Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19, un factor agravant al accidentului vascular cerebral
Covid-19, un factor agravant al accidentului vascular cerebral

Covid-19, un factor agravant al accidentului vascular cerebral

29 oct. 2020, 10:01,
BZI.ro, în Sanatate

Covid-19 este un factor agravant major al accidentului vascular cerebral. Un accident vascular cerebral rezultă din întreruperea fluxului de sânge în creier datorită unui vas de sânge blocat (80% din accidentele vasculare cerebrale sunt atacuri ischemice) sau ruperea unui vas de sânge care provoacă hemoragie (20% sunt accidente vasculare cerebrale hemoragice sau hemoragii subarahnoidiene). Consecințele sunt distrugerea celulelor creierului și uneori tulburări neurologice permanente.

Covid-19, un factor agravant al accidentului vascular cerebral

In perioada pandemiei Covid-19, medicii au avut de-a face cu forme mai inflamatorii de accident vascular cerebral, care sunt mai dificil de tratat.

„Tromboliza este primul tratament pentru accident vascular cerebral, este eficientă pentru aproximativ 20-30% dintre pacienți. La pacienții cu Covid-19, caracteristicile cheagurilor par să fi făcut acest medicament ineficient. Tromboliza nu a funcționat în rândul pacienților pe care i-am tratat”, conchide dr. Simon Escalard, neuroradiolog intervențional francez, în studiul pe care l-a efectuat.

„De fapt, s-a observat un exces de mortalitate, precum și o creștere a handicapului la pacienții care au supraviețuit. Am observat, de asemenea, o rată a mortalității intra-spitalicești de 42% față de 12% în 2019, cu un tratament identic, totuși”, a mai spus medicul.

Semne de avertizare ale accidentului vascular cerebral

În contextul celui de-al doilea val de Covid-19, este important să se cunoasca semnele de avertizare ale accidentului vascular cerebral:

  • Paralizia feței: persoana nu poate zâmbi, buzele îi cad. Reflexul potrivit: cereți-i să încerce să zâmbească.
  • Tulburare de vorbire sau dificultăți de înțelegere: persoana pare să aibă dificultăți bruște de vorbire Reflexul potrivit: cereți-i să repete o propoziție simplă.
  • Un membru inert: persoana are pierderi de forță sau amorțeală bruscă la un braț sau la un picior. Reflexul potrivit: cereți-i să ridice ambele brațe.

Dacă aceste 3 acțiuni (sau una dintre cele trei) par dificile sau sunt de-a dreptul imposibil de realizat, persoana poate fi victima unui accident vascular cerebral și ar trebui să sunați la 112 fără întârziere. În timpul unui accident vascular cerebral, aproape 2 milioane de neuroni mor în fiecare minut, iar medicii au maximum 4 ore jumatate până la 6 ore pentru a interveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *