Cozonacul Babka este un desert cu rădăcini poloneze, care a devenit din ce în ce mai popular și la noi în țară. Se prepară ușor și este foarte delicios!
Babka este un cozonac care nu îi va lua niciodată locul cozonacului nostru, care se desface fâșii. Dar, să fim sinceri, arată foarte bine și pare foarte gustos. De aceea, astăzi am decis să ne deschidem orizonturile și să preparăm un desert polonez, cu o înfățișare fistichie, care va fi pe gustul tuturor, atât a celor mari, cât mai ales a celor mici. În continuare vă vom arăta, pas cu pas, ce trebuie să faceți, pentru ca totul să iasă ca la carte. Spor la gătit!
Cozonac Babka: Ingrediente și mod de preparare
Pentru această rețetă, veți avea nevoie de: pentru aluat – 550g făină albă, 100g zahăr, 2 lingurite drojdie uscată, 1/2 lingurită sare, 3 ouă, 150g unt, 120ml lapte, coaja rasă de la o portocală, o fiolă esentă de vanilie; pentru umplutură – 150g ciocolată amăruie, 150g nuci măcinate, 150g unt, 50g zahăr pudră, 30g cacao, potrivit gustoase.net.
Pentru prepararea aluatului, luați un lighean adânc și puneți în el făina, zahărul, drojdia, sarea, esența și coaja de portocală. Apoi, adăugați, rând pe rând, ouăle, untul topit și laptele încălzit. Frământați totul timp de 15-20 de minute, până când obțineți un aluat elastic și ferm, care nu se lipește de mâini.
Aluatul astfel obținut se unge la suprafață cu un strop de ulei și se acoperă cu folie alimentară sau cu un prosop de bucătărie. Se așează la loc călduț și se lasă la crescut, până când își dublează volumul.
Pentru umplutură, puneți la topit într-o cratiță ciocolata și untul, după care adăugați zahărul, cacaua si nucile. Amestecați bine, până când ciocolata se topește. Lăsați-o la răcit la temperatura camerei.
Pentru asamblarea cozonacului, pregătiți două tăvi de 24 de cm, pe care le ungeți cu puțin unt. Tapetați, apoi, cu hârtie de copt.
Luați jumătate din compoziția de aluat și întindeți-o pe o suprafață pudrată cu făină. Întindeți o foaie de aproximativ un centimetru grosime, peste care puneți jumătate din umplutura cu ciocolată, lăsând 2 cm liberi la margine.
Latura stângă se unge cu puțină apă și apoi se rulează pe lung, de la dreapta la stânga. Puneți ruloul obținut într-o tavă, pe care o băgați la congelator, pentru 10-15 minute.
Se scoate ruloul de aluat, se aşează pe blatul de lucru pudrat cu făină şi se taie în jumătate, pe lung. Se lipesc capetele unul de altul, şi se ridică uşor o jumătate peste cealaltă, formând o împletitură ca o codiţă împletită. În împletitură, partea tăiată trebuie să vină în sus.
Repetați procedura și cu cel de-al doilea cozonac. Acum, ambii cozonaci se lasă să crească în tavă, la temperatura camerei, acoperiți cu un prosop curat.
Cozonacii se introduc în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius, timp de 30-35 de minute. După ce ați scos cozonacii din cuptor, ungeți-i cu puțină miere și lăsați-i să se răcorească.
Rețeta de cozonac Babka nu este la fel de simplă ca cea a cozonacului moldovenesc, dar merită o șansă.
Poftă bună!