Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19: tulburările gastrice, mai frecvente decât s-a crezut initial
Covid-19: tulburările gastrice, mai frecvente decât s-a crezut initial

Covid-19: tulburările gastrice, mai frecvente decât s-a crezut initial

14 nov. 2020, 08:11,
BZI.ro, în Sanatate

Până acum, tulburările digestive erau considerate simptome destul de rare ale Covid-19. Un nou studiu constată că aproape una din cinci persoane infectate cu noul tip de coronavirus ar avea doar tulburări gastro-intestinale.

Febra, tuse, pierderea gustului și a mirosului, oboseala. Principalele simptome ale Covid-19 sunt cunoscute de toată lumea. Dar pot apărea și alte manifestări mai puțin frecvente ale infecției cu SARS-CoV-2. Printre acestea, regăsim tulburările gastrice. Potrivit unei meta-analize efectuate de cercetători de la Universitatea din Alberta (Canada) și publicată în revista Abdominal Radiology, aceste simptome sunt de fapt mai frecvente decât s-a crezut initial.

Greață, pierderea poftei de mâncare, simptome frecvente ale Covid-19

Pentru a afla mai multe, autorii studiului au analizat rezultatele a 36 de studii publicate în perioada 31 martie – 15 iulie. Acestia au descoperit nu numai că 18% dintre persoanele afectate de Covid-19 aveau manifestări gastrice, dar mai ales că 16% dintre persoanele infectate cu virusul prezentau doar aceste simptome. Nu au avut tuse sau febră, ci doar tulburari digestive.

Aceste manifestări ale Covid-19 ar fi, prin urmare, mai frecvente decât am crezut:

„Există un număr tot mai mare de literatură care arată că simptomatologia abdominală este o prezentă obișnuită a Covid-19”, spune Mitch Wilson, coautor al studiului, potrivit Sante Magazine.

Cercetătorii precizează că aceste semne ale bolii se pot manifesta în principal prin pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, diaree sau dureri abdominale.

Covid-19: alte tulburări gastrice vizibile grație imagisticii medicale

În activitatea lor, cercetatorii au descoperit, de asemenea, prezența unor semne potențiale vizibile prin imagistica medicală, cum ar fi inflamația intestinului subțire și gros, prezența aerului în peretele intestinal sau o perforație intestinală.

„Vederea acestor lucruri nu ne spune neapărat că un pacient are Covid-19. S-ar putea datora diferitelor cauze potențiale. Dar una dintre aceste cauze potențiale este infecția cu virusul și, într-un mediu unde Covid-19 este foarte răspândit, este ceva ce trebuie luat în considerare de către medicul curant”, spune Mitch Wilson. Prezența unor astfel de tulburări ar putea fi asociată cu o formă severă de Covid-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *