Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Oamenii de știință sustin că COVID-19 va deveni un virus sezonier
Oamenii de știință sustin că COVID-19 va deveni un virus sezonier

Oamenii de știință sustin că COVID-19 va deveni un virus sezonier

15 sept. 2020, 14:55,
în Sanatate

Datorită simptomelor de răceala care însoțesc lunile mai reci ale anului, suntem prea familiarizați cu tiparele sezoniere ale unor viruși respiratori. O nouă recenzie publicată în Frontiers in Public Health sugerează că COVID-19, boala cauzată de virusul SARS-CoV-2, va urma probabil exemplul și va deveni sezonieră în țările cu climă temperată, dar numai atunci când se atinge imunitatea de turmă.

Până la obtinerea imunitatii colective, COVID-19 va continua să circule de-a lungul anotimpurilor si va deveni un virus sezonier. Aceste concluzii evidențiază importanța absolută a măsurilor de sănătate publică necesare in prezent pentru controlul virusului.

Autorul principal al studiului, Dr. Hassan Zaraket, de la Universitatea Americană din Beirut, Liban, avertizează că „COVID-19 este aici pentru a rămâne și va continua să producă focare pe tot parcursul anului până când se va obține imunitatea efectivului. Prin urmare, publicul va trebuie să învețe să trăiască cu el și să continue să practice cele mai bune măsuri de prevenire, inclusiv purtarea măștilor, distanțarea fizică, igiena mâinilor și evitarea adunărilor.”

Autorul colaborator, dr. Hadi Yassine, de la Universitatea Qatar din Doha, afirmă că ar putea exista multiple valuri de COVID-19 înainte ca imunitatea de turmă să fie atinsă.

Știm că mulți viruși respiratori urmează tipare sezoniere, în special în regiunile temperate. De exemplu, gripa și mai multe tipuri de coronavirusuri care provoacă răceală obișnuită sunt cunoscute ca raspandite în timpul iernii în regiunile temperate, dar circulă pe tot parcursul anului în regiunile tropicale. Autorii au analizat acești viruși sezonieri, examinând factorii virali și gazda care le controlează sezonalitatea, precum și cele mai recente date privind stabilitatea și transmiterea SARS-CoV-2.

COVID-19 are o rată mai mare de transmitere

Cercetătorii explică faptul că supraviețuirea virusului în aer și pe suprafețe, susceptibilitatea oamenilor la infecții și comportamentele umane, cum ar fi aglomerarea în interior, diferă de-a lungul anotimpurilor datorită schimbărilor de temperatură și umiditate. Acești factori influențează transmiterea virusurilor respiratorii în diferite perioade ale anului.

Cu toate acestea, în comparație cu alte virusuri respiratorii, cum ar fi gripa, COVID-19 are o rată mai mare de transmitere (R0), cel puțin parțial datorită circulației într-o populație naiv imunologic, noteaza MedicalXpress.

Aceasta înseamnă că, spre deosebire de gripă și alte virusuri respiratorii, factorii care guvernează sezonalitatea virușilor nu pot opri încă răspândirea COVID-19 în lunile de vară. Dar, odată ce imunitatea turmei este atinsă prin infecții naturale și vaccinări, R0 ar trebui să scadă substanțial, făcând virusul mai susceptibil la factorii sezonieri.

O astfel de sezonalitate a fost raportată pentru alte coronavirusuri, inclusiv pentru cele care au apărut mai recent, cum ar fi NL63 și HKU1, care urmează același tipar de circulație ca gripa.

„Acesta rămâne un virus nou și, în ciuda cercetarilor, există încă lucruri necunoscute. Dacă predicțiile noastre sunt adevărate sau nu, rămâne de văzut în viitor. Dar credem că este foarte probabil, având în vedere ceea ce știm până acum, virusul care genereaza COVID-19 va deveni în cele din urmă sezonier, la fel ca alte coronavirusuri”, adaugă Zaraket.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Povestea tragică a lui Mihai, tânărul care la 16 ani avea grijă singur de frații lui. Adolescentul a murit după ce a fost strivit de o cracă
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Te cunosc de undeva, 5 aprilie 2025. Ce pereche a câștigat a opta gală. Cum s-au descurcat concurenții pe scenă
Playtech.ro
Care este cel mai periculos animal din România. Este total surprinzator
observatornews.ro
Cod galben de vânt, viscol şi ninsori în 36 de judeţe. ANM a prelungit informarea de vreme extremă până joi seară
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Noi modificări la facturile de energie. Intră în vigoare în trei luni
SportpeSurse
Regretatul Adrian Păunescu, făcut pulbere de Radu Banciu. Jurnalistul și-a adus aminte de anii în care au lucrat împreună și a făcut comparația cu Ioan Chirilă
Playtech.ro
Planta care înlocuieşte gazonul din curte. Are rădăcini puternice, este rezistent la secetă și la trafic
Dailybusiness.ro
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
RomaniaTV
Vortexul polar aduce ultimul episod de iarnă în România. Ciclonul polar va lovi toată ţara
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat decrete pe bandă rulantă. Cum se schimbă viaţa românilor
redactia.ro
Cine e Adelin Petrișor, omul care a înnebunit România cu filmulețele de pe Tiktok. Omul și-a renovat casa din donații, iar certurile dese cu concubina sa sunt urmărite de sute de mii de oameni
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 aprilie 2025
05 aprilie 2025