Sărbătorile Pascale sunt tot mai aproape iar gospodinele sunt în căutarea unei rețete de cozonac cu drojdie uscată. Cozonacul cu drojdie la cuptor este o prăjitură delicioasă care poate fi pregătită cu nucă și stafide. Dacă este copt în cuptor, cozonacul iese pufos, moale și foarte gustos.
Chiar dacă cozonacul se pregătește în cuptor, unele gospodine coc prăjitură din aluat cu drojdie pe aragaz la foc lent, într-o mașină de copt pâine sau chiar la cuptorul cu microunde. Forma desertului este de obicei rotundă sau dreptunghiulară. Aluatul cu drojdie se frământă în lapte. Astfel, acesta este mult mai delicios și aromat. De asemenea, pentru un gust deosebit se adaugă stafidele, merele, brânza de vaci sau ciocolata. Marii bucătari sfătuiesc gospodinele să folosească pentru a face cozonac doar unt de vacă sau margarină de calitate superioară. Astfel, cozonacul va avea un gust cu adevărat minunat.
Cozonac cu drojdie uscată: Cum să pregătești un deliciul tradițional
Pentru a pregăti cel mai pufos cozonac ai nevoie de 500 gr de făină, 200 ml de lapte, 150 gr de zahăr, 150 gr de unt, 100 gr de nuci de casă, 100 gr de stafide, 2 oua și 11 gr de drojdie uscată. De asemenea, pentru un rezultat cât mai bun este indicat să folosești 1 plic de zahăr vanilat și 0,5 linguriță de sare. Pentru umplutura cozonacului poți folosi 100 gr de ciocolată și 2-3 linguri de lapte.
Pentru a pregăti cozonacul trebuie întâi de toate să topești untul. După care să cerni făina într-un bol adânc, la care să adaugi zahăr, sare, vanilie și drojdia uscată. Adaugă untul topit, ouăle și laptele călduț. Toate ingredientele trebuie să le amesteci bine.
După ce aluatul este aproape gata, se macină nucile la dimensiunea dorită. Ulterior, adaugă nucile în aluat și amestecă totul foarte bine. Aluatul nu va fi foarte gros și lipicios. Astfel, întinde aluatul într-o tava de copt unsa cu ulei. În cazul în care forma este de silicon, atunci nu este necesar sa o ungi cu ulei. Înainte de a pune cozonacul la copt trebuie să lași la crescut aluatul într-un loc călduros și ferit de curent pentru 30 de minute. La fel trebuie să procedezi și atunci când pregătești un pandișpan.
La ce temperatură trebuie copt cozonacul: Sfaturi pentru un desert pufos și delicios
Din moment ce aluatul a crescut destul de bine trebuie să pui cozonacul în cuptorul preîncălzit la 200 de grade. Acesta trebuie copt timp de 35 – 40 de minute. Din moment ce cozonacul este gata, acesta trebuie să se răcească.
Pentru a obține un cozonac extrem de delicios poți turna peste cozonac ciocolată fierbinte sau să pregătești o cremă din gălbenușuri de ou. Astfel, desertul va fi extrem de delicios dar și extrem de deosebit.
Pentru a pregăti ciocolata topită va trebuie să mărunțești ciocolata. După care aceasta trebuie pusă într-o cratiță la care se adaugă laptele și se pune pe foc până ciocolata se dizolvă complet. Peste cozonac se toarnă fondantul pregătit. Astfel, desertul pentru masa de sărbătoare este gata.
Avantajul unui cozonac cu drojdie uscată constă în faptul că acest desert se pregătește destul de rapid. De asemenea, aluatul este extrem de pufos, iar cozonacul devine foarte aerisit și ușor. Dacă folosești stafide, acestea vor oferi desertului un gust deosebit. Cozonacul se potrivești extrem de bine pe masa de sărbătoare alături de ouăle roșii vopsite cu sfeclă roșie.