Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19: vitamina B6 ar limita furtuna de citokine
Covid-19: vitamina B6 ar limita furtuna de citokine

Covid-19: vitamina B6 ar limita furtuna de citokine

05 mart. 2021, 15:47,
în Sanatate

Cercetătorii dezvăluie beneficiile potențiale ale vitaminei B6 în atenuarea efectelor Covid-19, inclusiv reducerea furtunii de citokine.

Nu este neobișnuit ca pacienții cu Covid-19 să prezinte ceea ce se numește „furtună de citokine” sau o furtună inflamatorie în organism, care constă într-o reacție exagerată a sistemului imunitar. Pentru a preveni acest lucru, vitamina B6, găsită în banane sau pește, poate fi eficientă, potrivit cercetătorilor japonezi care publică un studiu pe această temă în revista Frontiers in Nutrition.

Covid-19: vitamina B6 ar limita furtuna de citokine

„Vitamina B6 are o relație strânsă cu sistemul imunitar. Nivelurile sale scad întotdeauna la persoanele cu inflamație cronică, cum ar fi obezitatea, diabetul și bolile de inimă”, spune cercetătorul șef al acestui studiu, Thanutchaporn Kumrungsee (Universitatea din Hiroshima), într-un comunicat de presă transmis de EurekAlert.

Oamenii de știință amintesc, de asemenea, că tromboza (coagularea sângelui) și furtuna de citokine (hiperinflamarea) ar putea fi strâns legate de severitatea COVID-19. Acest lucru se datorează faptului că furtunile de citokine apar atunci când sistemul imunitar este supra-activat și începe să atace celulele sănătoase.

De la începutul crizei Covid-19, nutriția a fost explorată pentru a preveni sau chiar a reduce simptomele bolii. Vitaminele D și C au fost deja apreciate pentru proprietățile lor antiinflamatoare, prin urmare, vitamina B6 ar putea fi adăugată pe lista ingredientelor naturale capabile să limiteze efectele nocive ale coronavirusului, pe lângă acțiunile de barieră.

Vitamina B6 previne cheagurile de sange

Pe lângă faptul că este un bun antiinflamator, vitamina B6 ar avea avantajul de a fi antitrombotică, adică face posibilă subțierea sângelui și prevenirea formării cheagurilor, care pot afecta organele (inima, plămâni, ficat și rinichi), deoarece sunt mai puțin irigate sau chiar responsabile de decese legate de Covid-19.

În general, cercetătorii subliniază că vitamina B6 previne și bolile cardiovasculare, diabetul (prin calmarea inflamației), stresul oxidativ, care constă într-un dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanți, ducând la o slăbiciune a sistemului imunitar.

Pe de altă parte, știm deja că un deficit de vitamina B6 vă poate face mai vulnerabil la infecțiile virale. În timp ce este necesar un studiu clinic pentru a confirma aceste observații, cercetătorii consideră că consumul unei diete bogate în vitamina B6 poate fi benefic în aceasta perioada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *