Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: simptomele variantei englezești sunt diferite?
Covid-19: simptomele variantei englezești sunt diferite?

Covid-19: simptomele variantei englezești sunt diferite?

29 ian. 2021, 13:16,
BZI.ro, în Sanatate

Unele simptome ale Covid-19 sunt considerate a fi mai frecvente la persoanele afectate de varianta britanică, potrivit unui studiu realizat de Biroul de Statistică Național al Regatului Unit.

Detectată în noiembrie anul trecut în Marea Britanie, varianta Sars-CoV-2 B.1.1.7 s-a răspândit rapid în 70 de țări. Mai contagioasă, această tulpină a virusului ar putea fi, de asemenea, mai mortală, potrivit unui raport al Grupului consultativ pentru amenințarea virusului respirator nou și de urgență (Nervtag). Aceste concluzii, totuși, rămân de confirmat, așa cum unul dintre membrii acestui grup științific al guvernului britanic a declarat pentru Reuters: „Este realist să credem că noua variantă britanică crește riscul de deces, dar rămâne o mare incertitudine”.

Contagiozitatea mai mare a acestei variante nu ar fi singura sa particularitate: ar putea provoca, de asemenea, simptome oarecum diferite de tulpina clasică a Sars-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de Office for National Statistics, Biroul pentru statistici naționale din Marea Britanie.

Simptomele variantei englezești sunt diferite? Tuse, oboseală și dureri musculare mai frecvente la pacienții cu aceste noi variante

În scopul acestui studiu, cercetătorii au fost interesați de 6.000 de persoane care au dat test pozitiv pentru Covid-19 între mijlocul lunii noiembrie și mijlocul lunii ianuarie. Erau acasă și nu au fost spitalizați. Pe baza rapoartelor acestor pacienți, cercetătorii au descoperit că persoanele afectate de varianta B.1.1.7 aveau mai multe șanse să prezinte anumite simptome.

Tusea este astfel simptomul cel mai declarat de pacienții afectați de această tulpină și pus la îndoială ca parte a studiului: 35% dintre ei au fost afectați de această manifestare, în comparație cu 28% in randul persoanelor afectate de virusul tulpinii clasice.

Al doilea simptom cel mai recurent la pacienții cu varianta este oboseala: afectează 32% dintre aceștia, în timp ce 29% dintre pacienții cu tulpina clasică observă această manifestare.

Acestea nu sunt singurele simptome care afectează mai mult pacienții afectați de varianta britanică. Durerile musculare și durerile în gât sunt, de asemenea, printre manifestările mai prezente la acești pacienți, deoarece afectează respectiv 25 și 21,8% dintre acești pacienți, în comparatie cu 21 și 19% dintre persoanele afectate de tulpina clasică.

Varianta engleză: o sarcină virală mai mare?

Dar pierderea gustului și mirosului, simptome deosebit de evocatoare ale Covid-19? Cercetătorii au descoperit că aceste manifestări ar putea fi mai puțin susceptibile de a afecta persoanele cu noua tulpină a virusului.

Alte simptome precum durerea abdominală, diareea, greața, vărsăturile sau chiar durerile de cap par să afecteze mai mult sau mai puțin similar persoanele afectate de varianta britanică și pe cele afectate de tulpina clasică.

Cum se explică că anumite manifestări ale Covid-19 diferă în funcție de tulpina virusului? Virusologul britanic Lawrence Young a emis o ipoteză către BBC: persoanele afectate de tulpina britanică ar putea avea o încărcătură virală mai mare, „ceea ce ar putea explica faptul că există mai multă tuse, dureri musculare și oboseală”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *