Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: un nou simptom descoperit la bătrâni
Covid-19: un nou simptom descoperit la bătrâni

Covid-19: un nou simptom descoperit la bătrâni

23 feb. 2021, 13:21,
în Sanatate

Cele mai severe forme de Covid-19, care necesită spitalizare, ar putea modifica vederea persoanelor în vârstă. Asta dezvăluie un nou studiu.

Febra, tuse, oboseală, pierderea gustului și a mirosului. Cele mai frecvente simptome ale Covid-19 nu mai trebuie prezentate. Dar aceste semne nu sunt singurele la vârstnici: există manifestări mai puțin frecvente la persoanele cu forme severe. Virusul ne poate modifica vederea cauzând probleme oculare grave care pot duce la orbire. Aceasta este ceea ce relevă un nou studiu publicat în revista științifică Radiology.

Semne de inflamație sau deteriorare a ochilor

Pentru a-și finaliza studiul, cercetătorii de la Spitalul Fundației Adolphe de Rothschild din Paris au analizat datele de sănătate de la 129 de pacienți internați cu infecție cu coronavirus, cu o vârstă medie de 63 de ani. Nouă dintre aceste persoane cu forme severe de virus (sau 7%) aveau noduli în spatele ochilor din macula, care au fost detectați prin scanări RMN cerebrale. Opt dintre ei aveau noduli bilaterali, la ambii ochi.

„Acești noduli pot fi semne de inflamație sau leziuni directe ale ochilor”, a declarat autorul principal al studiului dr. Augustin Lecler pentru revista Live Science.

Spre pierderea severă a vederii

Regiunea maculară ne permite să avem o vedere centrală, aceasta este zona retinei în care vederea detaliilor este cea mai precisă. Nodulii prezenți în această regiune maculară pot duce, prin urmare, la tulburări grave de vedere.

„Dacă persistă, ar putea duce la pierderea severă a vederii sau chiar la orbire”, adaugă neuroradiologul. Pentru a anticipa mai bine aceste leziuni, autorii studiului încurajează îngrijitorii responsabili de pacienții cu Covid-19 să efectueze examinări oftalmologice. O practică pusă deoparte până acum de către medici, mai axati pe simptomele urgente și potențial fatale ale anumitor pacienți.

Pentru moment, nu a fost demonstrată nicio legătură cauzală între Covid-19 și nodulul ocular. Pentru autorii studiului, acest lucru ar putea fi rezultatul sângerării din ochi sau a vaselor de sânge mici sparte. Aceste leziuni ar putea fi, de asemenea, legate de poziția pacienților atunci când sunt intubați în unități de terapie intensivă.

Acesta nu este primul studiu care leagă coronavirusul de ochi. Lucrările anterioare au arătat deja că Covid-19 poate provoca conjunctivită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`