lasă la răcit. Se dizolvă drojdia în 3 linguri de lapte și o lingură de făină și se lasă la dospit, până când începe să crească puțin.
Amestecă zahărul cu laptele cald până când se topește acesta, apoi adaugă făina cernută, drojdia, sarea, gălbenușurile, coaja de lămâie și portocală. Frământă ușor aluatul până când se încorporează gălbenușurile, apoi adaugă untul topit treptat și frământă totul pentru aproximativ 10-15 minute.
Aluatul se presară cu făină, se acoperă cu un servețel sau un prosop curat și se lasă la crescut într-un loc cald pentru minim o oră.
Ce trebuie să faci după frământare
După ce a trecut o oră, se mai frământă încă o dată pentru aproximativ 10 minute și se lasă iar la crescut pentru aproximativ 30 de minute. După acest timp, se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și se tapetează o tavă de cozonac cu hârtie de copt.
Se pune făină pe blatul de lucru și se împarte aluatul în două părți egale. Se întind cu ajutorul unui sucitor foile dreptunghiular, apoi se ung din belșug cu nutella și se presară nucă măcinată. Fiecare foaie făcută se rulează și se taie pe lungime la partea superioară cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit. Cele două părți tăiate se împletesc foarte repede și se pune cozonacul format în tavă.
Cozonacul se poate unge acum cu oul bătut și se poate decora cu fulgii de migdale sau cu fistic măcinat, după preferințe. Trebuie să stea în cuptor pentru aproximativ 15 minute la 200 de grade, apoi trebuie scăzută temperatura la 170-175 de grade și se mai lasă la copt pentru aproximativ 30 de minute.
Atunci când scazi temperatura poți acoperi cozonacul cu o hârtie de copt, astfel încât să eviți riscul de a se arde. Un sfat pentru a ieși perfect, este să folosești un unt și lapte cu un conținut mare de grăsime.
Un cozonac cu nutella și nucă poate deveni foarte ușor preferatul familiei, datorită gustului său deosebit.