Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19 se poate răspândi prin aer: încă un studiu confirmă
Covid-19 se poate răspândi prin aer: încă un studiu confirmă

Covid-19 se poate răspândi prin aer: încă un studiu confirmă

06 oct. 2020, 19:18,
în Sanatate

Covid-19 se poate răspândi prin aer. Cel putin asta sustin Centrele SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), care confirmă că principala cale de transmitere a coronavirusului este reprezentata de micro-picăturile respiratorii expulzate de persoanele infectate.

Centrele americane pentru prevenirea și controlul bolilor tocmai și-au actualizat recomandările cu privire la modurile de răspândire a coronavirusului, subliniind potențialul de răspândire aeriană.

Covid-19 se poate răspândi prin aer foarte usor

„Când persoanele cu COVID-19 tusesc, strănuta, cântă, vorbesc sau respiră, produc picături respiratorii. Aceste picături pot varia în mărime, de la picături mai mari (dintre care unele sunt vizibile) la picături mai mici. Picăturile mici pot forma particule și atunci când se usucă foarte repede în fluxul de aer. Infecțiile apar în principal prin expunerea la aceste picături respiratorii atunci când o persoană este aproape fizic (la 2 metri) de o persoană cu Covid-19, reamintește CDC. Dar în această actualizare, acestea ridică posibilitatea transmiterii virusului prin picături și particule care pot rămâne în aer timp de câteva minute până la câteva ore.

Noul coronavirus este usor de transmis mai ales in spatii inchise:

„Există dovezi că, în anumite condiții, persoanele cu COVID-19 par să fi infectat pe altele care se aflau la mai mult de 2 metri distanță. Aceste transmisii au avut loc în spații închise, cu o ventilație inadecvată. Uneori, persoana infectată respira puternic, de exemplu în timp ce cânta sau face exerciții fizice”, explică CDC. Cei infectați se aflau în același spațiu, în același timp sau la scurt timp după plecarea persoanei cu COVID-19.

Experienta cutiei inchise

In luna mai, un studiu publicat în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) a afirmat că Covid-19 ar putea fi răspândit și prin simplul act de vorbire.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani efectuaseră un experiment: instalaseră o persoană voluntară într-o cutie închisă și îi ceruseră să repete propoziția „Rămâi sănătos” („Do you wear well” în engleză), timp de 25 de secunde. În același timp, un laser de analiză a trecut prin cutie.

Verdict? Cercetătorii americani au calculat că persoana blocată în cutie a proiectat aproximativ 2.600 de picături de salivă în aer, pe secundă: acestea au rămas în suspensie în cutie timp de 12 minute. Având în vedere concentrația (cunoscută) a coronavirusului în saliva unei persoane infectate, oamenii de știință estimează, prin urmare, că o persoană infectată cu Sars-Cov-2 ar putea emite până la 1000 de picături care transportă virusul pe minut, doar vorbind.

Pentru a evita răspândirea coronavirusului, masca este foarte importanta

„Această vizualizare directă demonstrează că vorbirea normală generează picături în aer care pot rămâne suspendate timp de zeci de minute sau mai mult și sunt eminamente capabile să transmită boala într-un spațiu restrâns”, concluzionează autorii acestei lucrări. De aici și importanța (capitală) a purtării unei măști de protecție, în special în spațiile închise – mijloace de transport în comun, magazine, locuri de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`