Potrivit unui studiu recent, persoanele cu Covid lung prezintă un risc semnificativ mai mare de a muri în termen de șase luni de la infecția cu coronavirus.
Oboseală, tulburări ale gustului și mirosului, dificultăți de respirație, dureri în piept. Când contractați coronavirusul, pot apărea aceste simptome. Pentru majoritatea pacienților care dezvoltă o formă ușoară a bolii, aceste semne clinice dispar rapid după ce apar. Dar la unele persoane afectate de Covid-19, aceste simptome persistă câteva săptămâni sau luni după contaminare. În acest caz, acești pacienți suferă de Covid lung sau Covid persistent.
Conform studiilor anterioare, aceste persoane afectate de forme lungi ale patologiei ar putea prezenta nu numai tulburări fizice, ci și consecințe psihologice. Dar asta nu este tot. Pacienții cu Covid lung ar avea, de asemenea, un risc mai mare de a muri în termen de șase luni de la infecția cu Covid-19, chiar dacă nu ar fi spitalizați. Asta a constatat un studiu publicat în revista științifică Nature, pe 22 aprilie.
Covid-ul lung, asociat cu un risc crescut de deces în decurs de 6 luni
În scopul acestei cercetări, oamenii de știință au analizat înregistrările medicale a 73.435 de americani cu Covid-19 care nu au fost spitalizați. Pentru aceasta, au folosit bazele de date ale Departamentului Afacerilor Veteranilor din Statele Unite. Scopul lor a fost identificarea sechelelor Covid-19 observate la șase luni după infecție, inclusiv diagnostice, consum de droguri și anomalii la persoanele afectate de coronavirus timp de mai mult de 30 de zile.
După ce și-au realizat analiza, autorii studiului au făcut o constatare.
„Rezultatele sugerează că, dincolo de primele 30 de zile de boală, persoanele cu Covid-19 prezintă un risc mai mare de deces și sunt mai susceptibile să aibă nevoie de asistență medicală în următoarele șase luni de contaminare, putem citi în studiu.
Covid lung: pacienții ar suferi de mai multe probleme de sănătate
Potrivit cercetătorilor, pacienții au avut, de asemenea, o gamă largă de sechele, cum ar fi:
Simptome pulmonare
Sistemul nervos și tulburările neurocognitive
Probleme mentale
Tulburări metabolice
Tulburări cardiovasculare
Tulburări gastrointestinale
Semnele clinice, precum starea de rău, oboseala, durerile musculo-scheletice și anemia, s-au manifestat și la persoanele cu „Covid lung”, au spus oamenii de știință.
„Am văzut o creștere a utilizării mai multor medicamente, inclusiv analgezice (opioide și non-opioide), antidepresive, anxiolitice, antihipertensive și agenți hipoglicemianți orali”, au dezvoltat autorii studiului, potrivit Femme Actuelle. Potrivit cercetătorilor, „analiza a relevat, de asemenea, că aceste diferite riscuri au crescut odată cu severitatea infecției cu Covid-19”.