Prima pagină » Culinar » Cozonac cu nucă și cacao. Rețeta tradițională a bunicii

Cozonac cu nucă și cacao. Rețeta tradițională a bunicii

20 aug. 2024, 14:28,
în Culinar

Cozonacul cu nucă și cacao este un preparat ce nu poate lipsi de la mesele de sărbătoare. Preparat tradițional care amintește de gustul copilăriei, acesta va încânta papilele gustative ale oricărui invitat.

Acest cozonac se poate menține proaspăt și bun, chiar și la o săptămână după preparare. Rețeta este una clasică, cu un timp de preparate de sub două ore. Iată cum se face clasicul cozonac cu nucă și cacao.

Rețetă de cozonac cu nucă și cacao

Pentru aluat, veți avea nevoie de: 600 g faina 000, 300 ml lapte, 20 g drojdie proaspătă sau 5 g drojdie uscată, 20 g zahăr tos, vanilie, sare (12 g), 1 linguriță cu vârf coajă rasă de lămâie (răzătură), 5 gălbenușuri, 100 g unt, 180 g zahăr pudră.

Pentru umplutură: 300 g nucă, 150 g zahăr, 30 g cacao, 30 g unt, vanilie, un praf de sare, 100 g stafide (opțional). Iar pentru decor, aveți nevoie de un gălbenuș și o lingură de lapte.

Prima dată ne ocupăm de aluat. Se amestecă drojdia cu zahărul tos, laptele și 100 g de făină. După lăsăm bolul deoparte pentru 10 minute. După acest timp, adăugăm gălbenușurile, vanilia, untul topit și răcit, zahărul pudră și coaja de lămâie rasă. Amestecăm totul la robot, la viteză mare. Apoi, adăugăm treptat făina și sarea și frământăm aluatul. Apoi, acoperim bolul cu o pungă și lăsăm la dospit.

În acest timp, trecem la umplutură. Măcinăm nuca și topim untul. Apoi amestecăm cacaoa cu zahărul tos și apoi adăugăm nuca, vanilia și praful de sare. Dacă optați pentru stafide, acum este momentul să le puneți.

Umplerea cozonacului

Vom împleti cozonacul în două. Astfel, cântărim aluatul și îl împărțim în două porții egale. Fiecare parte o întindem cu mâna pe masă și obținem pătrate de 30×30 cm. Apoi împăturim aluatul și îl înfășurăm strâns. Le mai lăsăm, pe ambele, la dospit, pentru 30 de minute, acoperite de o pungă.

După acest timp, întindem aluatul într-un dreptunghi de cca 30×40. Ambele bucăți trebuie să fie identice. Împărțim și umplutura în două și o așezăm în start uniform pe fiecare foaie de aluat. Rulăm apoi aluatul și formăm suluri egale. Trecem la a le împleti. Începem mereu de la mijloc. Facem acest lucru pe hârtia de copt pentru a fi mai ușor.

Așezăm apoi cozonacii frumos în tavă și mai lăsăm la dospit încă 45 de minute, acoperiți. Dăm drumul la cuptor la 180 de grade. După ce cozonacul a crescut, îl ungem cu un albuș amestecat cu lapte. În cuptor mai adăugăm o tavă cu cca 500 ml de apă fierbinte. Coacem cozonacul pentru 15 minute la 180 de grade. După, îi facem un coif de hârtie de copt și îl acoperim repede. Îl mai lăsăm pentru 30 de minute, la 160 de grade.

După ce îl scoatem la răcit, trebuie întors de pe o parte pe alta pentru a nu se turti. Nici nu trebuie acoperit cu nimic. După răcirea completă, cozonacul cu nucă și cacao poate fi feliat și servit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`