Prima pagină » Culinar » Cozonac ca la mănăstire pentru Paști. Rețeta preferată a lui Arsenie Boca

Cozonac ca la mănăstire pentru Paști. Rețeta preferată a lui Arsenie Boca

04 apr. 2024, 13:03,
în Culinar

Cozonacul este, fără îndoială, desertul cel mai așteptat de pe masa de Paște, iar gospodinele muncesc din greu de dimineață până seara pentru a le oferi celor dragi cei mai buni cozonaci. În cazul în care timpul nu îți permite să petreci mult timp în bucătărie, îți propunem o rețetă ușoară și rapidă de cozonac ca la mănăstire. Cozonacul este desertul cel mai iubit de români în timpul Paștelui, sărbătoarea care aduce întreaga familie la masă!

Cozonac ca la mănăstire. Rețetă din 1865

Potrivit tradiției, în Joia Mare se vopsesc ouăle de Paște, dar tot atunci se pun și cozonacii la dospit, astfel că în casele românilor se simte aroma delicioasă a bucatelor tradiționale. Dacă încă nu te-ai decis asupra rețetei de cozonac de Paște pe care să o încerci anul acesta, îți recomandăm câteva opțiuni garantate să te bucure. Cozonacii vor fi pufoși, aromați și se vor păstra proaspeți și gustoși pentru câteva zile.

Rețetele preparate cu pricepere de către măicuțe și călugări se disting prin savoarea lor unică! Datorită devotamentului și a unei tradiții îndelungate, rețetele mănăstirești au devenit o adevărată artă culinară, folosind ingrediente tradiționale și benefice pentru sănătate. Se spune că atunci când pregătim aceste bucate se pogoară încărcătura spirituală a Harului divin.

Pentru a prepara cozonacul preferat a lui Arsenie Boca – o rețetă care datează încă din anul 1865 și este cunoscută pentru simplitatea ei – măicuțele foloseau doar câteva ingrediente de bază. Veți avea nevoie de 100 de grame de unt cald, un litru de lapte, patru ouă, un cubuleţ de drojdie, un praf de sare și făină cât cuprinde.

„Ia 100 dramuri de unt căldicel, o oca de lapte tot căldicel, 4 ouă, drojdie de bere ca o nucă topită în lapte, sare și pui atâta făină încât aluatul să fie mult mai moale decât cel de pane. Pe la jumătatea frământăturii, pui puțin zahăr și stafide și frămânți până ce nu se mai lipsește aluatul de mâni, apoi lași de se dospește. Îl așezi împletindu-l pe o tavă unsă cu unt. Ungi pe deasupra cu gălbinare de ou și pui de se coace într-un cuptor cald”, este explicat în reţeta de cozonac ce datează din 1865.

Părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici

Arsenie Boca este recunoscut ca una dintre marile personalități ale ortodoxiei românești. A fost părinte ieromonah, teolog și pictor de biserici, slujind ca stareț la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus și ulterior la Mănăstirea Prislop. În contextul instaurării regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a atras atenția Securității ca fiind un opozant al regimului.

În decursul anilor 1950, starețul a suferit persecuția regimului comunist, fiind închis în închisorile din Jilava, Timișoara și Oradea. După eliberarea din temnițele comuniste, Arsenie Boca nu a mai putut să-și reia activitatea de preot. Cu toate acestea, a fost sub supravegherea constantă a Securității aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morții sale, în 1989. Pe parcursul anilor 1950, Arsenie Boca a slujit la Mănăstirea Prislop, locul în care a fost înmormântat. Măicuțele obișnuiau să pregătească această rețetă gustoasă de cozonac ca la mănăstire special pentru el.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`