Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Oamenii de știință sustin că COVID-19 va deveni un virus sezonier
Oamenii de știință sustin că COVID-19 va deveni un virus sezonier

Oamenii de știință sustin că COVID-19 va deveni un virus sezonier

15 sept. 2020, 14:55,
în Sanatate

Datorită simptomelor de răceala care însoțesc lunile mai reci ale anului, suntem prea familiarizați cu tiparele sezoniere ale unor viruși respiratori. O nouă recenzie publicată în Frontiers in Public Health sugerează că COVID-19, boala cauzată de virusul SARS-CoV-2, va urma probabil exemplul și va deveni sezonieră în țările cu climă temperată, dar numai atunci când se atinge imunitatea de turmă.

Până la obtinerea imunitatii colective, COVID-19 va continua să circule de-a lungul anotimpurilor si va deveni un virus sezonier. Aceste concluzii evidențiază importanța absolută a măsurilor de sănătate publică necesare in prezent pentru controlul virusului.

Autorul principal al studiului, Dr. Hassan Zaraket, de la Universitatea Americană din Beirut, Liban, avertizează că „COVID-19 este aici pentru a rămâne și va continua să producă focare pe tot parcursul anului până când se va obține imunitatea efectivului. Prin urmare, publicul va trebuie să învețe să trăiască cu el și să continue să practice cele mai bune măsuri de prevenire, inclusiv purtarea măștilor, distanțarea fizică, igiena mâinilor și evitarea adunărilor.”

Autorul colaborator, dr. Hadi Yassine, de la Universitatea Qatar din Doha, afirmă că ar putea exista multiple valuri de COVID-19 înainte ca imunitatea de turmă să fie atinsă.

Știm că mulți viruși respiratori urmează tipare sezoniere, în special în regiunile temperate. De exemplu, gripa și mai multe tipuri de coronavirusuri care provoacă răceală obișnuită sunt cunoscute ca raspandite în timpul iernii în regiunile temperate, dar circulă pe tot parcursul anului în regiunile tropicale. Autorii au analizat acești viruși sezonieri, examinând factorii virali și gazda care le controlează sezonalitatea, precum și cele mai recente date privind stabilitatea și transmiterea SARS-CoV-2.

COVID-19 are o rată mai mare de transmitere

Cercetătorii explică faptul că supraviețuirea virusului în aer și pe suprafețe, susceptibilitatea oamenilor la infecții și comportamentele umane, cum ar fi aglomerarea în interior, diferă de-a lungul anotimpurilor datorită schimbărilor de temperatură și umiditate. Acești factori influențează transmiterea virusurilor respiratorii în diferite perioade ale anului.

Cu toate acestea, în comparație cu alte virusuri respiratorii, cum ar fi gripa, COVID-19 are o rată mai mare de transmitere (R0), cel puțin parțial datorită circulației într-o populație naiv imunologic, noteaza MedicalXpress.

Aceasta înseamnă că, spre deosebire de gripă și alte virusuri respiratorii, factorii care guvernează sezonalitatea virușilor nu pot opri încă răspândirea COVID-19 în lunile de vară. Dar, odată ce imunitatea turmei este atinsă prin infecții naturale și vaccinări, R0 ar trebui să scadă substanțial, făcând virusul mai susceptibil la factorii sezonieri.

O astfel de sezonalitate a fost raportată pentru alte coronavirusuri, inclusiv pentru cele care au apărut mai recent, cum ar fi NL63 și HKU1, care urmează același tipar de circulație ca gripa.

„Acesta rămâne un virus nou și, în ciuda cercetarilor, există încă lucruri necunoscute. Dacă predicțiile noastre sunt adevărate sau nu, rămâne de văzut în viitor. Dar credem că este foarte probabil, având în vedere ceea ce știm până acum, virusul care genereaza COVID-19 va deveni în cele din urmă sezonier, la fel ca alte coronavirusuri”, adaugă Zaraket.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a putut să facă un bucureștean din Sectorul 5, fără pic de reținere, chiar în balcon! Un vecin nervos a dezvăluit totul
Playtech.ro
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut finalul
observatornews.ro
PSD forţează impozitarea progresivă în Pachetul 2. Câţi bani ar pierde românii cu salarii peste 10.000 de lei
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Evz.ro
Tinerii din România, chemați de MapN la arme. „Trebuie să fim pregătiți”
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Ai voie să tractezi pe autostradă o altă mașină? Ce spune legea și ce riscuri implică
Dailybusiness.ro
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
RomaniaTV
Salarii tăiate, care este noua limită stabilită de Guvern pentru aceşti funcţionari
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 iulie 2025
16 iulie 2025