În timp ce problema imunității după infectarea cu Covid-19 nu a fost încă pe deplin clarificată, experții consideră că o anumită protecție este menținută cel puțin câteva săptămâni după infectare. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre pacienți fiind asimptomatici, există vreo modalitate de a ști dacă ați fost deja infectat cu virusul (în afară de testul serologic)? Medisite l-a întrebat pe dr Stéphane Gayet, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar din Strasbourg.
Pe lângă testul serologic, există și alte modalități de a ști dacă am contractat deja virusul?
Testele PCR și testele serologice: care sunt diferențele?
Testele moleculare, care includ teste de reacție în lanț a polimerazei (PCR), detectează materialul genetic al virusului și, prin urmare, pot determina dacă sunteți infectat în prezent cu SARS-CoV-2. Deci, cum știi dacă ai fost infectat în trecut? Aici intervin testele serologice.
„Testele serologice detectează anticorpii împotriva virusului și măsoară cantitatea de anticorpi produși ca urmare a infecției, care poate determina dacă o persoană a fost infectată anterior cu SARS-CoV-2. Testele serologice nu ar trebui utilizate pentru a diagnostica SARS acut -infecția CoV-2, deoarece anticorpii se dezvoltă la câteva săptămâni după infecție”, clarifică Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit Medisite.
Sunt imun dacă am contractat deja Covid-19?
„Sunt în curs multe studii pentru a înțelege mai bine răspunsul anticorpilor după infectarea cu SARS-CoV-2. Până în prezent, mai multe studii arată că persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă anticorpi specifici acestui virus. Cu toate acestea, concentrațiile de anticorpi pot variază între persoanele care au avut o formă severă a bolii (mai mulți anticorpi) și persoanele care au avut forme ușoare sau infecții asimptomatice (mai puțin anticorpi)”, detaliază OMS.
Unul dintre aceste studii, publicat pe 22 decembrie 2020 în revista Science Immunology, sugerează că imunitatea la coronavirus ar dura mai mult de opt luni după infectare. Aveți grijă, totuși. Acest aspect este încă relativ neclar până în prezent. Chiar dacă ați fost deja bolnav, nu există nicio garanție 100% că sunteți imun.
Semnele care arata că ati fost deja infectat cu noul tip de coronavirus
O linie albă pe unghii
Profesorul Tim Spector, un epidemiolog britanic responsabil de un amplu studiu asupra simptomelor Covid-19, a spus că persoanele care au o „linie clară alba” pe unghii ar fi putut avea coronavirusul. Această linie poate fi un semn că creșterea unghiilor a fost întreruptă pe scurt din cauza unei vătămări sau a unei boli precum Covid-19.
Omul de știință, a cărui activitate se bazează pe aplicația de cercetare „Studiul de simptome ZOE COVID” (care are deja peste 4 milioane de contribuitori în întreaga lume) specifică, totuși, că „orice boală poate provoca” aceste celebre dungi. Acestea din urmă nu sunt specifice coronavirusului, deși este clar „că o mulțime de oameni au fost expuși la acesta în același timp”.
Ageusia persistentă
„Nu există simptome sau semne reziduale [în cazul unei infecții anterioare], cu excepția anumitor cazuri”, explică dr Gayet înainte de a cita pierderea gustului.
Anosmie persistentă
Anosmia persistentă (pierderea mirosului) este, de asemenea, indicativă a unei infecții cu Covid-19. Acest simptom poate persista chiar și după terminarea bolii.
Dispnee la efort
Dispneea la efort poate persista și după infecția cu Covid-19, explică specialistul în boli infecțioase. Dispneea este un disconfort respirator experimentat de pacient.
Tulburări ale ritmului cardiac
Tulburările frecvenței cardiace cu disautonomie cardiacă (frecvență nepotrivită pentru exerciții fizice) pot indica, de asemenea, o infecție recentă cu Covid-19.
Pierderea memoriei
„Unii păstrează, de asemenea, efectele mentale, în special problemele de memorie după infectarea cu Covid-19„, explică dr Gayet.
Un nivel semnificativ de anticorpi circulanți
„Serodiagnosticul (diagnosticul antigenic) poate arăta un nivel semnificativ de anticorpi circulanți, ceea ce atestă un recent Covid-19”, conchide dr Gayet. Acest test este cel mai fiabil mod de a certifica o infecție cu Covid-19.