Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19: Un nou studiu arată modul violent în care coronavirusul invadează creierul
Covid-19: Un nou studiu arată modul violent în care coronavirusul invadează creierul

Covid-19: Un nou studiu arată modul violent în care coronavirusul invadează creierul

11 sept. 2020, 21:15,
în Sanatate

Covid-19 poate fi cauza aparitiei unor leziuni neurologice și ale inimii. Un nou studiu relevă însă modul violent în care coronavirusul invadează creierul, avand urmari letale. Cercetatorii de la Universitatea Yale (Statele Unite) au pornit de la următoarea observație: aproape jumătate dintre pacienții afectați de Covid-19 au raportat simptome neurologice, inclusiv cefalee, confuzie și delir.

Simptomele specifice Covid-19 sunt febră, tuse sau oboseală. Semne care se pot agrava după câteva zile prin apariția dificultăților de respirație.

Această înrăutățire a bolii se datorează, la unii dintre pacienți, unui fenomen misterios numit „furtuna de citokine”. Acesta se caracterizează prin producția excesivă de molecule numite citokine, care declanșează un răspuns inflamator violent în sistemul imunitar care poate provoca leziuni in organe precum plămânii sau ficatul.

Aceste două organe nu sunt singurele care pot fi afectate de Covid-19: cercetările sugerează că coronavirusul ar putea ataca și inima, și creierul. Un studiu arată insa modul violent în care coronavirusul invadează creierul.

Covid-19 duce rapid la deces daca infecteaza creierul

Pentru realizarea acestei lucrări, efectuată de cercetători de la Universitatea Yale (Statele Unite) și publicată pe site-ul științific BioRXiv, cercetătorii au pornit de la următoarea observație: aproape jumătate dintre pacienții afectați de Covid -19 au raportat simptome neurologice, inclusiv cefalee, confuzie și delir.

Pentru a înțelege cum această boală atacă cu violenta creierul, au analizat țesutul cerebral de la o persoană care a murit de Covid-19, au efectuat un experiment pe șoareci, precum și organoizi, mini-organe cultivate în laborator.

Oamenii de stiinta au descoperit că coronavirusul a pătruns în celule printr-o proteină de pe suprafața lor, numită ACE2, înainte de a uzurpa componentele celulare pentru a accelera reproducerea virală și a priva alte celule de oxigen. În timpul experimentelor pe șoareci – unul cu receptorul ACE2 exprimat numai în creier și celălalt cu receptorul doar în plămâni – au descoperit că șoarecii infectați prin creierul au pierdut în greutate rapid și a murit în șase zile. Nu a fost cazul celor infectați prin plămâni.

Rezultatele sugerează asadar că infecția cu coronavirusul SARS-COV-2 care afectează creierul pacienților pot avea consecințe mai grave decât cele care afectează tractul respirator. Akiko Iwasaki, imunolog și autor principal al studiului:

„Dacă creierul este infectat, ar putea avea o consecință fatală”.

Noul coronavirus poate invada și sistemul nervos central inducând boli neurologice

Un alt studiu realizat în februarie anul trecut de cercetători chinezi și japonezi și publicat în Journal of Medical Virology a indicat deja că mai mulți pacienți cu Covid-19 prezentau, pe lângă detresă respiratorie, semne neurologice precum dureri de cap, greață și vărsături. Cercetătorii avertizau:

„Dovezile în creștere arată că coronavirusul nu este întotdeauna limitat la căile respiratorii și că poate invada și sistemul nervos central inducând boli neurologice„.

Medicii de la Henry Ford Health System din Detroit (Statele Unite) au prezentat, în revista Radiology, un caz de encefalopatie hemoragică acută necrozantă la un pacient afectat de coronavirus. Neurologii de la Spitalul Renmin de la Universitatea Wuhan (China) au identificat si ei un caz de mielită acută după infecția cu coronavirus, pe care l-au prezentat în revista științifică medRxiv.

În Brescia, Italia, chiar a fost deschisă o unitate dedicată pacienților cu Covid-19 afectați de leziuni neurologice. Și dintr-un motiv întemeiat, dupa cum explică neurologul Alessandro Pezzini:

„Există o creștere spectaculoasă a numărului de accidente vasculare cerebrale ischemice și tromboze, care se datorează probabil virusului”.

Coronavirusul invadează violent nu doar creierul, ci declanseaza si leziuni cardiace

Un alt studiu, publicat în revista JAMA Cardiology, a constatat că leziunile cardiace erau frecvente la pacienții cu Covid-19 și erau asociate cu un risc mai mare de deces. Asadar, coronavirusul nu invadează violent doar creierul si plamanii!

Dovadă este faptul că din cei 416 pacienți urmăriți în scopul acestui studiu, 19,7% au fost afectați de o leziune cardiacă în timpul spitalizării. Un total de 51% dintre persoanele cu leziuni cardiace au murit. Cu toate acestea, mecanismele care funcționează în acest fenomen sunt încă neclare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024