Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » COVID-19, mai puțin mortal și cu simptome mai ușoare la copii
COVID-19, mai puțin mortal și cu simptome mai ușoare la copii

COVID-19, mai puțin mortal și cu simptome mai ușoare la copii

02 sept. 2020, 07:21,
în Sanatate

COVID-19, simptome mai ușoare la copii. Copiii și adolescenții sunt mai puțin predispuși decât adulții să dezvolte COVID-19 sever sau să moară din cauza acestei noi boli, confirmă cel mai mare studiu spitalicesc din lume. Cercetătorii oferă, de asemenea, noi informații cu privire la simptomele sindromului inflamator multisistem asociat cu SARS-CoV-2.

COVID-19, simptome mai ușoare la copii

Un rezumat al studiilor publicate de agenția Public Health France arata ca o mică parte din toate cazurile raportate de COVID-19 din Uniunea Europeană și Regatul Unit implică copii și, dacă sunt diagnosticați pozitiv, copiii sunt mult mai puțin susceptibili de a fi spitalizați sau de a avea un final fatal decât adulții, deoarece infecția este de obicei mai ușoară sau asimptomatică.

Ultimul studiu publicat în revista BMJ de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh a analizat caracteristicile clinice ale copiilor și tinerilor internați in spital cu COVID-19 din Marea Britanie si confirmă faptul că aceștia prezintă de obicei o infecție mai puțin gravă decât la adulți. Mai exact, cercetătorii au analizat datele de la 651 de copii și tineri sub 19 ani cu COVID-19 internati în 138 de spitale din Anglia, Țara Galilor și Scoția în perioada 17 ianuarie – 3 iulie. Vârsta medie a fost de 4,6 ani și majoritatea (58%) nu au prezentat comorbidități, cum ar fi boala neurologică sau astm.

Severitate mai mică

Rezultatele au arătat că numărul copiilor și tinerilor care au murit din cauza COVID-19 a fost relativ scăzut, în total șase. Trei dintre copiii decedați erau copii născuți cu alte probleme grave de sănătate, iar ceilalți trei copii aveau vârste cuprinse între 15 și 18 ani și aveau, de asemenea, probleme grave de sănătate. Aproximativ 18% dintre copiii și adolescentii spitalizați care au participat la studiu au fost admiși la terapie intensivă. Cercetătorii au descoperit că copiii cu cel mai mare risc de a avea nevoie de terapie intensivă au fost cei cu vârsta mai mică de o lună și cei cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și, la fel ca adulții, obezitatea și etnia s-au dovedit a fi importante.

„Nu au existat decese în rândul copiilor sănătoși”, explică autorului principal al studiului, Pr Calum Semple de la Universitatea din Liverpool, la BBC. Dintre copiii studiați, 52 au fost diagnosticați cu sindrom inflamator multisistemic, iar comunitatea științifică suspectează că este legat de COVID-19, și ale cărui simptome amintesc de boala Kawasaki. Această boală se caracterizează prin inflamația mucoasei vaselor de sânge, în special a celor din inimă (arterele coronare). Afectează în principal copiii mici pana in vârsta de 5 ani.

Sindromul inflamator multisistem

Cercetătorii au descoperit că acești copii au șanse de cinci ori mai mari să fie internati la terapie intensivă. Simptomele observate de obicei la cei cu acest sindrom includ conjunctivita, erupții cutanate și probleme gastro-intestinale (dureri abdominale, vărsături, diaree). Dar studiul lor a relevat și noi simptome legate de COVID-19 la acești copii. Acestea includ dureri de cap, oboseală, dureri musculare și dureri în gât. În cele din urmă, nivelul trombocitelor a fost, de asemenea, mult mai scăzut.

Dacă acesta este un studiu observațional, echipa științifică subliniază că aceste rezultate pot ajuta la perfecționarea criteriilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru sindromul inflamator multisistem legat de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`