Prima pagină » Actualitate » COVID poate declanşa o formă de diabet! Oamenii de ştiinţă au făcut noi studii
COVID poate declanşa o formă de diabet! Oamenii de ştiinţă au făcut noi studii

COVID poate declanşa o formă de diabet! Oamenii de ştiinţă au făcut noi studii

20 oct. 2020, 07:55,
George Cristian în Actualitate

Lucruri noi şi interesante despre boala care a băgat în carantina o planetă întreagă. Conform unor studii făcute de oamenii de ştiinţă, se pare că boala COVID-19 ar putea declanşa o formă de diabet. Studiul este făcut de King’s College London, iar doctorul dr. Francesco Rubino a explicat că acest lucru este cât se poate de real.

Vorbim de mai multe cazuri în lume de persoane care au dezvoltat o formă de diabet după ce au fost îmbolnăviţi cu COVID-19. Cazuile de genul i-a pus pe oamenii de ştiinţă să afirme că acest lucru este posibil.

COVID-19 poate provoca o formă de diabet, susţin cercetătorii

În altă ordine de idei, COVID-19 poate declanşa o formă de diabet chiar şi la copiii sau adulţii care nu prezintă factori de risc. Mario Buelna, un tată sănătos de 28 de ani, a început să aibă febră și să aibă probleme cu respirația în iunie. Curând a dat rezultate pozitive la COVID-19.

Săptămâni mai târziu, după ceea ce părea a fi o recuperare, s-a simțit slăbit și a început să vomite. La ora 3 dimineața, 1 august, a leșinat pe podeaua casei sale din Mesa, Arizona. Paramedicii l-au dus la un spital din apropiere, unde medicii l-au pus în terapie intensivă după ce l-au salvat de la comă. I-au spus că ar fi putut să moară. Diagnosticul lor – diabetul de tip 1 – l-a uimit și l-a speriat. Nu avea antecedente de boală.

Calvarul Buelna și cazuri similare reflectă o nouă îngrijorare cu privire la relația periculoasă dintre diabet și COVID-19, care este studiată urgent de medici și oameni de știință din întreaga lume. Mulți experți sunt convinși că COVID-19 poate declanșa apariția diabetului – chiar și la unii adulți și copii care nu au factorii de risc tradiționali.

Este deja bine documentat faptul că persoanele cu diabet se confruntă cu riscuri mult mai mari de boli severe sau deces dacă contractă COVID-19. În iulie, oficialii din domeniul sănătății americani au descoperit că aproape 40% dintre persoanele care au murit cu COVID-19 aveau diabet. Acum, cazuri precum cele ale lui Buelna sugerează că legătura dintre boli se desfășoară în ambele sensuri.

Dr. Francesco Rubino considera ca diabetul poate fi declanşat de la zero

„COVID ar putea provoca diabetul de la zero”, a spus dr. Francesco Rubino, cercetător în diabet și președinte de chirurgie metabolică și bariatrică la King’s College din Londra.

Rubino conduce o echipă internațională care colectează cazuri de pacienți la nivel global pentru a dezlega unul dintre cele mai mari mistere ale pandemiei. Inițial, a spus el, mai mult de 300 de medici au depus cereri pentru a împărtăși cazurile pentru revizuire, număr pe care se așteaptă să-l crească pe măsură ce infecțiile revin.

În aceste situații, simptomele se pot intensifica rapid și pot pune viața în pericol. Aceste cazuri pot dura luni de zile la suprafață după expunerea la COVID-19, astfel încât extinderea completă a problemei și ramificațiile pe termen lung ar putea să nu fie cunoscute până până în anul viitor. Este necesară o cercetare mai intensă pentru a demonstra definitiv, dincolo de dovezile anecdotice crescânde, că COVID-19 declanșează diabetul la scară largă.

„Avem acum mai multe întrebări decât răspunsuri”, a spus dr. Robert Eckel, președinte de medicină și știință la Asociația Americană pentru Diabet. „Am putea avea de-a face cu o formă complet nouă de diabet.”

Studiul leagă COVID-19 de creșterea diabetului zaharat de tip 1 în copilărie

– Cazurile de diabet de tip 1 în rândul copiilor dintr-un mic studiu britanic aproape s-au dublat în timpul vârfului epidemiei COVID-19 din Marea Britanie, sugerând o posibilă legătură între cele două boli care necesită mai multe investigații, au spus marți oamenii de știință.

În timp ce studiul se bazează doar pe o mână de cazuri, este primul care leagă COVID-19 și diabetul de tip 1 cu debut nou la copii, iar medicii ar trebui să fie atenți, au spus cercetătorii de la Imperial College London.

„Analiza noastră arată că, în perioada de vârf a pandemiei, numărul de cazuri noi de diabet de tip 1 la copii a fost neobișnuit de mare în două dintre spitale (am studiat) comparativ cu anii precedenți”, a spus Karen Logan, care a condus studiul .

„Când am investigat în continuare, unii dintre acești copii aveau coronavirus activ sau au fost expuși anterior virusului.”

Logan a declarat că rapoartele anterioare din China și Italia au observat că copiii erau diagnosticați în spitale cu diabet de tip 1 cu debut nou în timpul pandemiei. Acest studiu, publicat în jurnalul Diabetes Care, a analizat datele de la 30 de copii din spitalele din Londra diagnosticate cu diabet de tip 1 cu debut nou în timpul primului vârf al pandemiei – aproximativ dublu față de cazurile observate în această perioadă în anii precedenți.

Douăzeci și unu dintre copii au fost testați pentru COVID-19 sau li s-au făcut teste de anticorpi pentru a vedea dacă au fost expuși la virus – și cinci au dat rezultate pozitive pentru o nouă infecție cu coronavirus.

COVID-19 poate afecta inima

Alice Munteanu, cardiolog, explică în ce mod poate afecta inima infecția cu noul coronavirus. Totodată, medicul vorbește și despre posibilitatea dezvoltării unei boli cardiovasculare, după vindecarea de COVID-19. Mai mult decât atât, este extrem de important ca toată lumea care suferă de probleme cardiace, să meargă la un control, chiar dacă ne aflăm în pandemie.

Medicul cardiolog atenționează asupra a două efecte, pe care noul coronavirus le poate avea asupra inimii: poate produce miocardită sau poate provoca infarct de miocard. Astfel că, toți pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 primesc tratament anti-coagulant.

”Asupra inimii el (virusul, n. red.) acționează în mod direct, și în mod indirect.

În mod direct pentru că poate afecta mușchiul inimii, după cum s-a mai discutat poate produce miocardită, o inflamație la nivelul mușchiului inimii, care, în timp, poate determina insuficiență cardiacă. Este și motivul pentru care toți pacienții cu infecție SARS-CoV-2 sunt evaluați cardiologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`