Prima pagină » Local » Cozi uriaşe la Institutul Regional de Oncologie! Zeci de bolnavi aşteaptă la rând – FOTO, VIDEO

Cozi uriaşe la Institutul Regional de Oncologie! Zeci de bolnavi aşteaptă la rând – FOTO, VIDEO

13 iul. 2020, 08:17,
George Cristian în Local

Sunt cozi uriaşe la Institutul Regional de Oncologie, iar zeci de persoane bolnave aşteaptă la rând pentru a fi văzuţi de medicii specialişti. Conform reporterilor de la faţa locului, la IRO Iaşi aşteaptă, în acest moment, aproximativ 100 de persoane.

Cozile sunt formate în special din cauza faptului că la intrare sunt supuşi unui triaj epidemiologic.

Cozi uriaşe la Institutul Regional de Oncologie

Pacienţi din toată Moldova aşteaptă în dimineaza zilei de luni, 13 iulie 2020, pentru a intra în Institutul Regional de Oncologie. Aceştia aşteaptă la rând şi din cauza triajul epidemiologic la care sunt supuşi la intrarea în unitatea medicală. Cozile sunt formate din bolnavi de cancer din întreaga Moldova, bolnavi care nu au putut să vină până acum la spital din cauza pandemiei. Conform surselor bzi.ro sunt pacienţi care nu şi-au făcut analizele chiar şi de şase luni. În altă ordine de idei, aceleaşi cozi sunt formate şi din cauza faptului că mulţi dintre pacienţi nu au respectat programările făcute de medici şi au venit mai devreme decât erau aşteptaţi.

Institutul Regional de Oncologie, noi precizări privind triajul epidemiologic

Institutul Regional de Oncologie precizează faptul că intrarea pacientului în spital este precedată de triajul epidemiologic pentru internarea de zi. Pentru pacienții care vor beneficia de cură de citostatice, este obligatorie testarea pentru SARS-COv-2, cu 48 de ore înainte de cură. Testarea se poate efectua în județele de reședintă, în IRO , cu o zi înainte de cură, în intervalul orar 11-17, în ambulatorul extern-camera de recoltă.

De asemenea în IRO, in ziua curei în intervalul orar 7-9, in ambulatorul extern, camera de recoltă; va aștepta rezultatul și dacă este negativ, i se va administra cura de citostatice dupa-amiază, sâmbăta și duminica în intervalul orar 7 – 12. În ziua programată pentru cură, pacientul nu va mai efectua triajul epidemiologic, acesta prezentându-se direct la spitalizarea de zi, obligatoriu împreună cu rezultatul testului Covid (negativ) efectuat in ultimele 48 de ore (în IRO sau alte laboratoare), transmit reprezentanții instituției.

Pacienții cu spitalizare continuă

Pentru pacientul cu spitalizare continuă, de tip chirurgical sau alte manevre invazive, este obligatorie testarea pentru SARS-COv-2, cu cel mult 48 de ore înainte de internare/interventia chirurgicala, testarea putându-se efectua în județele de reședintă, în IRO , cu o zi înainte de internare, în intervalul orar 11-17, în ambulatorul extern – camera de recoltare, sâmbăta și duminica în intervalul orar 7 – 12.

„În ziua internării, pacientul efectuează triajul epidemiologic, este internat în zona tampon, unde i se face recolta; după rezultatul negativ, este internat pe secție; se recomandă ca pacientul să aștepte rezultatul în curtea unității sanitare pentru a se evita un potential contact cu un pacient Covid pozitiv. Pacientii cu test negativ care nu au intrat in contact cu un pacient testat pozitiv, pot fi internati in conditii obisnuite. În cazul în care un pacient este pozitiv, toți pacienții din zona tampon/contacti directi vor fi izolați la domiciliu, apoi retestați peste 6 zile.”, a transmis sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *