Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: radioterapia, un tratament posibil
Covid-19: radioterapia, un tratament posibil

Covid-19: radioterapia, un tratament posibil

02 dec. 2020, 22:04,
în Sanatate

Pentru a trata pacienții cu coronavirus, radioterapeuții iau în considerare iradierea plămânilor persoanelor bolnave. Este radioterapia un tratament posibil pentru pneumonia generata de Covid-19?

Când Covid-19 intră în organism, virusul se înmulțește. În majoritatea cazurilor, sistemul nostru imunitar reușește să scape de el în câteva zile. Dar la unii pacienți, starea inflamatorie se agravează brusc, ducând la spitalizare cu leziuni pulmonare uneori severe.

Pentru a trata acești pacienți, medicii iau în considerare utilizarea radioterapiei prin iradierea ușoară a plămânilor, o practică deja utilizată la unii pacienți care suferă de pneumonie, aflăm din „La Recherche”, într-un interviu cu prof. Éric Deutsch, șeful Departamentul de radioterapie Gustave Roussy (IGR) Franta.

Radioterapia, un tratament posibil pentru Covid-19? Care este doza corecta de radiatii

„Când a început primul val de Covid-19, în ianuarie 2020, într-un moment în care nimeni nu stia ce să facă, a existat o discuție între toți radioterapeuții oncologi de pe planetă dacă să dezgropăm această idee”, explică medicul.

Prin urmare, au fost lansate studii clinice în întreaga lume pentru a evalua efectul dozelor mici de radiații asupra pneumoniei datorate Covid-19, „în esență studii clinice de fază I, cu puțini pacienți și monitorizarea stării lor și toxicitatii”.

La Gustave-Roussy, în timpul primului val al coronavirusului, cercetătorii au lucrat la fragmente de țesut pulmonar uman inflamate de virusul H1-N1, care generează pneumonie severă. Au descoperit că iradierea scăzută a redus inflamația. Ei speră, până la sfârșitul lunii decembrie, să repete experiența cu SARS-CoV-2. Dar din motive de protecție a oamenilor, studiul asupra bolnavilor nu se va face în Franța. Dar în Atlanta (Statele Unite), Madrid, Teheran și New Delhi sunt în curs studii care au arătat că”dozele mici sunt bine tolerate, că nu există nicio agravare majoră a starii pacienților supusi radiațiilor și că există pacienți a caror stare se îmbunătățeste semnificativ”, explică prof. Deutsch, potrivit Top Sante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 ianuarie 2025
15 ianuarie 2025