Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: Sunt vaccinurile eficiente împotriva variantei sud-africane?
Covid-19: Sunt vaccinurile eficiente împotriva variantei sud-africane?

Covid-19: Sunt vaccinurile eficiente împotriva variantei sud-africane?

27 ian. 2021, 15:59,
BZI.ro, în Sanatate

Conform a două studii, varianta sud-africană a coronavirusului ar putea neutraliza anticorpii produși de organism după vaccinare.

Desi campania de vaccinare împotriva Covid-19 a început pe 27 decembrie 2020, apariția de noi variante ale coronavirusului îngrijorează autoritățile sanitare. Potrivit unui studiu, pre-publicat pe platforma BioRxiv și în așteptarea evaluării inter pares, tulpina sud-africană ar putea compromite eficacitatea vaccinului.

Covid-19: Sunt vaccinurile eficiente împotriva variantei sud-africane?Mutații care ar putea modifica protecția imunitară

Pentru cercetătorii din Africa de Sud, această variantă are mutații multiple, inclusiv E484K, TN501Y și K417N. Acestea sunt localizate la nivelul proteinei Spike prin care virusul se atașează de celulele umane. În timpul cercetărilor, oamenii de știință au descoperit nouă schimbări noi în proteina spike.

Un alt studiu din Africa de Sud a sugerat, de asemenea, că mutațiile ar putea modifica răspunsul neutralizant al anticorpilor. Deocamdată, această cercetare nu a fost validată de un comitet de evaluare inter pares și publicată într-o revistă științifică.

În timpul studiului, oamenii de știință au prelevat probe de sânge de la șase adulți infectați cu Covid-19 și tratați în spitale. Potrivit descoperirilor, varianta sud-africană ar putea neutraliza răspunsul imun prezent după o primă infecție a coronavirusului.

„Aceste rezultate ridică îngrijorări cu privire la reducerea potențială a protecției împotriva reinfectării. Suntem, de asemenea, foarte îngrijorați de vaccinurile concepute pentru a viza proteina spike”, au spus cercetătorii, potrivit Femme Actuelle.

Aceste două studii trebuie, totuși, luate cu multă retrospectivă, întrucât nu au fost validate de comitetele științifice și încă așteaptă validarea. În acest moment, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste descoperiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *