Prima pagină » Culinar » Covrigi polonezi însiropați. Crocanți la exterior, fragezi și moi în interior
Covrigi polonezi însiropați. Crocanți la exterior, fragezi și moi în interior

Covrigi polonezi însiropați. Crocanți la exterior, fragezi și moi în interior

07 dec. 2023, 14:06,
BZI.ro, în Culinar

În România, covrigii polonezi sunt extrem de populari, și se pot găsi la multe brutării de la colț de stradă. Deși sunt atribuiți bucătăriei poloneze, acești covrigi însiropați par să fie mai degrabă populari în România și Ungaria.

Covrigi polonezi însiropați

Cel mai bun lucru la acești covrigi este că sunt super moi și făcuți cu unt. Deși tehnica este foarte asemănătoare cu cea a foietajului francez, rețeta de mai jos este mult simplificată. Untul, spre deosebire de metoda franceză, nu trebuie să fie solid, iar întregul proces nu durează 3 zile.

Untul moale este aplicat între foile de aluat crescut pentru ca rezultatul să fie cât mai fraged. Acest proces este super simplu, dar incredibil de eficient. Dacă am folosi aluat simplu, fără a-l mai unge cu unt, textura ar ieși mult mai densă. În timpul coptului, untul ajută fiecare strat să crească individual. Acest lucru contribuie la obținerea unor covrigi polonezi cu o textură moale și ușoară, care se desfac în fâșii.

Pentru a face covrigi polonezi acasă trebuie să începi cu prepararea siropului de miere. Pentru aceasta, vei avea nevoie de 100 g miere (⅓ cană), 200 g zahăr (1 cană), 500 g apă (2 ⅛ căni), 1 linguriță extract de vanilie, 1 linguriță suc de lămâie, 1 linguriță coajă de lămâie. Pentru prepararea aluatului va trebui să pregătești 50 g unt topit (¼ cană), 120 g lapte (½ cană), 50 g smântână sau frișcă bătută (¼ cană), 7 g drojdie uscată instant (2 ½ lingurițe), 125 g zahăr (⅔ cană), ½ linguriță extract de vanilie, 1 ou mare, 400 g făină albă pentru cozonaci (3 ¼ căni), 3 g sare (⅓ linguriță), 1 linguriță coajă de lămâie. Glazura se face din 150 g unt moale (⅔ cană), un gălbenuș de ou, 1 ou mare și 2 lingurițe lapte.

Tehnica pentru un aluat care se desface în fâșii

Într-un ibric, amestecați toate ingredientele pentru siropul de miere și aduceți în punctul de fierbere. Fierbeți timp de 7-8 minute până când lichidul începe să se îngroașe puțin.

Într-un bol mare, amestecați făina și sarea și amestecați. Încălziți laptele în cuptorul cu microunde până ajunge la aproximativ 30 de grade. Adăugați zahărul și drojdia și amestecați pentru a se dizolva. Lăsați amestecul să se odihnească timp de 10 minute pentru a activa drojdia. Adăugați amestecul de drojdie peste făină. Adăugați, de asemenea, untul topit, smântâna și coaja de lămâie. Combinați toate ingredientele până când se formează un aluat. Puneți puțin ulei pe suprafața de lucru și framântați aluatul timp de 4-5 minute, sau până când devine moale și maleabil. Ar trebui să revină la forma inițială atunci când este apăsat.

Puneți aluatul la dospit într-un bol uns cu ulei sau unt, și acoperiți-l cu folie de plastic. Lăsați-l să dospească într-un loc cald timp de o oră. Odată ce aluatul și-a dublat volumul, este pregătit să fie pliat și uns cu unt. Așezați aluatul pe o suprafață presărată cu făină și rulați-l într-un dreptunghi de un cm grosime. Încercați să păstrați marginile drepte pentru a ușura plierea.

Luați untul moale și ungeți jumătate din suprafața aluatului. Îndoiți aluatul în jumătate, și apoi îndoiți ambele margini astfel încât să se întâlnească în mijlocul aluatului. Închideți marginile cu degetele pentru a sigila untul în interior. Acoperiți cu folie de plastic și puneți în frigider timp de 30 de minute. După ce s-a răcit, rulați aluatul la aceeași dimensiune ca dreptunghiul inițial, adică aproximativ 60 cm lungime. Tăiați foaia de aluat în 8 fâșii egale, și împletiți fiecare fâșie asemenea unor covrigi. Așezați covrigii într-o tavă de copt căptușită și acoperiți-i cu folie de plastic. Lăsați-i să crească timp de 20 de minute. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius cu ventilație. Înainte de a-l introduce în cuptor, ungeți-i cu amestecul de ou și lapte cu ajutorul unei pensule. Coaceți-i timp de 30 de minute sau până când devin aurii.

După ce s-au copt, scoateți covrigii polonezi din cuptor și turnați siropul în tavă, peste ei. Este important să faceți acest lucru cât sunt încă foarte fierbinți, astfel încât să poată absorbi siropul de zahăr. Lăsați-i să se înmoaie a în sirop timp de 20-30 de minute, apoi scoateți-i și așezați-i pe un platou pentru a-i servi. Opțional, puteți presăra câțiva fulgi de cocos sau migdale pentru un plus de textură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *