Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid lung: unul din trei pacienți ar fi afectat de simptome pe termen lung, după spitalizare
Covid lung: unul din trei pacienți ar fi afectat de simptome pe termen lung, după spitalizare

Covid lung: unul din trei pacienți ar fi afectat de simptome pe termen lung, după spitalizare

23 mart. 2021, 23:08,
în Sanatate

Potrivit unui studiu recent, o treime dintre pacienții spitalizați cu o infecție Covid-19 observa că simptomele persistă în timp și au sechele pe termen lung.

Multe săptămâni, sau chiar luni, după ce au fost afectate de Covid-19, unele persoane prezintă în continuare simptome ale bolii. Acești pacienți suferă de „Covid lung” sau „Covid persistent”. Un studiu publicat pe 22 martie în revista științifică Nature Medicine a relevat că aceste semne clinice durează în timp la cel puțin unul din trei pacienți după spitalizare pentru o infecție cu Covid-19. În mod clar, aproximativ o treime dintre pacienții spitalizați pentru această boală ar suferi de „Covid lung”.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat studii din Statele Unite, Europa și China. Lucrarea revizuită evidențiază consecințele pe termen lung pentru persoanele cu o formă lungă de coronavirus.

Tot mai mulți pacienți au „Covid lung”

Oamenii de știință au analizat mai întâi rezultatele unui studiu de 1.250 de persoane în 38 de spitale din Michigan, Statele Unite. Dintre cei 488 de pacienți care au răspuns la sondajul telefonic pentru acest studiu, 32,6% dintre pacienți au raportat simptome persistente. 18,9% dintre ei au declarat că suferă de semne clinice noi sau înrăutățite.

Cercetările din Europa au raportat rezultate similare. În scopul meta-analizei lor, oamenii de știință au studiat, de asemenea, activitatea italiană și au constatat „persistența simptomelor la 87,4% din cei 143 de pacienți externați din spital care și-au revenit din Covid-19 în timpul unei urmăriri de 60 de zile de la apariția primele semne clinice.”

„Un studiu efectuat pe 150 de supraviețuitori ai fazei acute a Covid-19 în Franța a evidențiat, de asemenea, persistența simptomelor la două treimi din indivizi în timpul urmăririi de 60 de zile, o treime dintre aceștia spunând că se simt mai rău decât la debutul bolii”, putem citi și în analiza cercetătorilor, potrivit Femme Actuelle.

Cele mai recente lucrări analizate de oamenii de știință au fost efectuate în China pe 1.733 de pacienți, la șase luni de la apariția simptomelor coronavirusului. De asemenea, au descoperit că majoritatea pacienților (76%) sufereau de cel puțin un simptom al afecțiunii.

Sechelele fizice și psihologice apar la pacienții „Covid lung”

Conform acestei lucrări, simptomele care apar frecvent la pacienții cu „Covid lung” sunt oboseală severă (53,1%), dificultăți de respirație (43,4%), dureri articulare (27,3%) și dureri toracice (21,7%). Cercetările au arătat că 55% dintre pacienți continuă să prezinte trei sau mai multe simptome după ce spitalizare.

„Long Covid” ar duce, de asemenea, la consecințe psihologice. Diferitele studii efectuate în Europa și analizate de oamenii de știință au relevat că pacienții cu o formă lungă de coronavirus suferă de suferință psihologică, cum ar fi tulburare de stres posttraumatic (PTSD), anxietate, depresie. Aceste semne „au fost observate la aproximativ 30% sau mai mulți dintre participanți”.

„Este foarte important să nu uităm efectele asupra sănătății mintale ale Covid-ului lung atunci când avem de-a face cu simptomele fizice”, a declarat pentru AFP Kartik Sehgal, autorul principal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`