O simplă răceală ne-ar putea proteja de formele grave de Covid-19? Într-un nou studiu, cercetătorii americani au sugerat că o infecție anterioară cu un coronavirus „comun” poate reduce riscul formelor severe cauzate de SARS-CoV-2.
Covid-19 poate provoca diverse simptome, cum ar fi tuse, febră, oboseală, dureri corporale, diaree și pierderea gustului și a mirosului. În cazuri mai severe, pacienții pot dezvolta sindrom respirator acut sever, pneumonie sau insuficiență renală.
Un nou studiu american publicat în Journal of Clinical Investigation a sugerat că o infecție anterioară cu un alt coronavirus ar putea proteja împotriva formelor acute de Covid-19. SARS-CoV-2 este un agent patogen recent, dar coronavirusurile sunt o familie numeroasă de viruși care pot provoca, de asemenea, răceli sau pneumonie. Prin urmare, împărtășesc secvențe genetice cu noul coronavirus.
O simplă răceală ne-ar putea proteja de formele grave de Covid-19?
Acest studiu a fost realizat de Boston Medical Center și Boston Medical University. În scopuri de cercetare, oamenii de stiinta au studiat date digitale de la persoane care au fost supuse testelor PCR-RT pentru un coronavirus comun între mai 2015 și martie 2020. Au analizat apoi datele de la pacienții testați pentru Covid-19 în perioada martie – iunie. 2020.
Cercetătorii și-au ajustat apoi rezultatele pentru vârstă, indicele de masă corporală, sex și diabet.
„Rezultatele noastre arată că persoanele care au contractat o infecție anterioară cu un coronavirus tip răceală obișnuită au simptome COVID-19 mai puțin severe”, a declarat dr. Manish, cercetător în boli infecțioase la Boston Medical Center și co-autor al studiului, noteaza Femme Actuelle.
Un studiu care așteaptă validarea
Potrivit autorilor studiului, această „imunitate” nu protejează împotriva SARS-CoV-2, dar ar putea preveni dezvoltarea unor forme grave.
„Sperăm că acest studiu poate fi trambulina pentru identificarea tipurilor de răspunsuri imune, astfel încât să nu prevină neapărat infecția cu SARS-CoV-2, ci mai degrabă sa limiteze daunele cauzate de Covid-19”, a adăugat profesorul Joseph Mizgerd, coautor al studiului. Cu toate acestea, acest studiu așteaptă revizuirea de către un comitet științific format din alti specialisti.