Prima pagină » Sanatate » Medicamente » Covid-19 sever: administrarea de statine ar reduce mortalitatea
Covid-19 sever: administrarea de statine ar reduce mortalitatea

Covid-19 sever: administrarea de statine ar reduce mortalitatea

13 mart. 2021, 15:20,
BZI.ro, în Sanatate

Potrivit unui studiu recent american, pacienții tratați cu statine au un risc mai scăzut de a muri în spital din cauza unei forme severe de Covid-19.

Statinele sunt o familie de medicamente care „blochează” acțiunea unei enzime (HMG-CoA reductază) implicată în producția de colesterol de către organism.

Actionand asupra scăderii lipidelor (reducerea nivelul colesterolului din sânge sau colesterolemie), statinele sunt prescrise pentru prevenire la pacienții care suferă de hipercolesterolemie asociată cu un risc cardiovascular semnificativ (fumători, diabetici etc), precum și la pacienții care au avut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Statinele controversate ar putea totuși să constituie aliați majori împotriva Covid-19. Într-adevăr: potrivit unui studiu recent realizat de cercetători de la NewYork-Presbyterian Hospital și Columbia University Medical Center Irving (din Statele Unite), pacienții care iau statine au un risc mai mic de a muri dacă sunt spitalizați pentru Covid-19 sever.

Statine, utile împotriva infecțiilor respiratorii severe

Cercetătorii americani au urmărit 1.296 de pacienți spitalizați din cauza unei infecții severe cu coronavirusul SARS-CoV-2: jumătate dintre ei au urmat un tratament zilnic cu statine. Ei au descoperit că 14,8% dintre pacienții care au luat statine au murit în decurs de o lună de la spitalizare, comparativ cu 26,5% dintre pacienții care nu au luat statine. Oamenii de știință estimează, prin urmare, că administrarea de statine ar reduce riscul de a muri de Covid-19 sever cu aproximativ 50%.

Cum se explica aceste concluzii? Cercetătorii (care și-au publicat rezultatele în revista specializată Nature Communications) subliniază că statinele nu numai că scad lipidele: aceste molecule anti-colesterol ar avea, de asemenea, proprietăți antiinflamatoare, anti-coagulante și antivirale. În plus, mai multe studii anterioare au arătat deja beneficiul statinelor în infecțiile respiratorii severe.

Statinele nu sunt însă inofensive. Aceste medicamente sunt contraindicate la pacienții care suferă de o afecțiune hepatică gravă – ciroză hepatică, hepatită. Efectele lor secundare sunt numeroase, dar bine cunoscute: statinele pot fi în special la originea leziunilor hepatice (afectarea ficatului). ficat) și liză musculară (crampe, dureri musculare, tendinite etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *